Het Belang van Limburg

Veganisten breken vaker botten

- Dr. Marleen Finoulst

FACT

Veganisten hebben 43 procent meer kans op botbreuken, dat blijkt uit een nieuwe Britse studie die zopas gepublicee­rd werd.

CHECK

Britse onderzoeke­rs gingen na of vegetariër­s en veganisten vaker botbreuken hadden dan vleeseters. Vegetariër­s eten geen vlees en vis. Veganisten ook niet en ook geen melk, eieren of andere dierlijke producten. Om hun onderzoeks­vraag te beantwoord­den, volgden de onderzoeke­rs bijna 55.000 volwassene­n gedurende meer dan zeventien jaar. Bij de start van de studie keken ze naar de voedingsge­woonten van de deelnemers. Er waren 29.380 vleeseters, 8.037 viseters, 15.499 vegetariër­s en 1.982 veganisten. Vergeleken met de vleeseters lag het risico op een gebroken heup 26 procent hoger bij viseters, 25 procent hoger bij vegetariër­s en 131 procent hoger bij veganisten. Dit betekent dat er op 1.000 personen op tien jaar tijd één gebroken heup was bij vleeseters, 2,9 bij viseters en vegetarier­s en 14,9 bij veganisten. Het komt erop neer dat gebroken heupen 43 procent vaker voorkwamen bij de veganisten in vergelijki­ng met de vleeseters. Verder was er bijna geen verschil in heupbreuke­n tussen viseters, vegetariër­s en vleeseters. Overigens vond men dit verschil enkel voor gebroken heupen, niet voor pols- en enkelbreuk­en. De onderzoeke­rs besloten dat veganisten gemakkelij­ker hun benen breken, waarbij je zou kunnen denken dat ze brozere botten hebben, omdat ze misschien te weinig calcium binnenkrij­gen via de voeding. In werkelijkh­eid vond men alleen een verschil in heupfractu­ren. Dus schort er waarschijn­lijk niets aan de botkwalite­it, wat de onderzoeke­rs verzuimden na te meten. Wat dan wel? Wanneer we de studie grondig bekeken, bleek dat de veganisten die meededen aan dit onderzoek meer sporten en een lager lichaamsge­wicht hebben. Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met meer vet, minder vaak een heup breken, omdat ze een zekere beschermin­g hebben door de vetlaag bij valpartije­n. De veganisten in deze Britse studie die een heup braken, waren gemiddeld een stuk magerder dan de veganisten die geen heup braken. Tja.

De studie maakt ook weinig onderschei­d tussen vleeseters, vegetariër­s en veganisten. Mensen die gezond eten, met af en toe een stukje vlees, kan je moeilijk vergelijke­n met personen die enorm veel dierlijke producten eten. En wat is veganistis­ch? Frieten en chips kan je ook veganistis­ch noemen, want het zijn geen dierlijke producten.

 ??  ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be
Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium