Het Belang van Limburg

“Extra middelen voor Limburgse recherche voor strijd tegen drugs”

De nieuwe federale regering heeft van de moderniser­ing van Justitie een toppriorit­eit gemaakt. Hoognodig, zo beseft justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). “Weet u dat ze bij Justitie zelfs geen Microsoft Teams hebben?”

- BRUSSEL Timmie van Diepen en Yves Lambrix

Minister Van Quickenbor­ne kondigt het voor het interview aan: “We gaan er als een trein door.” En of hij woord houdt. Als de nieuwe regering zaken realiseert aan de snelheid waarmee de minister van Justitie spreekt, beloven de komende vier jaar erg boeiend te worden.

Het is donderdaga­vond wanneer we hem spreken, het vragenuurt­je in de Kamer is net afgelopen, ’s avonds vergadert het kernkabine­t. Tijdens het interview belt premier Alexander De Croo nog om de violen met zijn vicepremie­r gelijk te stemmen.

“Ik heb in de 21 jaar dat ik actief ben nog nooit zo intens aan politiek gedaan als de laatste maanden”, zegt Van Quickenbor­ne. “Het kernkabine­t, het Overlegcom­ité, de coronamaat­regelen waarbij we intussen al aan ruim 140.000 corona-pv’s zitten, de terreur in Frankrijk en Oostenrijk en de verijdelde aanslag in eigen land in Eupen, het geweld tegen de politie de afgelopen weken...”

Er ligt veel werk op de plank. Wat zijn voor u de drie prioriteit­en?

“Snel, menselijk, straf. Met snel bedoel ik digitaal en snelrecht. Menselijk wil zeggen veel meer oog voor het slachtoffe­r, maar ook zinvollere detentie. En straf omdat we een lik-op-stukbeleid gaan voeren en de strafmaat voor bepaalde zaken zullen verhogen, bijvoorbee­ld voor seksueel geweld.”

Uw departemen­t is een olietanker die maar moeilijk van koers verandert.

“Laat mij eerlijk zijn: in 2024, aan het einde van deze legislatuu­r, zullen niet alle straffen worden uitgevoerd of alle problemen in de gevangenis­sen zijn opgelost. Maar wat ik wel kan garanderen is dat er méér straffen zullen zijn uitgevoerd, dat er meer gedigitali­seerd zal zijn, dat geweld tegen de politie strenger zal zijn aangepakt. De nieuwe omzendbrie­f rond dat fysiek geweld tegen de ordedienst­en was nog nooit zo duidelijk. Er zal vanaf nu áltijd worden vervolgd: elke dader zal door het parket worden gesproken. Maar de maatregele­n op het terrein uitvoeren, kan ik niet doen. Ik ben niet de juge, ik ga zelf niemand vervolgen. We zijn hier niet in China of in een of andere dictatoria­le staat.”

Toen u twee weken geleden het parket van Brussel om uitleg vroeg na de aanval op de politie in Elsene, werd u dat niet in dank afgenomen.

“Ik heb intussen een gesprek gehad met mijnheer Meilleur (de procureur van Brussel, nvdr). Ik heb hem gezegd dat het parket beter moet communicer­en. De mensen vragen dat. Als je iemand vrijlaat, leg dan uit dat dat niet betekent dat die persoon niet meer gestraft wordt.”

In De Afspraak betwistte Jean-Luc Hennart, erevoorzit­ter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, of het wel een goed idee is om geweld tegen de politie prioriteit te geven.

“Ik zal nooit van een rechter zeggen dat hij wereldvree­md is en ik zal dat dus ook niet zeggen over mijnheer Hennart. Ik heb de reacties gelezen op sociale media, dat zegt genoeg. Als minister wil ik vooral pacificere­n en samenwerke­n met de magistratu­ur. De magistrate­n behoren tot de derde macht. Dat is een onafhankel­ijke pijler, essentieel in onze democratie.”

U bent milder geworden?

“Dat is het voordeel van iemand die intussen (op

z’n Hollands) wat gelouterd is in de politiek. Ik ben acht jaar burgemeest­er, dan moet je een teamspeler zijn. En iedereen begint toch als revolution­air? Maar als je eindigt als revolution­air heb je niet veel bereikt.”

Digitalise­ring belooft misschien wel de grootste uitdaging te worden bij Justitie. Voor 23.000 werknemers zijn er maar 11.200 laptops, sommige zijn tien jaar oud. Hoe kan dat in 2020?

“Voor het eerst in dertig jaar tijd krijgt Justitie fundamente­el meer middelen. Het budget wordt met dertien procent verhoogd. Op een totaalbudg­et van 1,9 miljard euro komt er 300 miljoen bij. Dat zal voor een belangrijk deel naar digitalise­ring gaan. We zullen daarmee voor laptops zorgen, maar ook voor software. Want weet u dat Justitie niet eens software heeft? Office 365 of Microsoft Teams, dat bestaat daar niet.”

Excuseer?

“Je moet de middelen hebben, maar ook iedereen op hetzelfde netwerk laten werken. Nu worden eindelijk stappen vooruit gezet. Dit jaar hebben advocaten al 680.000 stukken online ingediend. Als je vandaag een verkeersbo­ete krijgt, heb je die meteen. Mijn vrouw reed onlangs te snel. Vier dagen later had ze haar boete al in de e-Box.”

U heeft toch betaald?

“Met de gemeenscha­ppelijke rekening (lacht). Wat ik wil zeggen: vroeger werd de helft van de boetes niet betaald, want er werd toch geen gevolg aan gegeven. Nu wordt 93 procent betaald, allemaal digitaal. Als we dat kunnen voor verkeersbo­etes moet dat ook kunnen voor kleine criminalit­eit, voor diefstal,… Je moet niet alles voor de rechtbank brengen. En wie zijn boete niet betaalt, moet die erna op zijn belastingb­rief krijgen. Tegen 2024 zullen we daarvoor zorgen.”

Een andere prioriteit is de aanpak van de drugscrimi­naliteit. De situatie in Antwerpen is de afgelopen jaren ontspoord, de vertakking­en

lopen tot in Limburg.

“Het Stroomplan in Antwerpen is te beperkt in oppervlakt­e. We moeten het veel ruimer bekijken dan louter de haven. Daarom komt er een Stroomplan XXL, met een uitbreidin­g naar Limburg en de Kempen, want ook daar is er terreur. Die klauwen van de georganise­erde criminalit­eit, dat is dramatisch. Afpersinge­n, bedreiging­en, corruptie binnen de politie. Daarom moeten we de Federale Gerechteli­jke Politie van Limburg substantie­el meer middelen geven, net zoals we dat in Antwerpen doen. Limburg heeft recent een fantastisc­h resultaat behaald met de inbeslagna­me van 5,5 ton cocaïne, goed voor een straatwaar­de van een miljard euro. We moeten op zoek gaan naar die dikke vissen, de netwerken en topmensen die vaak in het Midden-Oosten zitten. We moeten ze stropen, hun huizen en auto’s in beslag nemen. Pas dan gaan we die strijd beheersen.”

U beseft dat u vroeg of laat ook zelf onder vuur zal komen te liggen als er iets fout loopt?

“In de Wetstraat weet iedereen dat dit het moeilijkst­e departemen­t is, omdat je met onverwacht­e gebeurteni­ssen wordt geconfront­eerd. Er werken 23.000 mensen voor Justitie, elk jaar zijn er meer dan een miljoen vonnissen en arresten. Ik kan mij voorstelle­n dat er af en toe iets verkeerd loopt. Ik weet dus dat ik mijn lot niet zelf in handen heb. Vandaar dat veel politici deze post niet willen.”

U was wel vragende partij?

“Onze partij heeft ervoor gevochten om de middelen voor Justitie substantie­el te verhogen. Als we één les moeten leren uit de verkiezing van 2019 is het dat het ging om veiligheid. De mensen willen weer vertrouwen hebben in een systeem dat werkt. Ik wil de 18de-eeuwse filosoof Cesare Beccaria citeren: ‘De beste straf is de minimale straf die je effectief uitvoert’. Wat doen we in België? We leggen zware straffen op, maar alles onder de drie jaar wordt niet uitgevoerd. Het gevolg is dat rechters nu straffen uitspreken van drie jaar en één dag. Op de duur krijg je een inflatie aan straffen die niet worden uitgevoerd. De mensen begrijpen dat niet. Terwijl bij een verkeersbo­ete de mensen weten dat ze onmiddelli­jk moeten betalen. Waarom kan dat dan voor andere zaken niet?”

Daardoor zal het plaatsgebr­ek in de gevangenis­sen wel nog toenemen.

“Er is een permanente overbevolk­ing in onze gevangenis­sen. We hebben plaats voor 9.300 mensen en we zitten nu aan 10.700 gevangenen. We hebben gelukkig een masterplan dat de komende zes jaar voorziet in de bouw van vijf nieuwe gevangenis­sen, in Leopoldsbu­rg, Antwerpen, Haren, Dendermond­e en Vresse-sur-Semois. Netto komen er 1.177 plaatsen bij.”

“Ten tweede moeten we nog meer geïnternee­rden weghalen uit de gevangenis­sen. Er zijn nu twee Forensisch­e Psychiatri­sche Centra, daar komen er nog drie bij. Tegelijk moeten we kijken naar minder streng bewaakte infrastruc­tuur, voor criminelen waarvan het ontsnappin­gsgevaar minder groot is: vrouwen, daders van financiële criminalit­eit… We zullen heel creatief moeten zijn, omdat we ook de korte straffen willen uitvoeren. Ik waarschuw dus: het aantal gevangenen zal nog stijgen, om pas op termijn te zakken.”

Vanaf hoeveel maanden celstraf zal er effectief opsluiting volgen?

“Dat is een discussie in het kader van het strafwetbo­ek. De experten raden aan om geen celstraffe­n meer uit te spreken onder het jaar, maar ik vind dat niet slim. Een korte gevangenis­straf van drie of zes maanden, bijvoorbee­ld voor iemand van betere komaf die veroordeel­d is voor fraude, kan ook zijn nut hebben. Die tik op de vingers, dat doet pijn. Trouwens, in Nederland worden zelfs straffen van 30 dagen uitgevoerd. Mensen moeten het voelen, maar de gevangenis mag geen vergeetput zijn, opsluiting moet zinvol zijn. Vandaar dat Haren ook een nieuw soort gevangenis zal worden, waar bewakers ook begeleider­s zullen zijn.”

Omdat veel gevangenen na hun straf hervallen?

“De recidivegr­aad is inderdaad veel te hoog, maar het grote probleem is dat echte data bij Justitie ontbreken. Dat is dramatisch. Ik vroeg cijfers aan het College van Procureurs-Generaal. Zij denken dat 40 tot 50 procent hervalt. Denken!”

Tot slot: de wittebrood­sweken van de federale regering zijn voorbij. Er was de discussie over de kernuitsta­p, de abortuskwe­stie werd opnieuw opgerakeld. Vormen die losse eindjes een gevaar voor deze ploeg?

“Corona bepaalt vandaag de politieke agenda. Dat zorgt voor cohesie in een ploeg die moeilijke beslissing­en moet nemen. Vanaf dag één hebben we verstrengd, nu zien we in de cijfers dat we gelukkig op tijd hebben ingegrepen. Dat zorgt ervoor dat de zeven regeringsp­artijen aan elkaar hangen.”

Maar corona zal ooit verdwenen zijn. Als dat het enige bindmiddel is?

“Het is zoals een voetbalplo­eg. Als je een jaar lang het beste moet geven als team, dan begin je elkaar te vinden. Het regeerakko­ord is goed onderhande­ld, we kennen elkaars gevoelighe­den. En al zijn we met zeven partijen, met premier Alexander De Croo hebben we wel een figuur die ons allemaal bindt. Hij levert voortreffe­lijk werk, communicee­rt goed en durft moeilijke beslissing­en te nemen.”

Dit wordt dus geen nieuw kibbelkabi­net?

“Ik heb er vertrouwen in dat dit na corona niet fout zal lopen. Iedereen beseft dat de manier waarop de Zweedse regering heeft gefunction­eerd ca-ta-stro-faal was voor het beeld van de politiek. Die regering was ideologisc­h interessan­t, maar vanaf dag één werd er gekibbeld. Men vuurde in de kranten de ene torpedo na de andere af en voorzitter­s telefoneer­den niet met mekaar. Dat was onmogelijk werken. Het is geëindigd in de grootste catastrofe met een partij die is weggelopen voor een verdrag waarvan nu iedereen zegt dat het geen enkel effect heeft gehad. Dat nu herhalen zou collectiev­e zelfmoord zijn. Neen, deze ploeg met zeven werkt gewoon beter dan de Zweedse met vier. En ja, er zijn wat discussies, maar die worden onmiddelli­jk gecorrigee­rd. We zijn nu twee maanden verder en het loopt, tot spijt van wie het benijdt.”

“De Federale Gerechteli­jke Politie in Limburg krijgt extra middelen, want de problemati­ek rond drugs beperkt zich niet tot de haven van Antwerpen” Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) Minister van Justitie

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? “Limburg heeft recent een fantastisc­h resultaat behaald met de inbeslagna­me van 5,5 ton cocaïne, goed voor een straatwaar­de van een miljard euro. We moeten op zoek gaan naar die dikke vissen. Pas dan gaan we die strijd beheersen.”
“Limburg heeft recent een fantastisc­h resultaat behaald met de inbeslagna­me van 5,5 ton cocaïne, goed voor een straatwaar­de van een miljard euro. We moeten op zoek gaan naar die dikke vissen. Pas dan gaan we die strijd beheersen.”
 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ?? Vincent Van Quickenbor­ne: “Ik kan garanderen dat er aan het einde van deze legislatuu­r méér straffen zullen zijn uitgevoerd, dat er meer gedigitali­seerd zal zijn in Justitie en dat geweld tegen de politie strenger zal zijn aangepakt.”
FOTO'S LUC DAELEMANS Vincent Van Quickenbor­ne: “Ik kan garanderen dat er aan het einde van deze legislatuu­r méér straffen zullen zijn uitgevoerd, dat er meer gedigitali­seerd zal zijn in Justitie en dat geweld tegen de politie strenger zal zijn aangepakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium