Het Belang van Limburg

Stilaan iets meer ademruimte voor ziekenhuiz­en

-

CORONA HASSELT

Ondanks dalende algemene cijfers, stijgen in een tiental Limburgse gemeenten de cijfers licht. Reden: er wordt weer meer getest, al is er in Houthalen meer aan de hand met een knik van plus 13. Intussen bereiden de ziekenhuiz­en zich voor op de opschaling van de reguliere zorg.

Voor het eerst liggen er in België weer minder dan duizend coronapati­ënten op intensieve zorg. In Limburg hadden zondag nog 48 covidpatië­nten intensieve zorg nodig. Een week eerder, op zondag 22 november, waren er dat nog 61 in de Limburgse intensieve zorg-bedden.

Zo komt er stilaan een beetje meer ademruimte voor ziekenhuiz­en. Vrijdagavo­nd verstuurde FOD Volksgezon­dheid een omzendbrie­f rond waarin o.m. staat dat de ziekenhuiz­en deze week onder voorwaarde­n en als de cijfers het toelaten mogen afschalen van fase 2B naar 2A.

Wat betekent dat concreet? Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL: “Dat betekent dat we onze operatiekw­artieren iets meer zullen openzetten. Nu gebruiken we die 24 zalen voor iets minder dan de helft. We streven nu naar iets meer dan de helft om zo reguliere zorg stilaan weer op te schalen. Ook de dagkliniek heelkunde in Lanaken zal weer openen voor dagingrepe­n.”

Lieve Ketelslege­rs, woordvoerd­er van Jessa: “Vanaf woensdag starten we het dagchirurg­isch centrum in campus Salvator op aan vijftig procent, alsook orthopedie en andere kortverbli­jven om uitgesteld­e zorg zo snel mogelijk in te halen. Maar afschalen naar 2A kan enkel indien alle Limburgse ziekenhuiz­en een intensieve zorgbezett­ing hebben van maximum 60 procent. Vermoedeli­jk zullen we in de loop van de week dit met de andere Limburgse ziekenhuiz­en afspreken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voor het eerst liggen er in België weer minder dan duizend coronapati­ënten op intensieve zorg.
FOTO PHOTO NEWS Voor het eerst liggen er in België weer minder dan duizend coronapati­ënten op intensieve zorg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium