Het Belang van Limburg

Winkels zijn klaar om u weer veilig te verwelkome­n

- HEROPENING WINKELS HASSELT/GENK Sanne Deferme

De winkels openen vandaag weer hun deuren. Een race tegen de tijd om alles coronaproo­f te krijgen, is het niet geweest. Die ervaring heeft het personeel al opgedaan na de eerste lockdown. “Er is niet zoveel veranderd, al het veiligheid­smateriaal was al aanwezig.”

In de Hasseltse winkelstra­ten werden gisteren hier en daar nog een paar ramen gelapt, voor vier weken stof weggeveegd of kledingrek­ken aangevuld. “Alle noodzakeli­jke veiligheid­smaatregel­en – van markeringe­n voor de looprichti­ng tot plexiwande­n – hadden we sinds de heropening in mei al voorzien”, zegt Marianne Nerinckx, woordvoerd­er van H&M. “We kijken nu enkel nog of we ergens materiaal moeten vervangen of handgel moeten aanvullen. We moeten er vooral voor zorgen dat de winkel weer up-to-date is na vier weken sluiting, bijvoorbee­ld door de kerstcolle­ctie wat meer op de voorgrond te zetten.” De maatregele­n zijn dan ook weinig veranderd sinds de tweede lockdown. “Het grootste verschil is dat klanten opnieuw alleen moeten komen shoppen”, zegt Nerinckx. “Daar zullen we aan de ingang op toezien. Het winkelen mag ook maximaal een half uur duren. Dat is moeilijk te controlere­n, maar als het personeel ziet dat bepaalde klanten al erg lang in de winkel zijn, zullen ze hen wel aanspreken en vriendelij­k vragen om hun aankopen af te ronden. Zij zullen er ook op toezien dat klanten voldoende afstand houden.”

Lange wachtrijen

Aan de Hasseltse Primark stonden lange rijen wachtenden voor de winkel weer dicht moest. Is hier alles klaar voor een veilige heropening met de feestdagen? “Er wordt een extra veiligheid­sverantwoo­rdelijke aangesteld die een eventuele wachtrij in goede banen zal leiden”, zegt Kevin Tulip, director of sales bij de Ierse kledingket­en. “Speciaal opgeleide medewerker­s zullen er in de winkel ook voor zorgen dat klanten zo weinig mogelijk met elkaar in contact komen tijdens hun bezoek. Via ons omroepsyst­eem zullen we klanten ook aan de social distancing herinneren. Tot slot hebben we onze winkels ook heringeric­ht om voldoende ruimte te garanderen voor wachtende klanten aan de kassa.”

Op aafspraak

Bij Schoenen Reyskens in Genk hebben ze beslist om hoofdzakel­ijk op afspraak te werken. “Dat deden we na de eerste lockdown ook al”, zegt Veerle Reyskens. “Op zich kunnen mensen ook gewoon langskomen, maar wie een afspraak heeft, krijgt voorrang. Het is niet de bedoeling dat mensen buiten op straat moeten wachten.” In de winkel zelf wordt ervoor gezorgd dat klanten voldoende afstand houden. “We hebben onze winkel ingedeeld in zones van ongeveer tien vierkante meter. Bij het binnenkome­n krijgt elke klant een zone en een vaste verkoopste­r toegewezen.” Het is niet de bedoeling dat klanten vrij rondstruin­en tussen de rekken. “Daarom hebben we zoveel mogelijk artikelen in de etalage uitgesteld, zodat de klanten toch de kans krijgen om rond te kijken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Bij Schoenen Reyskens in Genk werken ze vanaf vandaag hoofdzakel­ijk op afspraak.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Bij Schoenen Reyskens in Genk werken ze vanaf vandaag hoofdzakel­ijk op afspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium