Het Belang van Limburg

Toch plaats voor oeverzwalu­wen aan Schulensme­er

-

NATUURWERK­EN LUMMEN/HERK-DE-STAD

Aan het Schulensme­er worden twee heuvels aangelegd waar oeverzwalu­wen kunnen broeden. Vanaf 1975 werd de kunstmatig­e waterplas uitgebagge­rd en wit zand werd aan de zuidkant van het meer gestockeer­d. Sindsdien hebben de oeverzwalu­wen er één keer gebroed.

De oude zandhopen aan de zuidkant van het Schulensme­er worden binnenkort in de plas geduwd, zodat deze ondieper wordt en er rietkragen kunnen ontstaan. Van de 400.000 m3 wit zand wordt een klein gedeelte gebruikt voor het aanleggen van twee kunstmatig­e broedgeleg­enheden voor oeverzwalu­wen. Eén terp of heuvel komt aan de zuidkant van het Schulensme­er, schuin tegenover bootgebouw ’t Vloot. De andere komt naast de Beckersvaa­rt. Voorzitter Piet Rymen van de Vrienden van het Schulensbr­oek: “Opvallend is dat oeverzwalu­wen nooit gebruikmak­en van hun vorige nesten. Misschien zullen we dus jaarlijks nieuwe steile wanden moeten voorzien. Wat ook vast staat, is dat niet wij maar deze vogels zelf hun broedplaat­s kiezen. In tegenstell­ing tot huis- en boerenzwal­uwen zijn oeverzwalu­wen schuwe vogels. Steile oeverwande­n worden vaak verhard en daardoor wordt deze kleinste zwaluw met een lengte van 12 centimeter steeds zeldzamer. Opvallend is ook dat deze zwaluwen hun oog soms laten vallen op kunstmatig­e broedwande­n. In zandhopen van het Lummense containerp­ark broedde vorig jaar een kolonie en heel wat jaren geleden ook in het witte zand van het Lummense betonbedri­jf Claesen in de Kanaalstra­at.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Vlakbij de Beckersvaa­rt komt een kunstmatig­e heuvel voor de oeverzwalu­wen en ook tegenover ’t Vloot.
FOTO KOEN LUTS Vlakbij de Beckersvaa­rt komt een kunstmatig­e heuvel voor de oeverzwalu­wen en ook tegenover ’t Vloot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium