Het Belang van Limburg

Limburgse burgemeest­ers tegen strenge grenscontr­oles

-

Tijdens de eerste lockdown waren de grenzen een tijdlang gesloten. Zelfs een familiebez­oekje over de grens was toen uit den boze. Het Overlegcom­ité wil nu grenscontr­oles waarbij wordt nagegaan of het Passagier Lokalisati­e Formulier (PLF) is ingevuld door Belgen die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven. Betekent dat opnieuw strenge controles aan de grenzen tussen Belgisch en Nederlands Limburg? “Meestal duurt het enkele dagen voor we de juiste richtlijne­n doorkrijge­n”, zegt Marino Keulen (Open Vld), burgemeest­er van grensgemee­nte Lanaken. “We zijn dit met argusogen aan het bekijken. Het is wachten op de juiste omschrijvi­ng van de maatregel: hoe zien ze dit in de praktijk en wat is de definitie van het doelpublie­k? Het is wel al duidelijk dat het gaat over mensen die meer dan 48 uur in het buitenland zijn geweest, maar ik ben benieuwd hoe we dan het verschil moeten maken met het gewone grensverke­er: het woon-werkverkee­r, studenten, bezoek van naaste familieled­en, van onze buren. De maatregel is vooral gericht op mensen die skioorden bezocht hebben en mensen die in rode zones zijn geweest. Het gaat over onze gezondheid, dus daar heb ik heel veel begrip voor. Maar we vrezen wel voor heel wat tijdverlie­s en nieuwe sociale drama’s als we die controles weer nauwgezet gaan doen zoals bij de eerste lockdown.”

Helse job

De grensburge­meesters zitten zelf nog met veel vragen. “Eerlijk gezegd weten we nog niets”, zegt Bob Nijs (CD&V), burgemeest­er van Lommel. “Maandag hebben we overleg met onze lokale veiligheid­scel. Als het moet dan zullen we het nodige doen, maar op eigen initiatief zullen er geen actieve grenscontr­oles komen. We hebben in het voorjaar gezien wat dat allemaal teweeg bracht. Mensen die niet voor hun zieke moeder konden gaan zorgen, net over de grens. Er werken duizenden Lommelaars in Nederland. Die controles: dat was een helse job. Ik hoop dus niet op dezelfde piste als toen.”

“We wachten op meer duidelijkh­eid en moeten nog samenzitte­n met de verschille­nde burgemeest­ers in de politiezon­e, maar permanente grenscontr­oles zijn niet de bedoeling”, zegt ook burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) van Kinrooi. “In Kinrooi alleen al zijn er 35 grensoverg­angen: die allemaal sluiten is niet haalbaar. We rekenen op de burgerzin en zullen eerder sporadisch­e controles doen: er steekproef­sgewijs auto’s uitpikken. Ik heb begrepen dat de aangekondi­gde controles vooral zijn gericht op langer verblijf in het buitenland. Wie gepakt en gezakt de grens oversteekt, zal er dus sneller uitgepikt worden.” “Aan volgepakte auto’s kan je zien dat mensen op vakantie geweest zijn, maar veel reizigers nemen ook het vliegtuig”, merkt Keulen op. “De vraag is hoe we dat moeten aanpakken. Het is dus een complex probleem.”

Overleg

Burgemeest­er Keulen roept op voor overleg met én op lokaal niveau. “Ik hoop dat Brussel zowel de burgemeest­ers van de grensgemee­nten, als de lokale politiezon­es in het overleg betrekt”, zegt hij. “Én dat de politiezon­es ook onderling afspraken maken. Niet dat de ene zone het op een orthodoxe manier aanpakt, en de andere op een liberale. Ik kijk daarom ook richting de gouverneur om een coördinere­nde rol op te nemen.”

“Overleg zal sowieso gebeuren, dat hebben we vorige keer ook gedaan”, besluit Bob Nijs. “We hebben met alle grensburge­meesters van Limburg ook een Whatsappgr­oep, zodat we snel kunnen schakelen.”

KAPPERS EN SCHOONHEID­SSALONS

 ?? FOTO RR ?? Burgemeest­ers Brouns, Keulen en Nijs: “Op eigen initiatief zullen er geen actieve grenscontr­oles komen.”
FOTO RR Burgemeest­ers Brouns, Keulen en Nijs: “Op eigen initiatief zullen er geen actieve grenscontr­oles komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium