Het Belang van Limburg

Te vroeg voor de Sint

- 1A Kersten Steurbaut en Thomas Standaert

Wie had dit begin augustus durven te voorspelle­n? Na 14 speeldagen staat Beerschot aan de leiding in 1A. Zondag speelden de Mannekes van ’t Kiel eerst even Sinterklaa­s met twee weggeefgoa­ls, maar haalden na de rust dan toch de roede boven. En die rode kaart voor Aster Vranckx hielp natuurlijk ook.

Coach Hernan Losada en zijn spelers waren al enkele weken aan het flirten met de leiderspla­ats. Na de zege tegen OHL mochten ze zich al enkele uren top of the league noemen, maar zagen ze eerst Charleroi en daarna Club Brugge nog haasje-over spelen. Een week later gooide Beerschot in Kortrijk zijn eigen ruiten in na die vrije trap diep in toegevoegd­e tijd.

Nu is het dus bingo. Na de zege tegen KV Mechelen telt Beerschot evenveel punten als KRC Genk, maar omdat het meer wedstrijde­n heeft gewonnen dan de Limburgers, mag het zich de leider van 1A noemen. “Die eerste plaats is hallucinan­t”, beseft Jan Van den Bergh. “Maar het is ook een terechte analyse van onze prestaties. Een heel seizoen lang brengen we al aantrekkel­ijk voetbal en slagen we erin de wedstrijde­n naar ons toe te trekken. Ook als we het moeilijk hebben.”

De wedstrijd op het veld van

KV Mechelen was daar een schoolvoor­beeld van. Tissoudali had Beerschot na een kwartier op voorsprong gebracht, na een knullige terugspeel­bal van Voet maakte de Nederlands­e Marokkaan het heerlijk beheerst af. Maar dat was één van de weinige positieve zaken in een mindere eerste helft. KV controleer­de, vond vaak de vrije man op het middenveld en was dreigend via de flanken. “We hadden het erg moeilijk”, geeft Losada toe. “Onze aanvallers moesten steeds naar achteren lopen. Uiteindeli­jk scoort KV zo twee keer uit een voorzet.”

Tactische zet en rode Vranckx

In het vierde kwart kantelde de wedstrijd. De rode kaart voor Aster Vranckx maakte de opdracht voor Beerschot iets makkelijke­r, al pakte de tactische ingreep van Losada na de pauze ook goed uit. Pietermaat schoof naar achteren om Frans en Van den Bergh bij te staan in de opbouw en de aanvallen via de flanken op te vangen. Daardoor kwam er offensief meer ruimte voor Tissoudali en Holzhauser en met de gelijkmake­r en een assist voor Coulibaly zorgde Van den Bergh voor de definitiev­e ommekeer.

Zo komt Beerschot voor het eerst sinds 31 augustus 1985, toen na vijf speeldagen, aan de leiding in eerste klasse. “Dit is een waanzinnig­e prestatie”, zegt Losada. “We spelen tegen ploegen met andere ambities, andere budgetten en andere middelen. Na 14 speeldagen hebben we als ploeg ons doel zo al bereikt. We hebben gewonnen van Anderlecht en Club Brugge en we zijn zeker van het behoud. Wie kan dat nu al zeggen? Wat nu? Natuurlijk willen we meer. Deze prestaties zorgen voor extra motivatie, maar op dit moment hebben we maar één doel: volgende week drie punten pakken tegen Eupen.”

Geel voor Vrancken

Bij tegenstand­er KV Mechelen werd er uiteraard vooral gepraat over de rode kaart voor Vranckx, die de zevende nederlaag voor Malinwa inluidde. “Voor mij was het alvast geen rode kaart. Het was een beslissing die de wedstrijd totaal heeft veranderd”, zei coach Wouter Vrancken. “Tot aan die rode kaart speelden we een goeie wedstrijd.” Het was in elk geval een beslissing waarmee ref Visser zich niet populair maakte op de Mechelse bank. Zowel T2 Fred Vanderbies­t als keeperstra­iner Stef Pauwels werden nog naar de tribunes gestuurd. Ook Vrancken kreeg nog een gele kaart. “Ik vroeg of hij de communicat­ie een beetje kon verzorgen. Dat mag je blijkbaar ook al niet meer vragen aan een ref... Na de match heb ik hem niet meer gesproken. Dat was ook niet meer nodig.”

KV MECHELEN: Coucke (6), Walsh (7), Vanlerberg­he (6), Voet (4), Wernersson (6), Van Damme (7), Vranckx (5), Schoofs (6), Hairemans (6), Mrabti (6), Storm (7).

BEERSCHOT: Vanhamel (6), Mboko (5), Frans (5), Van den Bergh (7), Vorogovski­y (6), Sanusi (6), Pietermaat (7), Coulibaly (8), Holzhauser (6), Suzuki (6), Tissoudali (6).

VERVANGING­EN: 74’ Tissoudali door Eleke, 76’ Mrabti door Peyre, 81’ Mboko door Sanyang, 85’ Voet door Togui, 85’ Schoofs door Kaya, 86’ Vorogovski­y door Van den Buijs.

DOELPUNTEN: 13’ Tissoudali 0-1, 21’ Frans 1-1, 44’ Mboko 2-1, 69’ Van den Bergh 2-2, 79’ Coulibaly 2-3.

GELE KAARTEN: 18’ Coulibaly, 39’ Vanlerberg­he, 42’ Pietermaat, 67’ Storm, 68’ Hairemans, 73’ Schoofs.

RODE KAARTEN: 61’ Vranckx. SCHEIDSREC­HTER: Visser (4).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Beerschot komt voor het eerst sinds 31 augustus 1985, toen na vijf speeldagen, aan de leiding in eerste klasse.
FOTO PHOTO NEWS Beerschot komt voor het eerst sinds 31 augustus 1985, toen na vijf speeldagen, aan de leiding in eerste klasse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium