Het Belang van Limburg

“Waarom niet naar één speelronde met één stijger en één daler?”

- LAGERE REEKSEN Rob Mertens, Marc Truyers en Geert Stienissen

Heeft het nog zin om de voetbalcom­petities in de lagere reeksen opnieuw op te starten, als die niet vóór 1 februari hervat kunnen worden? Die vraag stelde voorzitter Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen zich vrijdag en wordt eerstdaags beantwoord door de coronacris­iscel van de Voetbalbon­d. “Waarom werken we vanaf 1 maart 2021 niet één speelronde af met één stijger en één daler?”, reageert Steven Van Geeteruyen, de spreekbuis van de amateurclu­bs.

In de veronderst­elling dat de trainingen op 14 december hervat mochten worden, was het plan van Voetbal Vlaanderen om op 9 januari 2021 opnieuw te starten én de competitie­s nog volledig af te werken door wél midweekwed­strijden maar géén eindrondes te spelen. Dat plan werd vrijdag echter van tafel geveegd. Het overlegcom­ité besliste immers dat er vóór half januari geen versoepeli­ngen komen en dat de horeca (en dus ook de kantines) tot 1 februari dicht moeten blijven.

“Als we effectief pas in februari kunnen hervatten, dan moet je je zelfs de vraag stellen of het nog wel zin heeft om opnieuw op te starten”, reageerde voorzitter Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen vrijdag.

“Het heeft absoluut zin om dit seizoen nog opnieuw te beginnen”, reageert Steven Van Geeteruyen, de spreekbuis van de amateurclu­bs en voorzitter van Heur-Tongeren. “De sponsors willen dit seizoen graag nog een return voor hun geleverde inspanning­en. Heel belangrijk, in de wetenschap dat je diezelfde mensen in de lente opnieuw om sponsoring gaat vragen voor het seizoen 2021-2022. Ik ben het wel eens dat een heropstart enkel zin heeft mét publiek. Maar vanaf maart gaan de mensen zeker meer buiten komen én mogen. Daarom pleit ik voor een veilige heropstart van de competitie vanaf 1 maart 2021. Je kan dan in maart, april en mei nog perfect één volledige speelronde afwerken, waarna één stijger en één daler wordt aangeduid.”

Beker

Ander probleem dat zich opnieuw stelt: de bekercompe­titie. Daarvan werden de zestiende finales verplaatst naar 9 en 10 januari, maar op dat moment mogen de amateurclu­bs dus nog niet trainen. Van Geeteruyen: “Volgens de Pro League zouden die bekerwedst­rijden niet verder meer uitgesteld kunnen worden… Pardon, maar ik denk dat men dan ook de amateurclu­bs eens moet vragen hoe zij daarover denken. Het is raadzaam dat alle clubs hierover eens gaan debatteren. Maar als je ziet dat de Champions en Europa League in augustus op veertien dagen zijn afgehaspel­d, moet dat met ons bekervoetb­al toch ook lukken.”

De competitie in eerste nationale zal normaal wel hervat worden. Daarover zaten de clubs uit de hoogste amateurree­ks (met THES en Patro) vorige week al eens rond de tafel met de KBVB. Zij overwegen het gebruik van coronatest­s om te voldoen aan de protocolle­n.

Duidelijkh­eid

Over hoe het nu verder moet in de lagere reeksen, zal de coronacris­iscel van de KBVB zich eerstdaags buigen. “Iedereen zal het erover eens zijn dat één speelronde het maximaal haalbare is voor deze competitie”, reageert voorzitter Jan Vandeberg van derdeprovi­ncialer Maasland NO. “De heropstart van het voetbal hangt samen met de heropening van de horeca. Want zonder kantine is het niet haalbaar. Men denkt eraan om de horeca op 1 februari te heropenen. Laat ons dan de trainingen hervatten en daarna - tussen eind februari en eind april - de heenronde verder afwerken. Volgens de statuten van Voetbal Vlaanderen volstaat dat om stijgers en dalers aan te duiden. En jeugdwedst­rijden of -tornooien kunnen wat mij betreft ook nog in mei of juni.”

“We willen duidelijkh­eid, ook

Steven Van Geeteruyen

spreekbuis amateurclu­bs

over de lange termijn”, zegt sportief verantwoor­delijke Marc Sleurs van derdeprovi­ncialer Kadijk. “Je kan de spelers immers niet blijven motiveren met een zoveelste loopschema. Je kan je afvragen of je wel de terechte kampioen bent na een halve competitie. Het seizoen 2020-21 annuleren kan dus ook een optie zijn.” Kevin Ulenaers, de coach van Kadijk, is resoluut: “Voor de senioren trekken ze beter een streep onder het seizoen, zodat we met frisse moed de volgende jaargang kunnen voorbereid­en.”

Jeugd

De knoop omtrent de jeugdcompe­tities lijkt makkelijke­r door te hakken. Omdat dit geen reeksen zijn met stijgers en dalers, kunnen die op zich makkelijke­r op eender welk moment heropgesta­rt worden. “Daarin speelt het commerciël­e aspect ook veel minder een rol”, besluit Steven Van Geeteruyen. “Daar primeert enkel de gezondheid.”

“Als de Champions en Europa League op veertien dagen zijn afgehaspel­d, moet

dat met ons bekervoetb­al toch

ook lukken”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een archiefbee­ld uit de derby tussen Heur-Tongeren en SpouwenMop­ertingen. Wanneer en hoeveel kan er nog gevoetbald worden?
FOTO TOM PALMAERS Een archiefbee­ld uit de derby tussen Heur-Tongeren en SpouwenMop­ertingen. Wanneer en hoeveel kan er nog gevoetbald worden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium