Het Belang van Limburg

“Als begin kan dit tellen”

- Werner Bourlez

Het zijn bewogen, maar zalige dagen voor Wout van Aert. Vrijdagavo­nd een tweede Flandrien op rij, zaterdag in Kortrijk debuteren in de cross met een derde plaats en dat een dag later in Tabor netjes overdoen. Met twee vluchten in een privéjet als toetje, een tripje met de veldritvri­endjes. Een reconstruc­tie van 48 uur puur genot.

Het was zalig wakker worden zaterdagmo­rgen voor Wout van Aert. Met een tweede Flandrien-trofee op het nachtkastj­e in het hotel in Deerlijk, waar hij samen met zijn zwangere echtgenote Sarah de nacht had doorgebrac­ht na de uitreiking in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Vlakbij Kortrijk, waar hij zijn seizoendeb­uut in cross zou maken. Rond het middaguur ging hij als laatste het parcours verkennen. “Ik ben toch wat nerveus”, vertelde hij nadien aan Jan Boven. “Dan wist ik: hij gaat hier voluit voor”, aldus de ploegleide­r van Jumbo-Visma. Van Aert moest wegens zijn lage UCI-ranking starten van op de derde rij maar zat na twee ronden al mee vooraan. “Ik heb het dan rustig aan gedaan, mij laten meeglijden. Dat is tegen mijn natuur in. Toen Vanthouren­hout weg was, heb ik dan toch het initiatief genomen. Helaas heb ik dat later moeten bekopen. Zelf koersen is lastiger dan in het wiel rijden.” Op de schuine kant reed Eli Iserbyt in de voorlaatst­e ronde weg en Van Aert bleef steken tegen de omheining. “De benen liepen vol en dan maak je fouten. In de laatste ronde kwam ik daar hetzelfde tegen en moest ik van fiets wisselen omdat mijn wiel scheef stond.” Zo werd Lars van der Haar tweede, maar in zijn eerste cross stond Van Aert toch mooi op het podium.

Zwanzen in het vliegtuig

Een uur na de cross zat Van Aert in Wevelgem samen met zeven andere renners en de bondscoach al in een privéjet. Een uur en drie kwartier later waren ze al geland in Praag. “Het was gezellig”, aldus bondscoach Sven Vanthouren­hout. “Er werd de hele tijd gezwanst en gelachen en niet over de koers gesproken. Dit is een generatie die elkaar door en door kent. Het is een groep die de laatste jaren ook samen de kampioensc­happen afwerken.” In Praag stond een busje klaar om de renners naar het hotel in Tabor te voeren. “Om 20.30 uur waren we er al en we hebben meteen samen gegeten.”

Lummenaar Wesley Theunis, de persoonlij­ke verzorger van Van Aert, stond daarna klaar om hem een massage te geven. De opwarming zondagocht­end op het parcours in Tabor verliep prima. “In principe moet dit mij hier beter liggen dan in Kortrijk, waar het toch vooral draaien en keren was”, vertelde Van Aert voor de start. “Dat bochtenwer­k kan toch nog beter.”

De start verliep opnieuw vlot. Hij nam de eerste bocht als zestiende maar bij de eerste doortocht aan de aankomst zat hij al op plaats vijf. “Ik kon snel opschuiven, alleen heb ik nadien eigenlijk de hele koers op mijn limiet gezeten.” Toch reed Van Aert goed mee. Het was pas toen hij als laatste van het kopgroepje van acht zat, dat Michael Vanthouren­hout wegsnelde. In Kortrijk was het vat van Van Aert op het einde af, maar in Tabor was zijn slotronde fenomenaal. Uiteindeli­jk wist hij toch weer een derde plaats uit de brand te slepen. “Op het einde komt er dan een beetje inhoud en volharding naar boven”, was zijn verklaring. “Om te winnen moet er nog wat bij hoor. Dit resultaat was meer op karakter. Maar ik heb vertrouwen in de toekomst. Als begin kunnen deze twee podiumplaa­tsen wel tellen. Ik heb enorm genoten.”

Belangrijk­e punten

Na de cross vertrokken de renners omstreeks 16.45 uur naar de luchthaven in Praag. Waar hetzelfde vliegtuigj­e hen al met brullende motoren stond op te wach

ten. Om 20.03 uur was de landing in Wevelgem een feit. Waarna Van Aert met chauffeur Daan Soete terugreed richting Sarah in Herentals. “Wout heeft er het maximum uitgehaald”, concludeer­de de bondscoach. “Hij heeft ook een pak UCI-punten gescoord. Belangrijk om een betere startposit­ie te hebben. Want vergis je niet: je verspilt energie om vooraan te geraken.”

Het is nu wachten op die eerste zege. Zondag al in de Superprest­ige in Boom? “Hij moet nog een paar procentjes beter worden, zowel technisch als fysiek”, zegt ploegleide­r Jan Boven. “Het is een natuurlijk proces. Hij zal nu ook wat meer crosstrain­ingen inbouwen vanaf deze week. Maar hij zit al dicht bij de huidige top. En dan is het afwachten hoe sterk Mathieu van der Poel is als hij terugkeert.”

 ??  ??
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? De Belgen bij de privéjet die hen van en naar Praag bracht.
FOTO PETER MALAISE De Belgen bij de privéjet die hen van en naar Praag bracht.
 ?? FOTO BELGA ?? Tweemaal podium, Van Aert heeft zijn rentree niet gemist.
FOTO BELGA Tweemaal podium, Van Aert heeft zijn rentree niet gemist.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van Aert wipt fluks over de Tsjechisch­e balkjes naar zijn tweede derde plaats in evenveel dagen.
FOTO PHOTO NEWS Van Aert wipt fluks over de Tsjechisch­e balkjes naar zijn tweede derde plaats in evenveel dagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium