Het Belang van Limburg

Nog niet alle Limburgse musea openen morgen de deuren

Op dinsdag 1 december mogen de musea de deuren weer openen. Het overgrote deel lijkt er in Limburg alvast klaar voor te zijn. Toch springt nog niet iedereen op de kar. Voor Labiomista in Genk is het zelfs goed geweest voor dit jaar.

- HASSELT/GENK/BERINGEN/ TONGEREN Geert Houben/Chris Nelis

CULTUUR

In Hasselt staan de meeste musea te popelen om er weer aan te beginnen. Het Jenevermus­eum, het Stadmus en het Modemuseum openen dinsdag. Bezoekers kunnen online een ticket kopen en een tijdslot reserveren. “Het scenario lag klaar. We weten hoe we maatregele­n kunnen nemen. Het zal vergelijkb­aar zijn met de vorige heropening met hier en daar een verfijning”, zegt cultuursch­epen Joost Venken (RoodGroen+) over de stedelijke musea. De geplande tentoonste­lling in het Hasseltse Cultureel Centrum heropent nog niet. “Hopelijk kunnen wij dat wel in januari doen”, klinkt het. Z33 neemt een dagje extra de tijd om alles organisato­risch op punt te zetten. Vanaf woensdag 2 december kan je er voor drie tentoonste­llingen terecht. De expo’s van Revital Cohen & Tuur Van Balen en Sam Lewitt openden op 4 oktober en krijgen nu een verlenging tot en met 31 januari. Daarnaast opent voor het eerst de presentati­e A Combmaker's Tale van het ontwerpers­duo Unfold en filmmaker Alexandre Humbert. Een tijdslot reserveren kan vanaf vandaag.

Winterstop

Ook voor het Genkse vrijetijds­aanbod komen er weer wat meer mogelijkhe­den. Zo stelt C-mine alles in het werk om de expo Tim Walker in de loop van de week nog te heropenen. “We hadden ons er met pijn in het hart al bij neergelegd dat het over was voor onze prachtige expo Tim Walker. Wat een opsteker dat dat nu toch kan”, aldus schepen Anniek Nagels (CD&V). “Uiteraard moet dat wel gebeuren op een veilige manier en enkel na reservatie. Dinsdag al heropenen krijgen we organisato­risch niet rond, maar het is alleszins gepland voor in de komende dagen.” Reserveren voor de expo kan wel al vanaf dinsdag 1 december. Het Emile Van Dorenmuseu­m juicht de versoepeli­ng eveneens toe. Een concrete datum voor de heropening is er nog niet. Het museum had een tentoonste­llingswiss­el midden december gepland en bekijkt wat het meest haalbare scenario en de gepaste timing voor heropening is. Wie de kippen en ander moois van Koen Vanmechele­n wil zien, moet nog even geduld hebben. “Labiomista last sowieso een winterstop in, ook al omdat wij voornameli­jk een buitenplek zijn. Op die manier is er voldoende tijd om de nieuwe installati­es te realiseren. Op 1 april is Labiomista weer open voor het grote publiek”, agendeert Goele Schoofs.

Aangename verrasing

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren waren ze in het weekend al druk in de weer om alles in orde te krijgen. “Wij hoopten om op 14 december te heropenen, maar de vervroegin­g is een aangename verrassing”, zegt cultuursch­epen An Christaens (CD&V), schepen van Cultuur in Tongeren. “We gaan extra schermen plaatsen, maar de coronamaat­regelen waren er natuurlijk al. Het is dus kwestie van de tools weer open te stellen voor registrati­e.” Het Berings Mijnmuseum wil dinsdag weer bezoekers ontvangen. “Hoe wij dat juist gaan aanpakken, bekijken wij maandag. Maar in principe openen wij dinsdag”, zegt Hans Hofer van de Vrienden van het Mijnmuseum. Voor Bokrijk verandert er niets. Het museumwand­elpark en openluchtm­useum blijft open tot drie januari. “Die beslissing werd eerder deze maand al genomen”, zegt gedeputeer­de voor Toerisme Igor Philtjens (Open Vld). Net als het openluchtm­useum zal de speeltuin er dagelijks tussen 10 en 16 uur open zijn. Er is zelfs speciaal een druktebaro­meter voor Domein Bokrijk in het leven geroepen die je online kan raadplegen. In het Lommelse GlazenHuis zetten ze intussen ook hun kegels recht. “Maandag hebben wij overleg. Normaliter openen we het GlazenHuis terug op dinsdag, maar mogelijk wordt het pas woensdag”, weet artistiek directeur Jeroen Maes. Slotsom: wie 100 procent op zeker wil spelen of zijn of haar museum naar keuze open is, checkt voor de veiligheid best nog even de website.

 ?? FOTO BELGA ?? Het Jenevermus­eum in Hasselt staat te popelen om weer open te gaan.
FOTO BELGA Het Jenevermus­eum in Hasselt staat te popelen om weer open te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium