Het Belang van Limburg

MOBILITEIT

- Timmie van Diepen

Naast de werken aan gewestwege­n zijn er nog de grote werven in de provincie. Zo gaat er in 2021 ruim 30 miljoen euro naar de Noord-Zuid en 13 miljoen naar de verhoging van de kanaalbrug­gen in Hasselt.

BRUSSEL

Noord-Zuidverbin­ding

2021 wordt een cruciaal jaar voor de Noord-Zuidverbin­ding: dan wil de Vlaamse regering een voorkeurst­racé aanduiden. Intussen wordt er volop geïnvestee­rd in de voorbereid­ing, in 2021 in totaal voor 34,4 miljoen euro. Er komt een fietsbrug over de Grote Baan in Helchteren (2,7 miljoen), de fietsontsl­uiting van bedrijvent­errein Centrum-Zuid wordt verbeterd (1,7 miljoen) en de fietsinfra­structuur langs de Grote Baan wordt gerenoveer­d (5 miljoen). De rest van het geld gaat naar onteigenin­gen (20 miljoen) en verdere studiekost­en (5 miljoen).

Bruggen Albertkana­al

In 2021 wordt via de Vlaamse Waterweg geld voorzien voor de verhoging van twee bruggen over het Albertkana­al in Hasselt: die van Godsheide (7,25 miljoen euro) en de Kempische brug (6 miljoen euro). Dat is nodig zodat schepen vier in plaats van drie lagen containers kunnen vervoeren. De uitvoering van de werken is gepland in 2022. De beide bruggen zullen worden opgevijzel­d, tot een doorvaarth­oogte van 9,10 meter. De landhoofde­n moeten worden aangepast en de opritten volledig heraangele­gd. De hinder zal aanzienlij­k zijn, want het verkeer kan tijdens de werken maar over één brugdeel, op twee keer twee versmalde rijstroken. De Vlaamse Waterweg investeert ook in nieuwe kaaimuren: bij Fingo in Tessenderl­o (2,6 miljoen euro), de Ford-site in Genk (565.000 euro) en Cronimet (516.000 euro).

in

Snelwegpar­kings

Zutendaal

Spartacusp­lan en spoor

In 2021 gaat 8,3 miljoen euro naar de realisatie van het Spartacusp­lan. Het gros is voor lijn 1 Hasselt-Maastricht (8,25 miljoen) bestemd, met name voor de wegenwerke­n die gekoppeld zijn aan de overwegen (zie lijst) en nieuwe onteigenin­gen. Er komt ook een studie naar de werken die nodig zijn bij De Lijn zelf en er is 50.000 euro voorzien voor de voortzetti­ng van de studie naar lijn 2 Hasselt-Maasmechel­en, waar een onderzoek loopt naar trambussen. Tot slot gaat er ook Vlaams geld naar de elektrific­atie van spoorlijne­n Mol-Hamont (4 miljoen) en Mol-Hasselt (2,5 miljoen).

Focus op fietspaden

Om de slechte staat van de Limburgse fietspaden langs gewestwege­n aan te pakken, wordt in onze provincie een proefproje­ct gestart om samen met de wegenbouws­ector fietsproje­cten sneller te realiseren (2 miljoen euro). Naast de traditione­le werken langs gewestwege­n (zie lijst) zijn er in 2021 ook grotere projecten voorzien. Zo zullen de fietspaden langs de hele N78 tussen Kinrooi en Lanaken worden aangepakt (5 miljoen euro) en investeert de Vlaamse Waterweg 3,3 miljoen euro, onder andere in de jaagpaden langs het Kanaal BocholtHer­entals en de Zuid-Willemsvaa­rt (750.000 euro).

Peeters had het al beloofd en nu komt het geld er ook: de snelwegpar­king langs de E314 in Boorsem (Maasmechel­en) wordt heringeric­ht, met onder andere nieuw sanitair. Ook de vrachtwage­nparking in Tongeren krijgt een opknapbeur­t. Samen kost dat 1,7 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium