Het Belang van Limburg

De Sint meert aan op TVL zonder Zwarte Pieten

- Geert Houben

TV Limburg verwelkomt vanaf vandaag een week lang het Sintpaleis Journaal. Door de coronacris­is zal het dit jaar in een aangepaste vorm zijn. Geen blijde intrede of bezoek aan de Sint in zijn paleis in Alden Biesen, wel een leuk alternatie­f in vijf aflevering­en.

De afgelopen jaren was de intrede van de Sint in Bilzen nog goed voor honderden uitzinnige kinderen die de Goedheilig­man in de landcomman­derij stonden op te wachten. Nu niets van dat alles. Eveneens geen live verslag op uw regionale zender door u weet wel welke reden. Toch trekt Brecht Boelen, een beetje de Bart Peeters van TV Limburg, ook dit jaar weer richting Alden Biesen in zijn zoektocht naar pakjes en Nic Nac-koekjes. “Ik ga kamperen aan Alden Biesen en trek door de straten van Bilzen met mijn mobilhome. In het Sintpaleis kom ik niet, om de veiligheid van de Sint en zijn Pieten niet in gevaar te brengen. Er is corona en wij moeten daar niet flauw over doen. De kinderen weten dat ook. Mijn opdracht is om Junior Piet op te leiden tot een volwaardig­e Piet. Daarvoor moet hij allerhande proeven doen zoals pakjes stapelen, over de daken leren lopen, vragen van de Sintoloog beantwoord­en en nog zoveel meer”, schetst Boelen de verhaallij­n.

Nieuw materiaal

Al sinds 2016 brengt TV Limburg een Sintjourna­al op de buis, en van de Sint zijn intrede krijgt u zelfs al een jaar langer een live verslag. “Dat is een enorm voordeel in deze vreemde tijden. Er lagen grotere plannen op tafel, maar corona maakte die onmogelijk. Wij hebben een mooi alternatie­f gevonden”, vervolgt Brecht Boelen. “Gelukkig kunnen wij putten uit het verleden. Wij hebben het voordeel dat heel veel fragmenten uit het archief tijdloos zijn en we deze samen met het nieuwe materiaal kunnen verwerken. Dat nieuw materiaal voor deze vijfdelige reeks hebben wij overigens ingeblikt in één dag. Ik kan u verzekeren dat het zeer pittig was”, lacht Brecht.

Roetveegpi­eten

De Sint laat dit jaar op TV Limburg zijn Zwarte Pieten thuis in Spanje. “Al in het oorspronke­lijke plan hadden wij ons voorgenome­n om hiervan af te stappen. Roetveegpi­eten zouden de vervangers van dienst worden. De Zwarte Pieten laten we in ons archief zitten. Wij hebben het lang volgehoude­n, maar gaan nu mee met de verschuivi­ngen in het medialands­chap. Zelf doe ik er geen uitspraak over, maar ik begrijp dat er voor- en tegenstand­ers zijn. Het is het einde van een stukje traditie, maar ook het begin van iets nieuws”, besluit Brecht Boelen. → Sintpaleis Journaal, tot 4 december

dagelijks op TVL om 16, 17 en 18 uur

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Zwarte Pïeten blijven in Spanje, Roetveegpi­eten zijn vervangers van dienst.
FOTO LUC DAELEMANS Zwarte Pïeten blijven in Spanje, Roetveegpi­eten zijn vervangers van dienst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium