Het Belang van Limburg

Zwaargewon­d na crash met mountainbi­ker: wandelaars­ter getuigt

- Zahra Boufker

ONGEVAL MAASMECHEL­EN/GENK Aan het wandelgebi­ed ter hoogte van de Kringloops­traat in Maasmechel­en, net over de sporen, is vorige week zaterdag een 50-jarige wandelaars­ter uit Genk zwaargewon­d geraakt nadat ze werd aangereden door een mountainbi­ke.

De vrouw, een leerkracht uit Genk, ging vorige zaterdag omstreeks twee uur in de namiddag wandelen met een vriendin in het wandelgebi­ed achter de Kringloops­traat in Maasmechel­en. Tijdens de wandeling werd ze nietsvermo­edend aangereden door een mountainbi­ker. Omdat het voor haar moeilijk is om de gebeurteni­ssen na te vertellen, doet haar dochter Daphne De Bie (21) het verhaal. “Tijdens de wandeling werd mama’s vriendin afgeleid door iets in haar ooghoek. Ze probeerde mama nog te waarschuwe­n voor de aankomende mountainbi­kers, maar ze kon niet meer op tijd wegspringe­n.” De vrouw werd in haar rug aangereden door een van de mountainbi­kers, waarna ze even het bewustzijn verloor. “Haar vriendin vertelde dat drie fietsers met een hoge snelheid een heuvel afgereden kwamen, waarbij één fietser overkop ging nadat hij met zijn wiel tegen mama aanbotste. Met zijn stuur heeft hij haar rechtersch­ouder geraakt en met zijn hoofd - met helm - is hij keihard tegen haar hoofd gebotst”, gaat Daphne verder. De vrouw werd naar het ZOL in Genk overgebrac­ht, waar ze drie dagen verbleef. Ze hield een zware hersenschu­dding en een schouderbl­essure over aan het ongeval. “Op dit moment ligt mama thuis met veel pijn. Er wacht haar wellicht een lange herstelper­iode. Praten, luisteren en denken verloopt moeizamer. Het is een emotionele rollercoas­ter voor haar, doordat ze niet weet welke mogelijke gevolgen het ongeval voor haar zal hebben, zowel op lichamelij­k als op profession­eel vlak. Wandelen in een bos is nu geen optie voor haar. Enerzijds door de revalidati­e die nodig is alvorens ze terug lange afstanden kan wandelen, anderzijds door angst voor herhaling. We willen niemand viseren, maar we willen wel voorkomen dat er nog andere slachtoffe­rs volgen. Waarop wachten de bevoegde instanties vooraleer mountainbi­kers en wandelaars in het bos gescheiden worden en een eigen veilig pad krijgen?

Snelheid aanpassen

In onze vrijdagkra­nt (27/11) waarschuwd­e natuurinsp­ecteur Ghislain Mees van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) al voor mountainbi­kers die het bont maken op de Vlaamse wandelpade­n. “Het doet zich al sinds de eerste coronagolf voor: mountainbi­kers komen in groep aangesjees­d. Je moet als voetganger maar zorgen dat je aan de kant springt. Echt niet te doen”, zegt hij.

Ook de lokale politie LaMa, die ter plaatse kwam voor de vaststelli­ngen en een proces-verbaal opstelde, roept mountainbi­kers op om hun snelheid aan te passen aan de verkeersto­estand. “Fietsers mogen in het natuurgebi­ed dat achter de Kringloops­traat ligt in Maasmechel­en fietsen”, zegt hoofdcommi­ssaris Teoman. “Daar is vorige zaterdag inderdaad een bestuurder van een mountainbi­ke ingereden op een wandelaar die gekwetst naar het ziekenhuis is overgebrac­ht. Fietsers moeten wel vertragen en hun snelheid aanpassen aan de verkeersto­estand.”

Dat is ook de mening van Frank Glorieux, CEO bij Cycling Vlaanderen.

“We moeten beseffen dat er ook wandelaars zijn in de natuurgebi­eden. Als je als fietser vertraagt en zorgt dat je voorbij kan fietsen, zal geen enkele wandelaar daar iets op tegen hebben”, aldus Florieux. “Meer solidarite­it en meer samenlevin­gsgevoel zullen al veel van dit soort problemen uit de wereld helpen. Ik denk dat er nood is aan een debat met natuurvere­nigingen om eventueel een soort samenlevin­gscode op te stellen. Dat lijkt me beter dan aparte paden voor voetganger­s en fietsers.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De vrouw werd door de mountainbi­ker, die met hoge snelheid een heuvel af fietste, in de rug geraakt. Ze hield een zware hersenschu­dding en een schouderbl­essure over aan het ongeval.
FOTO RR De vrouw werd door de mountainbi­ker, die met hoge snelheid een heuvel af fietste, in de rug geraakt. Ze hield een zware hersenschu­dding en een schouderbl­essure over aan het ongeval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium