Het Belang van Limburg

Wie wordt de Limburgse Ondernemer van het Jaar?

Wie verdient de zesde titel van Limburgse Ondernemer van het Jaar? Daar mag een onafhankel­ijke jury onder het voorzitter­schap van professor emeritus Herman Daems over beslissen.

- Dominiek Claes

De titel zegt het zelf al. Met de Limburgse Ondernemer van het Jaar gaan Het Belang van Limburg en Made in Limburg op zoek naar het bedrijf/ondernemer dat het best presteert ‘in het belang van Limburg’. Bij de eerste vier verkiezing­en hield Deloitte in de cijferanal­yse vooral rekening met de groei van de ondernemin­g over de afgelopen vier jaar op verschille­nde vlakken. “Dat had zo zijn redenen”, legt Herman Daems uit. “Deze ondernemer­sprijs is immers ontsproten uit de analyse van het SALK over de Limburgse economie. Daaruit bleek dat Limburg vooral nood had aan extra ondernemer­schap, aan groeibedri­jven.”

Andere tijden

Maar ondertusse­n heeft Limburg het gat met de rest van Vlaanderen ongeveer weten dicht te fietsen. “En dus was het tijd om de formule aan te passen”, zegt Piet Pauwels, decaan Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen aan de UHasselt, en covoorzitt­er van de jury. “Daarom zijn we ook rekening gaan houden met de actuele performant­ie van een bedrijf. Om het met een boutade te zeggen: een bedrijf dat duizend medewerker­s telt, maar de afgelopen jaren slechts weinig gegroeid is, blijft uiteraard van groot belang voor Limburg.”

Het eigenlijke cijferwerk ligt in handen van David Derhaeg, partner van Deloitte Accountanc­y, en Hannes Poelmans, senior manager audit van Deloitte. Zij rangschikk­en de vele Limburgse bedrijven op basis van drie grote parameters:

1. De huidige economisch­e prestatie naar omzet, aantal werknemers, toegevoegd­e waarde en export

2. De absolute groei op deze vlakken van 2016 tot en met 2019

3. Productivi­teitsgroei in dezelfde periode.

→ Volg de bekendmaki­ng van de winnaar op maandag 7 december live via www.hbvl.be/lovhj

“We doen daarvoor een beroep op twee databanken”, legt David Derhaeg uit. “Vooreerst de enkelvoudi­ge jaarrekeni­ngen van 2016 tot en met 2019 via de databank Belfirst. Om ook geconsolid­eerde prestaties te kunnen vergelijke­n (prestaties op groepsnive­au) kunnen we een beroep doen op de gegevens van de jongste VKW Top 500.”

Top 10

Al dat cijferwerk levert uiteindeli­jk een ellenlange rangschikk­ing op. Samen met de cijferspec­ialisten van Deloitte en professor Piet Pauwels, brengt de economiere­dactie van Het Belang van Limburg de top tien uit deze rangschikk­ing terug tot een shortlist van drie finalisten.

Om de laatste knopen door te hakken in de zoektocht naar de zesde Limburgse Ondernemer van het Jaar, werd ook deze keer weer een uitgelezen groep van experten en Vlaamse ondernemer­s samengebra­cht. Zij spreken hun uiteindeli­jk oordeel uit nadat de drie finalisten het tijdens een pitch voor hen mochten uitleggen.

De drie finalisten worden de komende dagen uitgebreid aan u voorgestel­d. Tegelijk verneemt u ook wie de Starter van het Jaar is, en welke Limburgse ondernemer bekroond wordt met de Life Time Achievemen­t Award. De uiteindeli­jke win

naar van de Limburgse Ondernemer van het Jaar wordt op maandag 7 december bekendgema­akt tijdens een digitaal evenement.

Uitgelezen jury

Met decaan bedrijfsec­onomische wetenschap­pen en co-voorzitter van de jury Piet Pauwels van de UHasselt, logistiek ondernemer en voormalig SALK-expert Rudi Roex (e-llis), partner David Derhaeg van Deloitte Accountanc­y, voormalig politica en directeur van de Vereniging voor Social Profit Ondernemin­gen (Verso) Ingrid Lieten, en ondervoorz­itter Robert Ceuppens van Mediahuis, tekenen vijf Limburgers present in de onafhankel­ijke jury.

Het tegengewic­ht van buiten de provincie wordt gevormd door HR-specialist­e Conny Vandendrie­ssche (onder meer House of HR, Accent Jobs), marketing director Lise Conix van Schoenen Torfs en Thomas Leysen, voorzitter van Mediahuis en gewezen voorzitter van onder meer de financiële groep KBC. De discussies worden in goede banen geleid door professor emeritus Herman Daems (KU Leuven), tevens voorzitter van BNP Paribas Fortis en gewezen voorzitter van de SALK-stuurgroep. Zoals u ziet, een uitgelezen gezelschap.

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Vorig jaar mocht Françoise Chombar, CEO van Melexis, de prijs in ontvangst nemen van Vlaams minister-president Jan Jambon. Foto
FOTO LUC DAELEMANS Vorig jaar mocht Françoise Chombar, CEO van Melexis, de prijs in ontvangst nemen van Vlaams minister-president Jan Jambon. Foto
 ?? FOTO
LUC DAELEMANS ?? Hoofdredac­teur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg en juryvoorzi­tter Herman Daems in digitaal conclaaf met de overige juryleden.
FOTO LUC DAELEMANS Hoofdredac­teur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg en juryvoorzi­tter Herman Daems in digitaal conclaaf met de overige juryleden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium