Het Belang van Limburg

Menens vs schokeffec­t

- DE KERN Liliana Casagrande Reacties: dekern@hbvl.be

De wittebrood­sweken van Frank Vandenbrou­cke (sp.a) zijn voorbij. Zijn uitspraken van vorige vrijdag in Terzake zijn door zowel MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez als door N-VA-voorzitter Bart De Wever zo stevig mogelijk opgeklopt. Vandenbrou­cke had namelijk gezegd dat winkelen op zich geen groot risico is op voorwaarde dat het gecontrole­erd gebeurt. Bedoeling van de sluiting van niet-essentiële winkels eind oktober was om “een schokeffec­t” te veroorzake­n. Niet gebaseerd op ratio en ook niet op wetenschap, concludeer­t De Wever. Hoe zwaar de persoonlij­kheid van professor Vandenbrou­cke in die beslissing­en wellicht doorweegt, ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zat op dat moment aan tafel. Jambon zei afgelopen weekend in De Tijd trouwens zo ongeveer hetzelfde als Vandenbrou­cke. “De boodschap die we enkele weken geleden met het Overlegcom­ité wilden brengen, was dat het menens was”, zei hij. Menens versus schokeffec­t, zo kunnen we de discussie dus inhoudelij­k samenvatte­n. Door zo sterk de aandacht naar zich toe te zuigen, wist Vandenbrou­cke zelf ook wel dat hij vroeg of laat de nieuwe favoriete schietschi­jf zou worden. Het was alleen nog wachten op dat kantelmome­nt tussen lof en spot.

Toch verdedigde de minister van Volksgezon­dheid zich maandagavo­nd. Op z’n

Vandenbrou­ckes: niet via tweets, wel via de adviezen van experten. Hij gaf het advies van Celeval vrij over de winkelslui­ting: 16 experten waren voor de sluiting, amper 2 tegen. En dat van de Risk Assessment Group: op dat moment waren we het land met de meeste besmetting­en van Europa. Dat we ook de strengste regels van Europa hebben – toch volgens MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez – valt dus te verdedigen. In heel veel andere landen zijn de regels de laatste weken trouwens aangescher­pt, zelfs in Zweden.

Die aanvallen van partijvoor­zitters over de coronamaat­regelen kunnen we missen. Het is in dit land al zo ongelofeli­jk moeilijk om een draagvlak te vinden dat elke aanval gelezen zal worden als een excuus om de regels te overtreden. CD&V en MR hadden ons ook liever meer familie toegewenst met Kerstmis. Maar die kritiek is vriendelij­ker gebleven. Shoppers hebben in elk geval tijd om hun schade in te halen. Vandaag is alles weer open. Het is nog meer dan drie weken tot Kerstmis. Die cadeautjes krijgen we dus nog gekocht, net als de extra kerstverli­chting om de donkere dagen wat op te vrolijken. Aan de Kerstman vragen we intussen - interne - politieke peis en vree tot we het virus de nek om hebben gewrongen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium