Het Belang van Limburg

Federale solidarite­itscampagn­e valt slecht bij Vlaamsgezi­nden

-

AFFICHE BRUSSEL

De wens van de regering-De Croo dat de Belgen “als 1 ploeg van 11 miljoen” een tricolore affiche zal ophangen, wordt geen werkelijkh­eid. Samen de strijd tegen het coronaviru­s aangaan, tot daar aan toe, maar niet met een Belgische driekleur aan je raam.

Het was afgelopen vrijdag niet de eerste keer dat premier Alexander De Croo (Open Vld) het beeld gebruikte van “1 ploeg van 11 miljoen” die moet volhouden in de strijd tegen corona. Maar deze keer ging zijn oproep gepaard met een campagnevi­deo waarin verschille­nde keren een Belgische vlag te zien is en een tricolore advertenti­epagina in de zaterdagkr­anten. “Hang deze poster aan je raam, thuis, in de supermarkt, op het werk, op school,...”, staat daarop.

Het idee: met zijn allen samen Covid-19 verslaan. Tot zover is iedereen mee. “Dat er communicat­iecampagne­s nodig zijn om mensen door de moeilijke dagen heen te trekken, daar ben ik het mee eens”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op VTM Nieuws. “Maar het is echt niet verstandig om daar een politieke, unitaire saus over te gieten.” De voorstande­rs van Vivaldi kunnen niet begrijpen dat er zoveel kritiek komt op een campagne die volgens hen alleen maar in de verf wil zetten hoe belangrijk het is dat we allemaal samen corona bestrijden. “We konden voor deze campagne toch moeilijk de Franse vlag gebruiken?”, zegt de woordvoerd­er van De Croo. Maar voor wie Vlaamsgezi­nd is, wordt het gebruik van de tricolore door Vivaldi als een politiek statement gezien.

Belgicisti­sche agenda

Jeroen Bergers, voorzitter van jong-N-VA in Vilvoorde, verwoordt de afkeer voor de campagne het meest gebald: “Ik krijg nog liever corona dan dat ik een Belgische driekleur aan mijn raam hang.” Zijn partijgeno­ot en Kamerlid Theo Francken doet daar nog een schep bovenop. Volgens hem “misbruikt deze wansmakeli­jke campagne de dood en het leed van duizenden mensen om de Belgicisti­sche agenda van paarsgroen verkocht te krijgen.” Ook Kamerlid Hendrik Bogaert haalde uit. De CD&V’er benadrukt dat hij geen nationalis­t is en geen plannen heeft om de meerderhei­d te verlaten. “Maar je moet toch redelijk radeloos zijn over de eigen structuren dat je corona nodig hebt om er promotie voor te maken? Met dit campagnebe­eld leg je een extra unionistis­ch laagje op je boodschap. Dat strookt niet met het voornemen van de regering om in deze legislatuu­r een brede rondvraag te houden bij de bevolking over hoe onze staatsinde­ling er moet uitzien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium