Het Belang van Limburg

Ruim 1.000 coronaboet­es uitgeschre­ven tijdens tweede lockdown

- Olivier Simons

CORONACONT­ROLES HASSELT Sinds het begin van de tweede lockdown hebben de Limburgse politiezon­es samen al 1.101 coronapv’s uitgeschre­ven. Het parket Limburg heeft tijdens de hele coronacris­is al voor bijna 300.000 euro aan boetes geïnd.

Op 2 november gingen we een tweede keer in lockdown om een einde te maken aan de toenemende druk op de ziekenhuiz­en. Een maand later blijkt dat er nog steeds hardnekkig­e Limburgers zijn die zich niet aan de regels houden. In totaal stelden alle lokale politiezon­es in november 1.101 pv’s op voor een overtredin­g van de maatregele­n. Midden april, een maand na het begin van de eerste lockdown, lag dat aantal wel een pak hoger, met bijna 2.700 coronaboet­es.

Sinds het begin van de coronacris­is in maart heeft het parket Limburg al voor liefst 296.040 euro aan coronaboet­es geïnd. En er staat nog een bedrag van in totaal 83.260 euro open. Dat zijn boetes die al wel zijn uitgeschre­ven, maar nog niet geïnd.

Coronafees­tjes

Het samenschol­ingsverbod werd de afgelopen maand het vaakst overtreden. De helft van de coronaboet­es, 534 pv’s, werd uitgeschre­ven omdat overtreder­s met een te grote groep samen waren. “Dat hoge cijfer is het gevolg van de vele coronafees­tjes die we hebben stilgelegd. Al krijgen we ook heel wat meldingen binnen van kleine groepen mensen die samenzitte­n”, zegt Geert Wouters, korpschef van de politie BeringenHa­m-Tessenderl­o. 78 van de 137 boetes in die zone waren voor personen die het samenschol­ingsverbod negeerden.

Bij de collega’s van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst geven ze eenzelfde verklaring. “De 79 overtredin­gen van het samenschol­ingsverbod zijn grotendeel­s het gevolg van coronafees­tjes”, zegt korpschef Dirk Claes. “In een groeve in Riemst troffen we bijvoorbee­ld 27 personen aan, in een garage 12 en in een tankstatio­n 10. Maar daarnaast nemen veel inwoners blijkbaar hun burgerplic­ht ook erg serieus: we kregen heel wat meldingen van samenschol­ingen.” Ook de avondklok tussen middernach­t en vijf uur werd veel genegeerd in november. 383 Limburgers liepen de afgelopen maand tegen de lamp omdat ze ’s nachts buiten kwamen zonder geldige reden. Bij de politie LRH ging het om liefst 101 van de 219 pv’s. “Een duidelijke reden voor dat hoge aantal hebben we niet”, zegt woordvoers­ter Jessica Dedroog. “We controlere­n evenveel en even streng op elke regel. Maar het is natuurlijk wel zo dat je meer opvalt en sneller gecontrole­erd wordt als je ’s nachts alleen op de baan bent.” 121 Limburgers droegen geen mondmasker waar dat verplicht was, 63 begingen een andere coronaover­treding.

Geen boetes in Voeren

Nog opvallend: de politie Voeren heeft sinds 2 november nog geen enkele coronaover­treding vastgestel­d. “De laatste dateert van 21 oktober, toen iemand de avondklok niet respecteer­de”, zegt woordvoerd­er Robin Locht. “Nochtans rijden onze ploegen na middernach­t regelmatig rond. Maar ze komen dan niemand tegen. Blijkbaar houden de mensen zich bij ons goed aan de regels. Grote samenschol­ingen zien we ook nauwelijks en als we dan eens wandelaars betrappen die met meer dan vier zijn, kiezen we ervoor om sensibilis­erend op te treden. Als we melding krijgen van een coronafees­tje, schrijven we

AANTAL CORONABOET­ES TIJDENS DE TWEEDE LOCKDOWN (VANAF 2 NOVEMBER)

Politiezon­e

Carma

Limburg Regio Hoofdstad Beringen-Ham-Tessenderl­o Lanaken-Maasmechel­en Bilzen-Hoeselt-Riemst

Lommel Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken Kanton Borgloon Tongeren-Herstappe

HANO

Maasland Heusden-Zolder Kempenland

Voeren

natuurlijk wel meteen een boete uit.”

Ook Joris Gaens (Voerbelang­en), burgemeest­er van Voeren, merkt dat zijn inwoners de regels goed opvolgen. “Je ziet dat zelfs aan de coronacijf­ers. Op de piek telden we nog 90 besmetting­en, nu zijn

Coronaboet­es 220 219 137 126 107

79

48

36

35

31

24

23

16

0

1.101

het er amper 4. Een teken dat we ons goed gedragen. Daarnaast speelt de lage bevolkings­dichtheid natuurlijk ook een rol. Omdat onze gemeente zo uitgestrek­t is, met zo weinig inwoners, worden mensen minder verleid om samen te komen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het parket Limburg heeft tijdens de hele coronacris­is al voor bijna 300.000 euro aan boetes geïnd.
FOTO TOM PALMAERS Het parket Limburg heeft tijdens de hele coronacris­is al voor bijna 300.000 euro aan boetes geïnd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium