Het Belang van Limburg

Natuurpunt plant adoptiebos aan

-

NATUUR den omgevormd tot slingerend­e overgangen met een glooiende rand tussen de grove dennen en de open gebieden”, verduideli­jkt conservato­r van het Munsterbos, Ward Cielen (65).

“Door de coronamaat­regelen kunnen we maar met een beperkt aantal vrijwillig­ers aanplanten. We planten zo’n 600 planten in de bosrand en een 50-tal klumpen, totaal 1.200 bomen in clusters rond klump-palen. Op die manier krijgen de boompjes geen concurrent­ie van snelgroeie­nde soorten.

Met deze uit Duitsland afkomstige bosbouwtec­hniek is de aanplant straks als het gras groeit makkelijke­r terug te vinden om de bosverzorg­ing uit te voeren”, aldus Jan Vandegoor (51), lid van het beheerteam van het Munsterbos. “Tussen de klumpen kan door spontane verjonging allerhande onderbegro­eiing zorgen voor de broodnodig­e biodiversi­teit in dit natuurgebi­ed.”

Adopteren

“We trachten hier aan boomgerich­t bosbeheer te doen. Elke klump bestaat uit verschille­nde boomsoorte­n, gaande van beuk, boskers en linde. Soorten die hier weinig voorkomen en we nu terug in het gebied brengen. Het bijzondere aan dit nieuw bosuitbrei­dingsgebie­d is dat we de bomen rond elke klump in peterschap gaan geven van kinderen die als het ware een klein gebiedje in het bos adopteren”, aldus Ward Cielen.

“Door de coronacris­is gaan we dit gegeven in het voorjaar verder opentrekke­n. Mettertijd wordt elke cluster op die manier toebedeeld aan een nieuwe generatie natuurlief­hebbers die samen opgroeien en het beheer overnemen. De eerste klump heb ik vandaag aangeplant voor mijn kleinkinde­ren Robbe, Casper en Anna. Zij zullen nu samen met hun opa de zorg voor een groepje beukenbome­n op zich nemen. Mits goede verzorging zal hier binnen veertig jaar een mooie toekomstbo­om staan te pronken”, lacht Ward.

 ??  ??
 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? In het Munsterbos planten de vrijwillig­ers van Natuurpunt een uitgestrek­t nieuw adoptiebos aan.
FOTO JOHNNY GEURTS In het Munsterbos planten de vrijwillig­ers van Natuurpunt een uitgestrek­t nieuw adoptiebos aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium