Het Belang van Limburg

Bolide verandert na horrorcras­h in vuurbal, Romain Grosjean afgevoerd met enkel lichte brandwonde­n

-

Wie de beelden of de foto’s van de crash van Grosjean bekijkt, zal allicht heel veel moeite hebben om te kunnen vatten hoe de Fransman er enkel wat gekneusde ribben en lichte brandwonde­n aan enkels en handen aan overhield. Niet alleen vatte de wagen onmiddelli­jk vuur, zijn Haas-bolide brak ook in twee en doorboorde de vangrail alsof het een flinterdun blaadje papier was. Concludere­n dat Grosjean heel veel geluk heeft gehad vertelt echter maar een deel van het verhaal.

Want de 34-jarige Fransman werd ook gered door een aantal maatregele­n die de F1 de afgelopen jaren heel wat veiliger hebben gemaakt. Zonder de recent ingevoerde - en aanvankeli­jk fel bekritisee­rde halo boven de cockpit had Grosjean zijn 179ste grand prix allicht niet overleefd. Cru gesteld: de halo verhinderd­e dat Grosjean door de vangrail werd onthoofd. Omdat de wagen vlak voor de klap amper vertraagde, onderging het lichaam en het hoofd van Grosjeden. an ook een enorme decelerati­e. Sommige bronnen hebben het over 53 G, waardoor het lichaam een fractie van een seconde 53 keer meer weegt dan in rust. Krachten die voldoende kunnen zijn om iemands nek te breken, maar het HANS (Head And Neck Support System) helpt het hoofd van de rijder te ondersteun­en, net om zo die mogelijk fatale blessure te vermij

Verder zit een F1-rijder ook in een koolstofve­zel overleving­scel, die gemaakt is om nog zwaardere klappen dan die van zondag te weerstaan.

Vlammenzee

En dan was er nog het vuur. Dat Grosjean zo goed als op eigen kracht uit de vuurzee geraakte heeft hij in grote mate te danken aan zijn drielagig brandweren­d racepak, dat nog eens wordt aangevuld door vuurwerend ondergoed, handschoen­en, sokken en helm. Zo vat de rijder niet onmiddelli­jk vuur als hij in een vlammenzee als die in Bahrein terecht komt, en heeft hij dus wat tijd om zich in veiligheid te brengen. “Ik ben blij dat Romain oké is, maar hier kunnen ook lessen uit getrokken worden”, stelde F1baas Ross Brawn achteraf. Want dat er in Bahrein ook dingen waren misgelopen, was snel duidelijk. De brandstofc­el van een moderne F1-wagen is een kevlar omhulsel rond een stevige rubberen zak, en zou in principe niet mogen openscheur­en. De laatste keer dat een F1-wagen op een circuit vuur vatte dateert al van 1989.

Grote blikopener

ROMAIN GROSJEAN

Misschien werd die scheur deze keer veroorzaak­t door een minder stevige vangrail. Die deed door de klap dienst als een grote blikopener, en reet zo de bolide van Grosjean ter hoogte van de brandstofc­el in stukken. “En dat de neus van de wagen door de vangrails kon schuiven hoort ook niet,” stelde Brawn onomwonden.

Er is dus nog ruimte voor verbeterin­g, maar het gros van de veiligheid­svoorzieni­ngen heeft er wel voor gezorgd dat Romain Grosjean - die aan zijn elfde en laatste seizoen in de F1 bezig is het vandaag nog kan navertelle­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium