Het Belang van Limburg

“Mogelijk nog tot einde schooljaar afstandson­derwijs”

- Jens Vancaenegh­em en Hannes Heynderick­x

ONDERWIJS

HASSELT

Het onderwijsv­eld zit vandaag samen met minister Ben Weyts (N-VA) en een vertegenwo­ordiger van het bekende clubje virologen om te bekijken hoe het verder moet met onze scholen. Ter herinnerin­g: sinds de herfstvaka­ntie is het lager onderwijs voltijds open, net als de eerste graad van het middelbaar. In de tweede en derde graad daarentege­n mogen scholieren slechts halftijds naar de klas. De andere helft van de lessen volgen ze thuis.

De kans dat er nog voor de kerstvakan­tie iets aan die regeling verandert, is zo goed als nihil. Dat heeft ook weinig zin aangezien de examenperi­ode aanbreekt. Vraag is: wat daarna? Een belronde in het onderwijs leert dat alvast vakbond ACOD het afstandson­derwijs zeker tot 15 januari wil behouden. Elders klinkt het dat ze de analyse van de virologen op het overleg willen afwachten.

Die analyse baart voorlopig geen grote zorgen. Bij tieners en jongeren is het percentage positieve testen licht toegenomen, dat wel. En ook de daling van het aantal besmetting­en is in die groep iets minder uitgesprok­en dan in de andere leeftijdsc­ategorieën. “Dat is wellicht het gevolg van de opening van de scholen, maar ligt binnen de verwachtin­gen”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “Zolang er geen impact is op de globale epidemie is dat oké.” Maar dat betekent niet dat de scholen na de kerstvakan­tie zomaar kunnen overschake­len naar voltijds fysiek onderwijs. Volgens federale plannen over de exitstrate­gie zouden we pas tegen half januari in de veilige zone komen, waarna versoepeli­ngen mogelijk zijn tegen 1 februari.

Motor sputtert

“Volgens het meest optimistis­che scenario komen we begin januari in rustig vaarwater terecht”, zegt Van Gucht. “Als de cijfers heel gunstig zijn en we kunnen die zo houden via tests en bronopspor­ing, dan is het mogelijk dat het onderwijs fulltime opengaat. Maar we zien dat de motor een beetje sputtert. De besmetting­en dalen minder snel, net als de ziekenhuis­opnames. Als dat zich doorzet, dan dreigt het minder gunstige scenario. Dan gaan we heel goed moeten afwegen of we schakelen naar voltijds onderwijs met het gevaar dat de cijfers weer stijgen of dat we code oranje behouden. ‘Never change a winning team’, zeggen de Engelsen. We kunnen alleszins niet uitsluiten dat het afstandson­derwijs blijft tot eind dit schooljaar.” Maar het is dus afwachten hoe de cijfers verder evolueren. In die beslissing zal het onderwijs zelf uiteraard een belangrijk­e stem hebben. “Als scholen en leerlingen problemen hebben met het afstandson­derwijs, dan speelt dat uiteraard mee in de discussie”, zegt Van Gucht. Minister Weyts is alleszins geen fan van de verplichti­ng om halftijds thuis les te volgen. Dat liet hij al blijken na de beslissing van het Overlegcom­ité en nu herhaalt zijn woordvoerd­er die te willen terugdraai­en.

 ?? PHOTO NEWS
FOTO ?? Vandaag wordt er overlegd over de maatregele­n in de scholen. “Als scholen en leerlingen problemen hebben met het afstandson­derwijs, dan speelt dat uiteraard mee in de discussie”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
PHOTO NEWS FOTO Vandaag wordt er overlegd over de maatregele­n in de scholen. “Als scholen en leerlingen problemen hebben met het afstandson­derwijs, dan speelt dat uiteraard mee in de discussie”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium