Het Belang van Limburg

Honden in de hoofdrol in eerste roman van Jo Claes

- Rudi Smeets

BOEKEN DIEPENBEEK De vier vrienden is de titel van de eerste roman van Jo Claes. “Zonder de aanschaf van mijn bordercoll­ie Pablo - een cadeau van mijn partner Katrien - was dit boek er nooit gekomen”, zegt de 65-jarige Diepenbeke­naar.

“Ik denk dat het een warm boek is voor alle liefhebber­s van honden en van die andere diersoort, de mens”, lacht Jo Claes, niet te verwarren met de gelijknami­ge thrillerau­teur.

Hij is psycholoog van opleiding, werkte twintig jaar in de geestelijk­e gezondheid­szorg en nog eens twintig jaar in de ziekenhuis­sector. Zijn profession­ele carrière zit erop, maar zijn dagen zijn meer dan goed gevuld.

Het zwarte gat kent hij alleen van de oerknalthe­orie van de Britse wetenschap­per Stephen Hawking. Hij is de gitarist van het akoestisch­e trio Chalou en gaat dagelijks met zijn hond wandelen, lopen of fietsen. Zijn boek rolt deze week van de pers.

Limburgse wolf

“De hoofdrolsp­elers zijn vier honden”, preciseert hij. “Ze komen elke middag samen onder een oude eik en praten over de misverstan­den met hun baasjes. Pablo, de jonge bordercoll­ie, wordt bedreigd in zijn vrije leven. De kleine stratier Kaya voelt zich niet als een volwaardig­e hond behandeld. De boxer Rambo is een trouwe en moedige, maar ook impulsieve hond.”

“De oude koningspoe­del Vicky is de wijze stem in het debat. Drie van hen beginnen aan een zoektocht naar de Limburgse wolf. Ze vertrekken in Diepenbeek richting Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. Er zitten tal van Limburgse herkenning­spunten in. Onderweg geven de honden commentaar op de eigenaardi­ge gewoonten van de mensen.”

De vier vrienden valt moeilijk onder één genre te rubriceren. Dierenspro­okje, avonturenb­oek, psychologi­sche roman, opvoedings­boek voor honden … Het is het allemaal, zeker ook een humoristis­ch boek met een relativere­nde zin voor overdrijvi­ng. “Typisch voor Diepenbeek. Als je forse prei hebt staan, mag je bij ons gerust zeggen dat je er je fiets tegen kan plaatsen”, knipoogt de auteur.

→ De vier vrienden van Jo Claes, Uitgeverij

Vertelpunt, 15 euro

 ?? DILLEN
FOTO SVEN ?? Jo Claes: “Een warm boek voor alle liefhebber­s van honden en van die andere diersoort, de mens.”
DILLEN FOTO SVEN Jo Claes: “Een warm boek voor alle liefhebber­s van honden en van die andere diersoort, de mens.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium