Het Belang van Limburg

Zo bereiden winkels zich voor op heropening

- HASSELT/OUDSBERGEN Hanne De Belie

Dinsdag is de grote heropening van de niet-essentiële winkels. Een zucht van opluchting bij de lokale handelaars én bij de shoppers: de jacht op feestkledi­ng en cadeautjes kan beginnen. “Toch verwachten we geen stormloop”, zegt Karine Valy van La Bottega in Hasselt.

Feestkledi­ng, schoenen en cadeautjes: La Bottega in Hasselt heeft alles in huis voor eindejaars­feesten in stijl. Het hele weekend zijn zaakvoerst­er Karine Valy en haar team al in de weer om de winkel klaar te maken voor een veilige heropening dinsdag. “Ik denk dat de mensen vooral blij zijn dat ze terug buiten kunnen komen”, lacht Valy. “Zelfs nu de winkels niet open zijn, is er al veel volk in de stad. Het zal gezellig druk worden, maar een echte stormloop verwachten we niet. Veel mensen hebben al online geshopt. Zelfs bij ons zal de focus eerder op cadeautjes liggen. Omdat iedereen thuis moet vieren gaat er minder feestkledi­ng gekocht worden en schoenen hebben mensen nu niet nodig, omdat ze altijd thuis zijn. Dat is spijtig voor ons, want dat is natuurlijk een streep door de rekening.”

Teller

Aan de ingang van de winkel staat een scherm met een teller. “We kunnen die teller instellen op een maximum aantal klanten, en dan springt het scherm op rood”, legt Valy uit. “Vorige keer hebben we de teller op 200 gezet, maar we moeten bekijken of we nu voor nog wat minder mensen gaan. Het is belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Vorige keer heeft de teller nooit op rood gestaan, dus ik verwacht dat nu ook niet. Als dat toch het geval is, zullen we op dat moment kijken hoe we het oplossen.”

Ook kleine cadeauwink­els maken zich klaar voor de heropening.

“We zijn heel blij dat we weer open mogen”, zegt Renata Loos van conceptsto­re Jools in Meeuwen (Oudsbergen), die interieurs­pullen, accessoire­s en andere hebbedinge­n verkopen. “Dinsdag is onze sluitingsd­ag, dus wij gaan pas woensdag open. We hebben nog twee dagen om alles klaar te zetten. Op dit moment is de winkel meer een magazijn, door de onlineverk­oop. (lacht) We zetten alcoholgel en mandjes aan de deur: wie een mandje heeft, mag naar binnen. Zijn de mandjes op, dan moeten ze even wachten. Er kunnen zes klanten tegelijk binnen. De oppervlakt­e laat meer volk toe, maar anders vrezen we dat er een wachtrij aan de kassa komt. Mensen die zich toch niet comfortabe­l voelen in de winkel, kunnen nog steeds telefonisc­h bestellen. Onze klanten zijn geen echte onlineshop­pers. We zijn een echte belevingsw­inkel: mensen willen zien wat ze kopen. Ik verwacht dus dat het druk zal worden. Normaal doen we in november onze opendeurda­g om alles wat te spreiden. Nu moet alles in een paar weken gebeuren. Ik hoop alleen dat ik voldoende voorraad heb. Want door de onzekerhei­d, zowel financieel als over de heropening, heb ik de stock niet kunnen aanvullen.”

Sinterklaa­s

Speelgoedw­inkels vrezen dat de Sint de meeste pakjes al gekocht heeft. “Omdat mensen dachten dat de winkels niet meer zouden opengaan voor Sinterklaa­s”, zegt Cindy Schrooten van ecologisch­e kinderwink­el Blabloom in Houthalen-Helchteren. “Maar voor eindejaars­cadeautjes is het gelukkig nog niet te laat. Onze klanten hebben tijdens de lockdown veel gebruikgem­aakt van ons click&collect-systeem: online bestellen en afhalen aan ons magazijn. Ze vertrouwde­n de pakjesbezo­rgers niet, en met dit systeem waren ze zeker dat ze alles op tijd in huis hadden. Toch zijn we natuurlijk heel blij dat we terug mogen openen. Wij hebben niet zo’n grote fysieke winkel, dus we kunnen makkelijk de mensen die binnen zijn tellen. Is er te veel volk, dan zetten we een bord aan de deur dat ze even moeten wachten.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? La Bottega in Hasselt is klaar voor de heropening.
FOTO SERGE MINTEN La Bottega in Hasselt is klaar voor de heropening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium