Het Belang van Limburg

Wolf gespot op klaarlicht­e dag

Dat de wolf komt soms in de buurt van mensen durft komen, ervaarden Julien Meuris en zijn zoon Jochem zaterdagna­middag in de buurt van de Zuiderstra­at in Wauberg. Ze konden de korte ontmoeting ook filmen. “Deze wolf was erg zelfverzek­erd”, zegt Julien.

- GEFILMD PEER Roger Dreesen en Geert Van Baelen → Bekijk het filmpje op www.hbvl.be

“Het was toch even verschiete­n. De wolf wandelde rustig en keek even rond. Hij had duidelijk

geen schrik”

Julien Meuris

De wolf werd gezien in de omgeving van de Zuiderstra­at, waar vorig jaar nog drie alpaca’s werden gedood. “Ik was bij mijn vader buiten aan het werken en plots zagen we een kolossaal dier voorbijlop­en. Op nauwelijks een paar honderd meter van ons”, vertelt Jochem Meuris (33). “We zagen onmiddelli­jk dat het geen hond was, daarvoor was het dier veel te groot. Eigenlijk verbaasde me dat, dat een wolf zo groot is.” “Het was toch wel even verschiete­n”, pikt Julien in. “De wolf wandelde rustig, hij keek rond en was helemaal alleen op pad. Hij had ook duidelijk geen schrik. We zijn wel een beetje ongerust, want we houden hier kleine geitjes. Normaal zijn ze wel afdoende beschermd met omheining.” Was de wolf op zoek naar een lekker hapje? Of liep hij door de velden naar zijn habitat, richting militair domein? Volgens kenners gaat het naar alle waarschijn­lijkheid om August. Die is de hele dag onderweg om zijn territoriu­m af te bakenen. Dus is hij niet noodzakeli­jk op jacht. Vrijdagavo­nd was er een bijna aanrijding met een wolf op de N719, zo werd gemeld bij de politie. Dat is in de buurt van waar de wolf zaterdagna­middag werd gespot.

Jan Loos van Welkom Wolf bekeek de beelden en acht de kans groot dat het echt een wolf is. “Ik vind vooral het gedrag en de draf heel erg typisch. De staart past ook in plaatje. Op basis van de kleur zou ik nog durven twijfelen, maar de kwaliteit van het beeld is natuurlijk niet top. Ook de locatie is een factor, en dan wordt het wel heel erg aannemelij­k.”

Perfect normaal

“Dat wolven in een bebouwd gebied lopen, is perfect normaal. Ze houden afstand en maken zich uit de voeten als mensen dichtbij zouden komen. Maar als ze geen gevaar ervaren, bijvoorbee­ld omdat de afstand groot genoeg is, kunnen ze even hun omgeving observeren en heel relaxed doorlopen.”

 ?? FOTO JULIEN MEURIS ?? Julien Meuris en zijn zoon Jochem maakten deze beelden van de wolf in de buurt van de Zuiderstra­at in Wauberg.
FOTO JULIEN MEURIS Julien Meuris en zijn zoon Jochem maakten deze beelden van de wolf in de buurt van de Zuiderstra­at in Wauberg.
 ?? FOTO RR ?? Volgens kenners gaat het waarschijn­lijk om August, hier op een archiefbee­ld. Hij is de hele dag onderweg om zijn territoriu­m af te bakenen.
FOTO RR Volgens kenners gaat het waarschijn­lijk om August, hier op een archiefbee­ld. Hij is de hele dag onderweg om zijn territoriu­m af te bakenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium