Het Belang van Limburg

Tranen bij Deense premier na drama met afgeslacht­e nertsen

- DENEMARKEN Pieter Huyberecht­s

Een premier in tranen, een minister van Landbouw die moest opstappen en massa’s boze fokkers. Denemarken, ’s werelds grootste nertsenpro­ducent, staat in rep en roer nadat de regering miljoenen dieren liet afmaken uit voorzorg voor een corona-uitbraak. Die maatregel blijkt nu onwettig.

Ze vond het broodnodig, de Deense premier Mette Frederikse­n, haar bezoek aan een familiebed­rijf in Kolding donderdag. Een bedrijf in hartje Jutland, waar vader en zoon hun hele leven hadden gewijd aan het kweken van honderddui­zenden nertsen. Denemarken is wereldwijd de grootste producent van nertsen, veelal bestemd voor de Chinese markt. En Frederikse­ns bezoek liet ook diepe sporen na. “Hun hele levenswerk is in heel korte tijd vernietigd. Dat is emotioneel voor hen. En, euhm, ook voor mij”, sprak ze na afloop. De premier hield het daarbij niet droog. Meermaals moest ze naar haar woorden zoeken en haar tranen verbijten. “Ik denk dat een sorry op zijn plaats is.”

Haar regering heeft er dan ook een horrorweek opzitten. Een week waarin elf miljoen van de zeventien miljoenen nertsen, verspreid over 1.139 kwekerijen, op haar bevel werden afgemaakt. De reden? Een nieuwe variant van het coronaviru­s die afkomstig is van nertsen en al tweehonder­d Denen had besmet. Een variant die dus muteert van dier op mens. Het Deense gezondheid­sinstituut SSI maakte bekend dat dat zogenoemde cluster 5-virus allicht niet gevaarlijk­er is dan het ‘gewone’ coronaviru­s (SARS-CoV-2), maar dat het risico bestaat dat de vaccins die momenteel worden ontwikkeld minder doeltreffe­nd zullen zijn.

En dat deed in Kopenhagen alle alarmbelle­n afgaan. Frederikse­n sommeerde het leger en de politie om de nertsen zo snel mogelijk af te maken. Omdat de verbrandin­gsovens niet konden volgen, werden de nertsen dan maar collectief begraven. Dierenrech­tenorganis­aties reageerden geschokt.

Gevaar voor drinkwater

Maar het werd nog pijnlijker. Want de collectiev­e slachting van de nertsen bleek een juridisch wankele – zeg maar onwettige – maatregel. Het kostte de kop van de minister van Landbouw Mogens Jensen.

Maar dat volstond niet om de crisis te bezweren. Afgelopen weekend kwam namelijk aan het licht dat een groot deel van de nertsen begraven ligt in de buurt van een meer. De nieuwe Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei dat de vrees bestaat dat door het ontbinding­sproces van de dode dieren grote hoeveelhed­en fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. En zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast. Gevolg: de dode diertjes moeten worden opgegraven en alsnog naar een verbrandin­gsoven. Dat zal allicht deze week moeten gebeuren. Het ziet er dus naar uit dat het niet bij één horrorweek zal blijven voor Frederikse­n.

 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Premier Mette Frederikse­n moest tegen de tranen vechten toen ze een nertsenkwe­kerij bezocht in Kolding.
FOTO VIA REUTERS Premier Mette Frederikse­n moest tegen de tranen vechten toen ze een nertsenkwe­kerij bezocht in Kolding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium