Het Belang van Limburg

“Dank dat u bij ons was”

MARTINE TANGHE MET PENSIOEN

- Silke Remmery en Dennis Van Goethem

Ze begon eraan zoals ze aan eender welke uitzending van ‘Het Journaal’ zou beginnen, maar Martine Tanghe straalde opvallend hard tijdens haar laatste werkdag als nieuwsanke­r. En ze hoefde niet eens te wachten op het einde om de gelukswens­en in ontvangst te nemen. De eerste kwamen van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Morgen zal een dag zijn zonder Martine Tanghe. Het einde van een tijdperk.” Ze bleef glunderen toen elke reporter na zijn liveversla­g afscheid nam. Van “het was een eer om met je samen te werken”, tot “je was het beste nieuwsanke­r uit de Belgische geschieden­is, wat moet Vlaanderen nu zonder jou?”. Een nieuwe opvolger komt er voorlopig alleszins niet, zegt VRT.

Na ‘Het Journaal’ werd Tanghe helemaal overdonder­d door een halfuur durend eerbetoon. Daarin kreeg ze bloemen van haar kleinzoon, videoboods­chappen van collega’s en – als grote sportfan – van Rode Duivel Jan Vertonghen, een haiku van ex-premier Herman Van Rompuy en ook de Grote Prijs Jan Wauters, uitgereikt aan een mediaperso­onlijkheid die excelleert in de Nederlands­e Taal. “Ik was eigenlijk graag een heel goeie leerkracht geworden”, onthulde ze nog. “Dat is er uiteindeli­jk niet van gekomen, maar mijn man heeft altijd gezegd dat ik diep in mezelf eigenlijk een juffrouw Nederlands was.” Niet alleen in eigen huis, ook bij VTM ging haar pensioen niet onopgemerk­t voorbij. De ankers van de concurrere­nde zender eindigden hun nieuwsuitz­ending met een videoboods­chap waarin leeftijdsg­enoot Dany Verstraete­n het zo verwoordde: “Het wordt wennen vanaf vanavond. Ik denk dat het voor velen een stukje eenzamer wordt en dat is nooit goed nieuws. Ik wens dat het je verder goed gaat, het allerbeste.”

Typische afsluiter

Het was het einde van een hele dag die in teken stond van het afscheid van Martine Tanghe. Collega’s namen onder meer afscheid op sociale media. Zoals Wim De Vilder, die schreef: “Zo véél mocht ik van jou leren. Op het scherm en ernaast. (...) Wat een eer dat ik naast jou mocht staan.” Op Radio 1 hield Vincent Byloo in zijn programma dan weer een muzikale ode aan “de blonde godin” met een lijst vol nummers aan haar opgedragen door collega’s en vrienden. Xavier Taveirne had dan in ‘De Ochtend’ ook al een eerbetoon gebracht – “Altijd wil je het beste, de lat ligt hoog met het beste journaal voor ogen. Dat ga ik missen” – en ook bij Studio Brussel sprak presentatr­ice Michèle Cuvelier over “de levende legende van wie lijkt alsof ze er altijd was en zou zijn”. En Martine zelf ? Zij beloofde elke dag naar ‘Het Journaal’ te blijven kijken. “Met een glas witte wijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO © VRT - JOKKO ?? Martine Tanghe werd overdonder­d door de vele warme reacties op haar afscheid.
FOTO © VRT - JOKKO Martine Tanghe werd overdonder­d door de vele warme reacties op haar afscheid.
 ?? FOTO VRT ?? Koning Filip nodigde Martine Tanghe uit op het paleis.
FOTO VRT Koning Filip nodigde Martine Tanghe uit op het paleis.
 ?? FOTO VRT ?? Haar kinderen en kleinkinde­ren zaten in de regiekamer.
FOTO VRT Haar kinderen en kleinkinde­ren zaten in de regiekamer.
 ?? FOTO VRT ?? De eerste gelukwense­n kwamen van Bart De Wever.
FOTO VRT De eerste gelukwense­n kwamen van Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium