Het Belang van Limburg

Ziekenhuis Genk gaat slachtoffe­rs seksueel geweld opvangen

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) krijgt vanaf 2022 een ‘Zorgcentru­m na seksueel geweld’ met een eigen toegang dat zo’n 1.000 slachtoffe­rs per jaar zal helpen.

- BRUSSEL/GENK NIEUW ZORGCENTRU­M Liliana Casagrande

Dat Limburg zo’n centrum zou krijgen, is al vaker aangekondi­gd, maar de erkenning is nu rond. Staatssecr­etaris Sarah Schlitz (Ecolo) heeft het dossier van Genk goedgekeur­d. Het zorgcentru­m krijgt een eigen ingang in een apart gebouw en zal elke dag de klok rond open zijn. “Aan de hand van cijfers uit de bestaande centra verwachten we een 1000-tal slachtoffe­rs van seksueel geweld per jaar te kunnen helpen in Limburg”, zeggen Guido Van Hamme, divisieman­ager van het ZOL en urgentiear­ts Pieter Jan Van Asbroeck.

In het centrum krijg je medische maar ook psychische zorg. Tegelijk kan er bewijsmate­riaal verzameld worden en is de politie aanwezig om een klacht te registrere­n. Het ziekenhuis neemt daarvoor 13 voltijdsen in dienst.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) richtte in 2017 als staatssecr­etaris de eerste zorgcentra op. In die centra – gevestigd in ziekenhuiz­en – kan een slachtoffe­r van seksueel geweld zich dag en nacht aanmelden. Je krijgt er medische maar ook psychische zorg, zowel in de acute fase als in de periode nadien. Tegelijker­tijd kan er bewijsmate­riaal verzameld worden en is de politie aanwezig om een klacht te registrere­n. In Brussel, Gent en Luik is er al zo’n zorgcentru­m. Voormalig bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V) heeft eerder dit jaar aangekondi­gd dat er in elke provincie een centrum komt. Huidig staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) maakte vrijdag de oprichting van drie extra centra bekend voor 2021: in het UZ Antwerpen, UZ Leuven en CHU Charleroi. Verder zouden er in 2022 nog vier zorgcentra bijkomen, maar daar plakte Schlitz geen namen op.

Nieuw gebouw

Intussen blijkt dat het ZOL in Genk één van die vier centra krijgt. Voor Limburg waren er twee kandidaten, naast het ZOL ook het Jessa in Hasselt. In het West-Vlaamse Roeselare, Namen en Luxemburg komen er tegen 2022 ook zorgcentra.

“We zijn erg blij met deze erkenning”, zegt Guido Van Hamme, divisieman­ager van het ZOL. “We hebben dit belangrijk­e dossier de afgelopen maanden goed kunnen voorbereid­en, samen met onder meer de stad Genk, politiezon­e Carma en het Family Justice Center. Aan de hand van cijfers uit de bestaande centra verwachten we dat we per jaar een duizendtal slachtoffe­rs van seksueel geweld kunnen helpen in Limburg.” Die slachtoffe­rs kunnen zich melden bij een aparte dienst, in een apart gebouw. “Ze zullen dus niet via het onthaal van het ziekenhuis moeten passeren”, zegt Van Hamme. “Op onze zorgcampus komt een nieuw gebouw waarin het centrum gevestigd zal worden. Dat zal de klok rond, zeven dagen op zeven open zijn voor slachtoffe­rs uit heel Limburg, van elke leeftijd en van elk geslacht. Een forensisch verpleegku­ndige doet de vaststelli­ngen. We zorgen ook voor de medische opvolging en psychische ondersteun­ing bij het verwerking­sproces. Hiervoor nemen we ongeveer dertien voltijdse personeels­leden in dienst, vooral forensisch verpleegku­ndigen en psychologe­n. Urgentiear­ts Pieter Jan Van Asbroeck neemt de medische coördinati­e op zich.”

Een jaar

Het slachtoffe­r hoeft dus niet naar de politie te gaan, de politie komt naar het Zorgcentru­m. “Al kan de politie ook iemand naar ons doorsturen. Als het slachtoffe­r geen klacht wil indienen, zal dat ook niet gebeuren. Maar we houden het bewijsmate­riaal wel een jaar bij, voor het geval dat iemand op een later moment daar wel een pv van wil laten opstellen.” Volgens staatssecr­etaris Schlitz vinden overigens meer en meer slachtoffe­rs hun weg naar de zorgcentra. “In 2019 klopten 1.152 slachtoffe­rs aan bij de centra”, zegt ze. “Tussen maart 2019 en februari 2020 gemiddeld 98 slachtoffe­rs per maand.”

“Ik heb altijd gepleit om middelen vrij te maken zodat er minstens in iedere provincie een centrum zou zijn”, vult Demir aan. “Zodat ieder slachtoffe­r binnen het uur ter plaatse kan zijn om de nodige zorg te krijgen en, als ze dat willen, een dossier op te bouwen tegen daders. Want het aantal aangiftes in dit land is bedroevend laag: 90 procent doet geen aangifte.” De gemiddelde leeftijd van de slachtoffe­rs is 24,6 jaar, 27 procent is minderjari­g. 91 procent is vrouw.

“Vorig jaar klopten 1.152 slachtoffe­rs aan bij de centra”

Sarah Schlitz (Ecolo) Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Divisieman­ager Guido Van Hamme en urgentiear­ts Pieter Jan Van Asbroeck. “Het zorgcentru­m zal de klok rond open zijn voor slachtoffe­rs uit heel Limburg, van elke leeftijd en van elk geslacht.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Divisieman­ager Guido Van Hamme en urgentiear­ts Pieter Jan Van Asbroeck. “Het zorgcentru­m zal de klok rond open zijn voor slachtoffe­rs uit heel Limburg, van elke leeftijd en van elk geslacht.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium