Het Belang van Limburg

Jan Kriekels over de dood van zijn vader: “Zijn personeel droeg hem op handen”

- DC/DJ

ONDERNEMER DIEPENBEEK Jan Kriekels senior, die samen met zijn broer Gaston het Diepenbeek­se bedrijf Jaga oprichtte, is overleden. Hij werd 91 jaar. Zijn broer en mede-oprichter Gaston overleed eind 2013.

Jan Kriekels richtte het bedrijf Jaga samen met zijn broer Gaston op in 1962. De naam Jaga verwijst dan ook naar de eerste twee letters van de voornamen van de stichters. Ze gingen aanvankeli­jk aan de slag als installate­urs, maar vonden al snel niet voldoende radiatoren om te plaatsen. Het was in 1970 dat de twee broers besloten om ook zelf radiatoren te maken. Zij loodsten het bedrijf met succes door de moeilijke jaren zeventig, toen de oliecrisis een flinke hap uit hun omzet haalde. In de jaren tachtig gingen de twee broers ieder hun eigen weg, en nam Jan Kriekels senior de leiding van Jaga alleen voor zijn rekening.

Zijn zoon Jan Kriekels junior nam de fakkel over in de loop van de jaren negentig. Hij zette het bedrijf op het spoor van duurzame en milieuvrie­ndelijke verwarming­sproducten, koeling en ventilatie. Maar zijn vader bleef nog jaren de drijvende kracht in het bedrijf en was tot op het eind van zijn actieve leven nog regelmatig tussen de machines van Jaga te vinden. Het Diepenbeek­s bedrijf Jaga Climate Designers telt 300 medewerker­s en haalde vorig jaar

een omzet van 44 miljoen euro.

Jan junior

“De kinderen en kleinkinde­ren lagen hem allemaal even nauw aan het hart”, vertelt zijn zoon Jan. “Maar ook de medewerker­s binnen Jaga waren als familie voor pa. Hij werd op handen gedragen door zijn personeel. Dat was zijn filosofie: ‘Als de baas de mensen graag ziet, zien de mensen de baas ook graag’. Aan ons, zijn kinderen, liet hij zeker zijn zin voor initiatief nemen na. Carmen, zijn vrouw, heeft hem echt geweldig verzorgd. Wat me bijbleef is dat pa, die heel helder bleef, tot op zijn doodsbed aangaf de dingen te relativere­n en onderschei­d te maken tussen wat belangrijk is om zo de bijzaken te laten voor wat ze waard zijn. Dat ga ik zeker onthouden.”

Jan Kriekels wordt wellicht zaterdag begraven in Diepenbeek.

 ?? FOTO RR ?? Jan Kriekels senior werd 91 jaar.
FOTO RR Jan Kriekels senior werd 91 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium