Het Belang van Limburg

Fors minder Covid-overlijden­s in Limburg

- Koen Snoekx

CORONACRIS­IS HASSELT Het aantal Covid-overlijden­s zakt fors in Limburg. Afgelopen week stierven er in onze provincie 30 mensen aan Covid-19. De week daarvoor waren er dat nog 50. Het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en blijft wel al enkele dagen stabiel.

Het coronaviru­s eist in Limburg steeds minder slachtoffe­rs in deze tweede golf. Afgelopen week stierven er nog 30 mensen, van wie 20 in een ziekenhuis en 10 in een rusthuis. De week daarvoor telde Limburg nog 50 Covid-overlijden­s. Het aantal besmetting­en daalt voor het eerst sinds 14 oktober onder de kaap van 1.000 per week. In Limburg raken nu nog wekelijks 993 mensen besmet, oftewel 142 per dag. Door de nieuwe teststrate­gie zal het aantal besmetting­en wel opnieuw stijgen. Sinds vorige week maandag krijgen asymptomat­ische hoogrisico­contacten een sms waarmee ze zeven dagen na hun contact een test kunnen laten uitvoeren. Dat betekent dat die hoogrisico­contacten vanaf deze week een afspraak voor een test kunnen boeken in een van de triagecent­ra. “We zien dat het opnieuw drukker wordt in ons testcentru­m, maar we zijn voorbereid”, zegt Hilde Vannoppen, verantwoor­delijk voor triagepost Herkenrode in Hasselt. “Ook wij zien een lichte toename van het aantal testen”, zegt Kristof Jeunen van het triagecent­rum in Bree. Het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en blijft wel al enkele dagen quasi stabiel. Gisteren telden de zeven Limburgse ziekenhuiz­en samen 190 Covidpatië­nten, zondag waren er dat 194, zaterdag 191.

De teller van het aantal intensieve Covid-patiënten staat al drie dagen op 48. “Over heel Vlaanderen zien we het aantal ziekenhuis­opnames stabiliser­en”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “We hebben daar nog geen verklaring voor, maar we houden het goed in de gaten.” Over heel België worden er nu dagelijks nog 229 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. “Tegen eind december zal dat aantal wellicht zakken onder de 75 per dag”, zegt Van Gucht. Blijft het aantal nieuwe opnames zeven dagen op rij onder de 75 per dag en blijft het aantal nieuwe besmetting­en drie weken lang onder de 800 per dag, dan zitten we volgens de regering-De Croo “niet langer in de storm en is er ruimte om te onderhande­len over versoepeli­ngen”. De nieuwe maatregele­n die vanaf vandaag van kracht zijn, gelden tot 15 januari. Tegen dat moment hoopt de regering dus de zogenaamde veilige haven bereikt te hebben.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Gisteren telden de zeven Limburgse ziekenhuiz­en samen 190 Covid-patiënten.
FOTO PHOTO NEWS Gisteren telden de zeven Limburgse ziekenhuiz­en samen 190 Covid-patiënten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium