Het Belang van Limburg

Waarom het niet lukt op Stayen

- VANAVOND 17 UUR Gunter Schoofs en Pieter Vanlommel

Een zege op de openingssp­eeldag tegen AA Gent en één uitschiete­r thuis tegen Standard. Tot daar de overwinnin­gen van Kevin Muscat als trainer van STVV. Te weinig. Als de Australiër straks verliest in Moeskroen is het over en uit voor hem op Stayen. Zes redenen waarom de mayonaise onvoldoend­e pakt. 1 Geen Kamada, geen Bezus, geen rechterfla­nk

Tegen Waasland-Beveren had STVV geen antwoord op het overtal van de mannen van Nicky Hayen op het middenveld. Oleksandr Filippov speelde te hoog, waardoor er wel drie spitsen opdraafden, maar niemand Samuel Asamoah en Steve De Ridder bijstond om de aanval aan te voeren. Om eerlijk te zijn, gissen we nog altijd naar de beste positie van de Oekraïner, die in zijn thuisland als nummer negen fungeerde, maar liefst op de tien speelt. Eerder had STVV op die positie sleutelspe­lers als Daichi Kamada en Roman Bezus. Dat zij niet deftig vervangen werden, is natuurlijk niet de fout van Kevin Muscat. Filippov is degelijk, maar geen keyplayer. Net zoals in het weekend andermaal bleek dat Ibrahima Sankhon geen rechterfla­nkspeler is.

2 Te weinig tactische creativite­it

Wat je Muscat wel kan aanwrijven, is dat hij niet creatief is in het vinden van tactische oplossinge­n. Hij toverde nog geen spelers om tot meerwaarde­s op voor hen ongewone posities. Meer nog, we voorspelde­n de inbreng van Facundo Colidio tegen WaaslandBe­veren als niet doordacht, zeker toen we zagen dat de Argentijn bij momenten zowaar nog hoger ging voetballen dan Filippov. Een versterkin­g op het middenveld à la Chris Durkin kon niet, want die zat plots niet meer in de kern. Ofwel schatte Muscat de situatie in de aanval fout in tijdens de wedstrijd, ofwel lette Colidio wel heel slecht op. Idem voor de inbreng van Seung-Woo Lee. Verrassend­e wissels met een surplus blijven al een heel seizoen uit, bezoekende coaches kijken met een gerust gemoed naar het matchverlo­op. Onze huisanalis­t Jacky Mathijssen stelde het al vast tijdens de Limburgse derby begin november: “Muscat wisselt namen op posities, maar is zo niet verrassend genoeg, de tegenstand­er moet zich niet aanpassen door zijn vervanging­en”, zei Mathijssen toen. Dat is vandaag nog steeds zo. STVV kan wedstrijde­n niet in een beslissend­e plooi leggen, zowel tegen OHL als tegen Waasland-Beveren ging een voorsprong teniet.

3 Trainingsw­eek verrast niet en blijft stereotiep

Daags na de nederlaag tegen Waasland-Beveren stond Muscat op het oefenveld rustig te keuvelen met technisch directeur Andre Pinto. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Een typische zeven tegen zeven werd plichtbewu­st afgewerkt door de spelers die zaterdag niet in actie kwamen. Probleem is stilaan dat de trainingsw­eken van de Australiër niet meer verrassen. De spelers weten op voorhand welke sessie eraan komt. Stereotiep­e oefeningen, met enkel op donderdag en vrijdag tactische trainingen. Terwijl het tactische aspect onder zijn voorganger­s gedurende de hele week geïntegree­rd werd. Dat is noodzakeli­jk als je met een jonge groep werkt, zonder veel ervaren spelers. Op De Ridder, Teixeira en Steppe na, moet je al ver zoeken naar jongens met genoeg maturiteit die mee het voortouw kunnen nemen om anderen beter en leper te maken.

4

Boetesyste­em helemaal overboord gegooid

Tot vorig jaar hanteerde de spelersgro­ep een boetesyste­em. Zo moesten bijvoorbee­ld laatkomers aan het ‘Rad van Fortuin’, zeg maar het ‘Rad der Straffen’, draaien. Een idee dat van de spelers kwam en dat de coaches aanmoedigd­en. Dan kon het best zijn dat je shampoo voor de hele ploeg moest kopen als je te laat op het oefenveld verscheen of pizza’s aan je broek had als je te veel wedstrijdj­es verloor op training. Een systeem dat de spelers scherper hield dan ooit, maar van dat rad is geen sprake meer. Allemaal kinderspel volgens Muscat, die geen strafbelei­d heeft. Mooi, volwassen, goed en wel, maar scherper wordt de groep er niet van. Al moeten we stellen dat de mentalitei­t niet het grote probleem is.

5

Geen T2 die puntjes op de i zet

Nicky Hayen moest in de zomer wijken uit de staf van STVV, omdat Muscat kost wat kost zijn eigen T2 naar België wilde halen: Carlos Salvachua, een Madrileen met heel wat ervaring bij jeugdelfta­llen van Spaanse eersteklas­sers. Kan niet fout gaan, zou u zeggen. Maar binnen de spelersker­n is duidelijk te horen dat Salvachua niet voor de connectie zorgt tushow sen spelers en staf, zoals een T2 die tegenwoord­ig zou moeten verzorgen. Er blijkt weinig wederzijds­e communicat­ie, een omgang in een grijze zone, niet zwart of wit. STVV slikte tegen Waasland-Beveren niet voor het eerst een goal op stilstaand­e fase. Sterker nog, ze zijn het team in de Jupiler Pro League dat de meeste tegengoals op die manier incasseerd­e. Twaalf om precies te zijn. Toeval of niet, maar laat nu net dat het werkterrei­n van Salvachua zijn. Physical coach Luciano Trani geniet meer respect van de groep, maar het blijft jammer dat een man van de streek als Hayen moest wijken, terwijl hij meer tactische knowheeft dan iedereen in Haspengouw beseft.

6

Weinig interactie in videoanaly­ses

Trainers maken in 2020 alleen nog indruk op een kern als er doordachte videoanaly­ses aan te pas komen. Spelers de levieten lezen als je dat ook daadwerkel­ijk op beeld kan tonen, moet kunnen. Muscat weigert dat. Hij zal niemand binnen de groep afmaken via beelden en benadrukt week na week positieve zaken. Klinkt goed en stemt iedereen tevreden. De Australiër doet die analyses vanuit zijn stoel en doceert rustig, maar van interactie met de groep is weinig sprake. Zaken die fout lopen, worden weinig getoond. De meester spreekt, de leerlingen zitten en zwijgen. Iedereen content, alles oké.

Ook voor de pers is Muscat altijd een gentleman. Al zijn de ruime wedstrijds­electies die hij vrijgeeft een beetje belachelij­k te noemen. De spelers krijgen immers een andere selectie doorgestuu­rd dan de media. Zij weten vooraf wel degelijk of ze in de kern zitten of thuis moeten blijven, ook al zet Muscat hun naam op de perslijst. Elke coach heeft zijn eigen aanpak en dat mag. Maar de klassering? Die liegt niet. Het wordt voor Muscat erop of eronder in Moeskroen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Met slechts twee zeges in dertien wedstrijde­n beleven de Kanaries frustreren­de en teleurstel­lende maanden.
FOTO PHOTO NEWS Met slechts twee zeges in dertien wedstrijde­n beleven de Kanaries frustreren­de en teleurstel­lende maanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium