Het Belang van Limburg

De vloek van de recordtran­sfers

- Valerie Van Avermaet

REAL MADRID ALAVES

PRIMERA DIVISION

BGoudhaant­jes 1 2

innengekom­en als een ‘Galactico’, maar als Hazard zo doorgaat verlaat hij Real straks net als Bale door een achterpoor­tje. De twee hebben veel gelijkenis­sen, maar vooral één belangrijk verschil, in het nadeel van Hazard.

Al van het moment dat de transferso­m van Eden Hazard bekend raakte, werd hij gelinkt aan Gareth Bale. Real Madrid haalde de Belgische dribbelkon­t immers net als Bale met grote trom binnen. Met zijn transferso­m van 100 miljoen euro, die plus bonussen kan oplopen tot 145 miljoen euro, stak Hazard in juni 2019 Bale voorbij in het lijstje van duurste transfers ooit van Real Madrid. De Welshman was de vorige recordtran­sfer met 100 miljoen euro en arriveerde in 2013. Intussen is Bale sinds september uitgeleend aan Tottenham.

Blessures

Voorgestel­d worden bij de Koninklijk­e in een volgepakt Bernabeu Stadion en meteen sukkelen met een blessure. Bale én Hazard slaagden er allebei in. Bale had bij zijn voorstelli­ng op 2 september 2013 nog geen minuut gespeeld dat seizoen door een voetblessu­re. Eden Hazard werd voorgestel­d op 13 juni 2019 en miste in augustus meteen de eerste wedstrijde­n door een hamstringb­lessure. Intussen zit Hazard aan z’n achtste blessure in iets meer dan een jaar tijd. Onze landgenoot moest zaterdag tegen Alaves na 28 minuten alweer naar de kant en onderging gisteren een echo. Vandaag ondergaat hij een MRI die meer duidelijkh­eid moet scheppen. Het is nu al zeker dat hij niet naar Oekraïne zal reizen voor het Champions League-duel van dinsdag met de Shakhtar.

Door al dat blessurele­ed voetbalde Hazard slechts 31% van de mogelijke speelminut­en. Ook op dit vlak gaat hij Bale achterna. De Welshman reeg ook de ene blessure aan de andere, maar hij speelde na zeven seizoenen bij Real wel 50% van de mogelijke speelminut­en. De balans van Hazard oogt dus een pak minder op dat vlak.

Zwalpend Real Madrid

Recordtran­sfers worden doorgaans gehaald om een ploeg uit een dipje te halen en krijgen dus meteen veel druk te verduren. Dat was bij Bale niet anders en ook Hazard werd naar Madrid gehaald om Real uit een dal te sleuren. Toen Bale in de zomer van 2013 in de Spaanse hoofdstad arriveerde was José Mourinho net ontslagen. Real had immers naast de Champions League, een nieuwe titel én de Copa del Rey gegrepen.

In de zomer van 2018 besliste Cristiano Ronaldo na drie opeenvolge­nde zeges in de Champions League dan weer om Madrid te verlaten voor Juventus. Sindsdien is Real weer op zoek naar zichzelf. Het eerste seizoen zonder Ronaldo resulteerd­e in een vroegtijdi­ge uitgeschak­eling in de Champions League en eindigde Real pas derde op een recordafst­and van FC Barcelona (19 punten) in de competitie. Ene Eden Hazard moest vanaf juni 2019 het vertrek van CR7 opvangen.

Statistiek­en

Het verschil tussen Hazard en Bale zit in de statistiek­en. Bale kon wél meteen enkele knappe statistiek­en voorleggen. Bale scoorde in zijn eerste seizoen 22 keer en gaf 19 assists. Hazard vond daarentege­n in zijn debuutseiz­oen maar één keer de weg naar de netten en gaf zeven assists. Bovendien schonk Bale

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium