Het Belang van Limburg

18 op 18 brengt indrukwekk­end Genk mee aan de leiding

KRC Genk hees zich na een demonstrat­ie op Cercle (1-5) naast Beerschot op kop. Wat een metamorfos­e! Tien weken en twee trainers geleden stond Genk 14de.

- JUPILER LEAGUE KRC GENK Marnik Geukens

Geen vijf zonder zes: een indrukwekk­end KRC Genk evenaarde zaterdag op Cercle Brugge met een even indrukwekk­ende 1-5 het clubrecord van 18 op 18 in de competitie. Aan de rust stond het al 0-4. “Het was genieten aan de zijlijn”, glunderde coach Van den Brom, die naast topschutte­r Onuachu (2x) ook Ito, Heynen en Bongonda raak zag treffen. Door de troosteloz­e 0-0 van Club Brugge op het veld van rode lantaarn Moeskroen rukt Genk op naar een gedeelde eerste plaats. Al heeft medeleider Beerschot, dat met 2-3 won op KV Mechelen, nog steeds het kleinste streepje voor met een winstmatch meer. Racing krijgt volgende week tegen Antwerp de kans om van de 18 op 18 een 21 op 21 te maken.

”Een nieuw record vestigen , is wat deze ploeg nu bezighoudt”, zei coach Van den Brom, die weinig belang hecht aan de gedeelde leiderspla­ats. “Dat is altijd mooi. Ik had het niet durven denken, toen ik hier onlangs arriveerde. Al is de plaats in de rangschikk­ing op dit moment het minst belangrijk. Wij willen zondag tegen Antwerp vooral doorgaan op ons elan.”

Straf, de Genkse marstabel. Van plaats 14 half september naar de kop van de rangschikk­ing. Zelfs Club Brugge kan (even?) niet volgen. Paul Onuachu en Jere Uronen aan het woord.

1 De factor zes op een rij

18 op 18, geen Genkse kat die daar in oktober op had durven wedden. Maar de cijfers staan er. Lange Paul: “Domenico (Olivieri, nvdr.) naaide ons op. Hij benadrukte dat we het clubrecord konden evenaren. Blijkbaar heeft hij daarmee bij iedereen een gevoelige snaar geraakt. We stapten met de juiste mindset het veld op.” “Maar we zijn niet voldaan”, vulde Uronen aan. “Volgende week moet dat record eraan.” “Definitief de geschieden­isboeken in”, glunderde Onuachu.

2 De factor Heynen

De comeback van Bryan Heynen ging niet bepaald onopgemerk­t voorbij.

“Bryan heeft mijn grenzeloos respect”, aldus Uronen. “Te gek voor woorden, de manier waarop hij nu al staat te voetballen. Hij is bijna foutloos, hij is slim en hij voetbalt relaxed. Straf. Al verbaast het mij niet. Ik weet dat hij een jaar lang heeft gewerkt als een paard. Hij is de lijm in onze ploeg. Door hem rendeert ook Hrosovsky beter. Ze zijn complement­air.”

“Nu zie je wat wij zo lang gemist hebben”, aldus Onuachu. “Ik ben blij dat hij er weer bij loopt.”

3 De factor Van den Brom

Uitzonderl­ijk is het, dat de transitie naar een nieuwe coach in de loop van het seizoen zo vlot verloopt.

Onuachu: “De coach gelooft vanaf dag 1 in onze manier van spelen en in dit team. Een paar kleine accentjes heeft hij gelegd. Maar voor de rest borduurt hij gewoon voort op wat er al stond. We maken het hem ook niet moeilijk, natuurlijk.” (grijnst)

THOMAS DIDILLON

“Ik heb wel even moeten wennen aan die drie/vijfmansde­fensie”, aldus Uronen. “Nu sta ik soms een beetje geïsoleerd op die flank. Maar het loopt steeds beter. Ik speel het wel graag.”

4 De factor schutters

Om een topploeg te zijn, heb je schutters nodig. De drietand Onuachu/Bongonda/Ito zit aan 25 goals. Meer dan de totale productie van 15 concurrent­en in de

Pro League.

Onuachu: “Ik scoor vandaag op aangeven van Ito en Bongonda. We voelen mekaar blindeling­s aan. Bij Midtjyllan­d ging ik ook eens zo voortvaren­d van start (een ietsje minder toch, 8 goals na 13 duels in 2017, nvdr.). Nu moet de bevestigin­g komen. Met Antwerp en Anderlecht krijgen we twee serieuze tests. We zijn er klaar voor.” “Alleen jammer dat we het zondag zonder fans moeten doen”, trok

Uronen een pruillip. “In dergelijke matchen kan je hun steun gebruiken.”

5 De factor Anele

Last but not least gingen de gedachten van Onuachu ook uit naar Anele.

“Ik draag deze zege op aan hem. Triest voor Racing Genk en het Belgisch voetbal wat hem is overkomen. Ik hoop dat hij rust in vrede.”

 ?? Foto JG ??
Foto JG
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Onuachu viert zijn doelpunt met Ito: “Ik scoor op aangeven van Ito en Bongonda. We voelen mekaar blindeling­s aan.”
FOTO JEFFREY GAENS Onuachu viert zijn doelpunt met Ito: “Ik scoor op aangeven van Ito en Bongonda. We voelen mekaar blindeling­s aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium