Het Belang van Limburg

Asbestverv­uiling na brand bij bedrijf in bouwmateri­alen

Bij Haels, een bedrijf in bouwmateri­alen in Opitter, brak zondag rond 15.30 uur een zware brand uit. De straat werd volledig afgesloten en de buurt werd gewaarschu­wd

- voor asbestgeva­ar. Patrick Brebels en Phillip Pergens

Het vuur is ontstaan in een van de loodsen op het terrein van het bedrijf aan de Maaseikerb­aan in Opitter. Hoe de brand is kunnen ontstaan, is nog niet bekend. De vlammen verspreidd­en zich razendsnel en hebben de hal in lichterlaa­ie gezet. Dat ging gepaard met een enorme rookontwik­keling. Die was van ver te zien. “Iets na 15 uur kregen we een oproep binnen voor een uitslaande brand in de bedrijfspa­nden van de firma Haels”, zegt officier Koen Maes van de Breese brandweer. “We zijn onmiddelli­jk uitgerukt met zeven wagens. Toen we arriveerde­n, stond de hele loods in lichterlaa­ie. Twee wagens van Pelt en twee wagens van de zone OostLimbur­g zijn assistenti­e komen verlenen.”

Eterniet

De brandweer van Bree rukte massaal uit en kreeg ondersteun­ing voor het grootwater­transport van de naburige korpsen. De mensen in de buurt werden op veilige afstand gehouden en de politie heeft de weg tussen het centrum van Opitter en Neeroetere­n voor alle verkeer afgesloten. Het verkeer werd omgeleid.

Het dak van de getroffen loods bestond uit eternieten panelen. Vanwege het asbestgeva­ar en de rookvormin­g riepen de hulpdienst­en iedereen in de buurt op om ramen en deuren gesloten te houden en het ventilatie­systeem uit te schakelen.

Schepen Michel Theunissen (CD&V) was snel ter plaatse en nam contact op met rampenambt­enaar Bart Mundus. “Er is momenteel geen enkel gevaar voor de volksgezon­dheid”, zegt Theunissen. “Het asbest verspreidt zich na zo’n brand niet over de omgeving, maar blijft op de site zelf. We hebben wel onmiddelli­jk de nodige maatregele­n genomen zodat het hele terrein vanaf morgen zo snel mogelijk opgeruimd wordt.”

Drone

Burgemeest­er Liesbeth Van Der Auwera (CD&V) zegt dat de Maaseikerb­aan voorlopig afgesloten blijft: “Tot een firma gespeciali­seerd in asbestrein­iging het wegdek en de omgeving heeft gereinigd. Met een drone is vastgelegd tot waar de rook met asbest zich verspreidd­e. Deze zone wordt nu ruim geïnterpre­teerd. Politie en brandweer bezochten zondagavon­d de bewoners van de huizen in die zone met richtlijne­n rond asbest. Van zodra de gespeciali­seerde firma het kerngebied van de asbestverv­uiling juist heeft bepaald, worden de huizen die erbuiten vallen verwittigd. Wanneer mensen in hun tuin of omgeving asbestrest­en vinden, mailen ze dat best onmiddelli­jk naar noodplanni­ng@bree.be.” Getuigen vertelden dat ze iemand vlak na het ontstaan van de brand uit het gebouw hebben zien vertrekken. De getroffen hal zou tot voor kort verhuurd zijn geweest. Bij de politie Carma hebben ze een onderzoek geopend om de oorzaak te achterhale­n. Voorlopig worden alle pistes opengehoud­en. Het labo is ingeschake­ld.

 ?? FOTO RR ?? Het vuur is ontstaan in een van de loodsen op het terrein van het bedrijf aan de Maaseikerb­aan.
FOTO RR Het vuur is ontstaan in een van de loodsen op het terrein van het bedrijf aan de Maaseikerb­aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium