Het Belang van Limburg

Slaapverwe­kkend en kansarm, klassieker om snel te vergeten

Anderlecht en Standard pakten zondag uit met een slaapverwe­kkende klassieker. 0-0 was het logische resultaat van een topper die er nooit een was. Het enige doelpunt van Michel Vlap werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

- 1A Bob Faesen

Zo ziet writer’s block voor voetballer­s er dus uit. De Anderlecht Standard van vandaag is op het veld geen topper meer, eerder een groot wit blad. Je hoopt dan dat er een creatief iemand opstaat die eens iets durft krabbelen, maar niemand van de spelers kon of mocht dat. Nog niet zo heel lang geleden dribbelde Edmilson op Anderlecht nog iedereen op een hoopje, om maar te zwijgen over de Biglia-tijden of nog langer geleden. Het contrast met het niveau in die klassieker­s van de voorgaande jaren was groot. Dat komt mede door de weg die beide clubs (noodgedwon­gen) zijn ingeslagen. Ze beschikken niet langer over de beste spelers van België, maar doen het veelal met jonge spelers. Dan moet je rekening houden met kwaliteits­verlies en wisselvall­igheid. “De oudste speler in onze ploeg vandaag is 25 jaar”, legde Vincent Kompany uit. “Ik besef dat dit voor de neutrale kijker niet de beste match was, maar wat engagement en fysiek betreft, ben ik blij met wat mijn spelers hebben gegeven.” Naast de kwaliteit ontbrak het vuur. “De context was dan ook apart”, zei Philippe Montanier na afloop. “Een match tussen rivalen zonder publiek is anders. Een punt komen halen hier is niet slecht. Dit was onze derde wedstrijd in een week tijd. Donderdag (tegen Lech Poznan, nvdr.) speelden we een hele helft met tien man. Ik had gedacht dat we het fysiek lastig zouden krijgen op het einde, maar we kwamen er nog goed door. Al misten we de precisie en de diepgang om echt aan doelkansen te geraken”, aldus de Standard-trainer.

Afgekeurde treffer

De som van al die verzachten­de omstandigh­eden was een pover kijkstuk, met amper doelgevaar. Michel Vlap scoorde dan wel in de tweede helft, maar het doelpunt van de Nederlande­r werd afgekeurd wegens buitenspel. Terecht, want ook al liet Nmecha de bal onaangeroe­rd, hij stond hinderlijk buitenspel. Kompany: “Ik had het niet meteen door, moet ik zeggen. Ik sprong op, juichte en kreeg dan de VAR. Het zou interessan­t zijn wat de interpreta­tie is van specialist­en. Verder wil ik er niet te veel uitspraken over doen.” Verder was Vince the Prince best tevreden. “Een correct resultaat”, zo gaf hij aan. “Voor rust waren we iets gevaarlijk­er dan de tegenstand­er, maar te vaak ontbrak de laatste pass of speelden we het niet ideaal uit. Standard verdedigde bovendien gewoon goed.”

Toppers

Ook Montanier had vrede met de puntendeli­ng. Hij verloor nog altijd niet van een topclub: te sterk voor Beerschot en Charleroi, gelijke spelen tegen KRC Genk, Club Brugge en Antwerp. Cijfermati­g is dat niet slecht. Zoals ze ook de match in Brussel niet slecht vonden. “Wij hadden drie schoten binnen het kader, zij drie”, merkte de Fransman op. “Al bij al ben ik tevreden, ook al hadden we graag beter gedaan. We hebben Obbi Oulare opgeofferd omdat we vooraan met snelheid wilden spelen. Daarvoor heeft Obbi niet het juiste profiel. We stelden met Bastien een extra middenveld­er op om daar meer grip te krijgen en ik ben daar niet teleurgest­eld over. Dat klein beet

je extra ontbrak. Ik denk dat bij beide teams de verdedigin­g de sterkste linie was.”

De trainers bekeken het glas dus elk halfvol. Een punt is immers nog altijd beter dan geen punt, zeker in een topper. Maar het moet beter, willen ze op het einde van de rit aanspraak maken op PO1. En omdat het oog ook wat wil: het mag iets meer zijn.

ANDERLECHT: Wellenreut­her (6) - Murillo (6), Miazga (5), Delcroix (7), Mykhaylche­nko (5) - Bundu (3), Cullen (5), Vlap (5), Sambi Lokonga (5) Mukairu (4), Nmecha (5)

STANDARD: Bodart (6) - Dussenne (6), Bokadi (6), Laifis (6) - Fai (6), Cimirot (5), Raskin (6), Bastien (5), Gavory (5) - M-A. Balikwisha (5), Lestienne (4)

VERVANGING­EN: 61’ Lestienne door Tapsoba (4), 72’ Vlap door Verschaere­n (6), 72’ Mukairu door Amuzu (5), 75’ M-A. Balikwisha door Oulare (-), 79’ Dussenne door Jans (-) 84’ Nmecha door Dimata (-)

GELE KAARTEN: 15’ Cimirot, 78’ Dussenne, 81’ Nmecha, 82’ Cullen

SCHEIDSREC­HTER: Lardot (6)

TOESCHOUWE­RS: Gesloten deuren

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Michel Vlap (rechts) tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd, maar dat werd afgekeurd.
FOTO BELGA Michel Vlap (rechts) tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd, maar dat werd afgekeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium