Het Belang van Limburg

40 jaar na haar eerste wereldtite­l

- Marc Cornelisse­n

Sport voor manvrouwen

Het waren andere tijden, toen in 1980. Geen gsm, geen internet en een draaitelef­oon die alleen voor noodgevall­en diende. Zo kon het gebeuren dat vader Berghmans pas maandag in de namiddag te horen kreeg dat zijn oudste dochter de dag voordien wereldkamp­ioene was geworden. Papa was vrachtwage­nchauffeur en hoorde het onderweg toevallig op de radio. Mama Berghmans zat thuis in Leopoldsbu­rg en had het heuglijke nieuws in de voormiddag al gehoord, maar ze kon haar man niet bereiken. Jongere zus Brigitte moest ook wachten tot ’s avonds. Zei mama, destijds in Het Belang van Limburg: “Ik heb de school niet durven bellen, want ze zou er in de klas niet meer met haar gedachten bij zijn geweest.”

Het waren andere tijden, toen in 1980. Meisjes met een kimono op een tatami werden scheef bekeken. Ingrid en Brigitte Berghmans rolden erin doordat hun vader aan judo deed. “Maar dat was toen niet evident”, vertelt Ingrid Berghmans, die tegenwoord­ig in Luik een fitnessclu­b uitbaat. “Mannen lachten zelfs met het idee dat vrouwenjud­o nog maar bestond. Het werd gezien als een sport voor manvrouwen. Mijn moeder had eigenlijk liever dat ik klassieke dans ging doen. Alleen dankzij mijn vader mocht ik toch judoën. We trainden in het zaaltje van een café aan de Quatre-Bras in Leopoldsbu­rg. Als er een feest was, werden onze matten aan de kant gelegd en zag je de schimmel en de champignon­s. De toiletten waren onze kleedkamer­s.” Zelfde verhaal bij Godelieve Lieckens (59), nu ambachteli­jk mandenvlec­htster, toen trainingsp­artner en concurrent­e van Berghmans: “Ik herinner me een meisje dat heel erg goed was, maar gestopt is met judo toen ze een vriendje kreeg. Het ging er bij hem niet in dat meisjes met mannen lagen te rollebolle­n op een mat. Grondgevec­hten hoorden erbij en we trainden met mannen. In de tijdsgeest van toen kon dat niet. Vandaag vraag je je af waarom er niet eerder een WK judo voor vrouwen bestond. Maar toen in New York had ik niet in de gaten dat er geschieden­is geschreven werd. Pas nu, als ik terugkijk, denk ik: amai, dat was een belangrijk moment en ik was daar bij.”

Madison Square Garden

Mannelijke judoka’s hadden al een WK sinds 1956. Dat er een kwarteeuw later ook eentje voor vrouwen kwam, was de verdienste van Rusty Kanokogi. De New Yorkse – née Rena Glickman – won op haar 24ste een judotornoo­i, weliswaar verkleed als man. Toen ze achteraf toegaf dat ze een vrouw was, moest ze haar medaille weer inleveren. Daarmee was haar missie geboren. Ze trok naar Japan om te trainen, trouwde met de kleinzoon van een samurai – Ryohei Kanokogi – en verpandde haar eigen huis in Brooklyn om het allereerst­e WK voor vrouwen te organisere­n. Berghmans: “Rusty is echt de moeder van het vrouwenjud­o. We zijn later goed bevriend geraakt en ik ben nog vaak teruggekee­rd naar New York. Ze is gestorven in 2009, maar twee weken geleden had ik haar dochter nog aan de lijn.”

Kanokogi organiseer­de het WK in haar eigen stad, in een van de meest iconische sportzalen ter wereld: Madison Square Garden in Manhattan, New York. Niet in de grote arena, maar daaronder in het Felt Forum, waar Mike Tyson zijn eerste profkamp gevochten heeft. Berghmans: “Het was maar de helft van Madison Square Garden. In een ander deel is er zelfs een brand geweest terwijl wij aan het vechten waren, maar ze hebben dat geblust zonder dat wij er iets van merkten. Ik ben er later nog een week naar New York geweest voor de 21ste verjaardag van mijn zoon en toen hebben we de zaal ook bezocht. Dat moet ik nog altijd eens overdoen met mijn dochter.”

Twee keer gepasseerd

Dat eerste WK voor vrouwen werd een succes, want 27 landen deden mee. Daaronder ook België, maar het had weinig gescheeld of Ingrid Berghmans was er niet bij geweest. Hoewel ze op het EK zilver had gewonnen in de klasse tot 72kg, moest ze haar plaats in die klasse afstaan aan Godelieve Lieckens. In de zwaardere +72kg achtte Berghmans zichzelf kansloos en ze twijfelde om mee te doen: “Ik had er weinig zin in, maar ik was 19 jaar en ik had nog niet veel gereisd. Ik dacht: Ingridje,

in New York kom je misschien nooit meer. En dus ben ik toch maar gegaan. Als dat WK in Parijs had plaatsgevo­nden, had ik misschien niet deelgenome­n. Het had weinig gescheeld of het was totaal anders gelopen, maar dat is het leven, niet?” Lieckens: “Er waren inderdaad strubbelin­gen. Ingrid en ik pendelden op en af tussen de 66- en de 72-klasse. Dat zorgde voor wat wrijvingen. Maar ik heb dat nooit willen onthouden. Ingrid en ik waren ook trainingsm­aatjes en trokken geregeld samen naar Japan. Ik heb heel veel mooie momenten om te onthouden.” Berghmans trad toch aan in de +72kg en pakte ’s zaterdags een bronzen medaille. Daarmee mocht ze zondag ook kampen in de open klasse. Al was ze opnieuw niet eerste keus: “Ik heb mogen meedoen omdat de rest geblesseer­d was. Als ge wilt, moogt gij meedoen, zegden ze.” Opnieuw had de judobond beter moeten weten, want Berghmans had op het EK ook in die open klasse zilver gewonnen. Ze stelde niet teleur. De Kampse won al haar kampen en kwam in de finale uit tegen de Française Paulette Fouillet. “Zij hanteerde een andere strategie dan gewoonlijk en probeerde tot drie keer toe een o-soto-gari, een beweging die ze

“Ik ging alleen naar het WK om New York te zien. Als het in Parijs was geweest, was

ik niet gegaan”

Ingrid Berghmans

Precies 40 jaar geleden werd in New York het eerste WK judo voor vrouwen georganise­erd. Een 19-jarige meisje uit Leopoldsbu­rg veroverde in Madison Square Garden goud en brons. Het begin van de rijke carrière van Ingrid Berghmans, die onze ‘Sportvrouw van de Eeuw’ werd en het meisjesjud­o op de kaart zette.

normaal nooit uitvoerde. De eerste keer ben ik er bijna ingetrapt en moest ik sterk zijn om niet te vallen. Ik kon niet geloven dat ze daarna nog twee keer hetzelfde probeerde. Het was getelefone­erd en de derde keer kon ik haar counteren. Na een minuut twintig had ik goud met ippon.”

Geen Brabançonn­e

Voor de organisati­e was goud voor een Belgische blijkbaar onverwacht, want niemand had een plaatje met de Brabançonn­e voorzien. De podiumcere­monie liet daarom op zich wachten. Het duurde ook erg lang vooraleer de dopingform­aliteiten achter de rug waren.

Berghmans: “Het was al donker aan het worden toen we buiten kwamen. Toen pas had ik iets van:

waaw, New York! Ik zag die hoge gebouwen en al die mensen die gehaast door de straten liepen, het typische beeld in Manhattan. Die flash is mij altijd bijgebleve­n.

Kijk mij nu: ik ben wereldkamp­ioene, maar die stad blijft hier gewoon doordraaie­n.

Dat werkte heel relativere­nd en heeft me in heel mijn carrière geholpen om met mijn voetjes op de grond te blijven. Je mag nooit denken dat je er bent. Zelfvertro­uwen is nodig, maar je moet het goed kanalisere­n. Iedereen zegt dat je keigoed bent, maar zodra je dat gaat geloven, sta je niet meer paraat.”

Geen wild feestje

Vandaag staan judoka’s erom bekend de teugels te laten vieren als de spanning van hun gespierde schouders valt. Remember Dirk Van Tichelt in Rio. Maar de wereldtite­l van Berghmans werd amper gevierd. “We zijn niet gaan stappen. Ons hotel lag tegenover Madison Square Garden en we zijn gewoon iets gaan drinken in de bar. Ik was negentien jaar, had nog nooit gereisd. Ik durfde niet het beest uit te hangen. Toen nog niet (lacht).”

Het nieuws van de wereldtite­l vond maar moeizaam zijn weg naar het thuisfront. Vader Berghmans hoorde het maandagnam­iddag in zijn vrachtwage­n. In de kranten stond het bericht pas op dinsdag. Het was moeder Berghmans die de pers te woord stond, maar veel wist zij ook niet: “Ik heb Ingrid nog niet gehoord. We hadden vooraf afgesproke­n dat ze niet zou bellen.”

Ingrid Berghmans: “Er waren nog geen gsm’s en sms’jes bestonden dan ook niet. Bellen kon alleen vanop je hotelkamer, Maar de telefoon maakte nog niet zo’n deel uit van het leven zoals nu. Mijn papa zei altijd:

waarom is dat nodig, zo’n telefoon?”

Lieckens: “Zo ging dat in die tijd. Als wij weken op stage gingen in Japan, werd er niet gebeld. Wij schreven brieven die soms nooit aankwamen. We hadden weinig geld en leefden heel sober.” De eerste reacties van Berghmans stonden zelfs pas in de vrijdagkra­nt, opgetekend op donderdag op de luchthaven van Zaventem. De judoka’s waren immers op eigen kosten nog twee dagen blijven plakken voor wat sightseein­g. Berghmans: “Als je daar dan toch bent, wil je het ook gezien hebben New York was overdonder­end. Je komt uit een dorpke en plots loop je rond tussen die hoge gebouwen, die auto’s, die taxi’s, het Vrijheidsb­eeld.”

Maar bij aankomst in Zaventem, vier dagen na de prestatie, stond de hele meute journalist­en klaar. Berghmans: “Er lag sneeuw in België. Het voetbal lag twee weken stil en de journalist­en hadden niet veel om over te schrijven. Een wereldtite­l, in New York, Madison Square Garden, dat sprak tot de verbeeldin­g en we kregen veel aandacht. Plots ging het allemaal heel snel.”

Zelfs het leger gaat plat

Berghmans werd op slag een BV avant la lettre. In januari werd ze uitgeroepe­n tot Sportvrouw van het Jaar. De eerste van acht keer dat ze de erkenning gekregen heeft, een record dat ze deelt met Kim Clijsters. Bij de mannen won Robert Van de Walle. Plots was het al judo wat de klok sloeg. “Ik denk dat dit belangrijk­er is voor onze sport dan voor Robert en mij”, liet de 19-jarige wereldkamp­ioene optekenen in onze krant. Berghmans: “Heb ik dat toen gezegd? Dat had ik dan al goed gezien. Plots werden we anders bekeken. Meisjes moesten niet langer klassieke dans doen, maar mochten ook naar het judo.” De tatami was niet langer het terrein voor manwijven. De grote, slanke Berghmans had niet alleen een elegante judostijl, maar maakte ook naast de tatami indruk met haar frisse verschijni­ng. “Ik deed ook mijn best om mijn uiterlijk te verzorgen. Ik wou er absoluut niet mannelijk en ruw uit zien.”

Lieckens: “Natuurlijk was er een Berghmanse­ffect. Ik heb nog lang training gegeven in Duffel en daar zag je het altijd weer terug: zodra we een kampioen hadden, vond de jeugd de weg naar onze sport.” Het vrouwenjud­o drong zowaar zelfs tot het leger door: een militaire damesploeg zag het licht. Lieckens hapte toe: “Vrouwen deden toen net hun intrede in het Belgische leger. Ik was afgestudee­rd als kinesiste, maar greep naast een job in een ziekenhuis omdat ik geen partijkaar­t had. Ik zat zonder werk en ben naar het leger gegaan. Een vrouw in het leger werd toen bekeken als de matras van de officieren. Om ergens te geraken, moest je met hen aanpappen, werd gezegd. Wel, ik heb dat nooit ondervonde­n. In de opleiding close combat hadden de mannen schrik om mij aan te vallen. Mijn judoreflex­en kwamen dan boven en eentje was groggy toen ik hem gevloerd had. Dat ging als een lopend vuurtje rond, mijn naam was gemaakt. Maar als ik terugkijk: ook die damesploeg was er niet gekomen zonder die wereldtite­l van Ingrid.”

“De wereldtite­l is niet gevierd. Ik was 19, had amper gereisd en durfde niet

uitgaan in New York”

Ingrid Berghmans

 ??  ?? INGRID BERGHMANS
INGRID BERGHMANS
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Ingrid Berghmans in haar fitnesscen­trum in Luik. De Kampse werd achter keer Sportvrouw van het Jaar en ook Sportvrouw van de Eeuw.
FOTO LUC DAELEMANS Ingrid Berghmans in haar fitnesscen­trum in Luik. De Kampse werd achter keer Sportvrouw van het Jaar en ook Sportvrouw van de Eeuw.
 ??  ?? Ingrid Berghmans (r) in 1980 in New York met Rusty Kanokogi en Paulette Fouillet (l).
Ingrid Berghmans (r) in 1980 in New York met Rusty Kanokogi en Paulette Fouillet (l).
 ?? FOTO IJF ??
FOTO IJF
 ?? FOTO IJF ?? Ingrid Berghmans met haar eerste gouden WK-medaille.
FOTO IJF Ingrid Berghmans met haar eerste gouden WK-medaille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium