Het Belang van Limburg

B&B in watertoren Heukelom op de helling

-

“Ze zijn gekozen uit een lijst van net geen honderd sites.”

Op 14 september had de gemeentera­ad van Riemst het RUP goedgekeur­d. Maar minister Demir (N-VA) struikelt over de voorziene uitbreidin­g en herbestemm­ing van de Heukelomse watertoren tot B&B. De overige plannen zijn voor haar geen probleem. “We stellen vast dat het RUP de eigenheid en het karakter van de watertoren niet beschermt”, meent de minister, verwijzend naar de voorgenome­n uitbreidin­g met een trappentor­en en bijgebouw. “Het unieke karakter van de watertoren – die een grote zichtbaarh­eid heeft vanuit het weidse, open landschap – wordt niet meer als zodanig waargenome­n.”

Dat de erfgoedwaa­rden geschonden worden, bleek ook uit het eerdere ongunstige advies van de Intergemee­ntelijke Onroerend Erfgoeddie­nst. Het advies stelde dat er gezocht moest worden naar oplossinge­n met een minder zware impact op het beeld van de watertoren. Daarom stelt de minister nu ook voor om het RUP aan te passen, zodat er geen volume-uitbreidin­g mogelijk is.”

Burgemeest­er Vos steekt niet onder stoelen of banken dat hij teleurgest­eld is. “We vinden het RUP in zijn geheel, en het deel van de watertoren in het bijzonder, een verdedigba­ar plan. Willen we zulk erfgoed voor de toekomst vrijwaren, dan moeten we de nodige flexibilit­eit durven tonen. Als dat niet gebeurt, wordt de herbestemm­ing onmogelijk en zijn de gebouwen gedoemd tot verval. Kijk maar naar de talrijke monumental­e vierkantsh­oeven in de regio. De meeste eigenaars willen omwille van de zware kosten en de strenge voorwaarde­n niet eens denken aan een renovatie of herbestemm­ing. In dat licht ga ik de minister uitnodigen om zich hier ter plaatse te komen vergewisse­n van de schrijnend­e situatie en samen een aanvaardba­re oplossing te zoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium