Het Belang van Limburg

Moderna dient als eerste aanvraag in voor goedkeurin­g in Europa

- Anton Goegebeur

HASSELT

Moderna heeft als eerste coronavacc­inproducen­t een aanvraag tot goedkeurin­g ingediend bij de Europese autoriteit­en. Het lijkt een kwestie van weken te zijn voor het eerste vaccin beschikbaa­r is.

Bij de aanvraag maakte Moderna nog extra resultaten bekend van zijn studie bij 30.000 deelnemers. Daaruit blijkt volgens het Amerikaans­e bedrijf dat het coronavacc­in 94,1 procent doeltreffe­nd is bij het voorkomen van een infectie. In het voorkomen van een ernstig ziekteverl­oop zou dat zelfs 100 procent zijn.

Nu Moderna een aanvraag tot goedkeurin­g heeft ingediend, is het de beurt aan het EMA, het Europees geneesmidd­elenagents­chap. Zij zal alle onderzoeks­data doorspitte­n om na te gaan of alles wel klopt. Daarna kan het snel gaan: de Duitse gezondheid­sminister Jens Spahn liet zich “half december” ontvallen. Het EMA houdt het liever op eind dit jaar.

“Dat is ook wat wij verwachten”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG, het Belgische federaal geneesmidd­elenagents­chap. Of het eerste coronavacc­in in ons land dat van Moderna zal zijn, is nog de vraag. Europa heeft een deal voor 160 miljoen dosissen. Ons land beslist deze week of het daarop intekent. Andere kandidaten zijn het vaccin van Pfizer/BioNTech en dat van AstraZenec­a/Oxford. Ook zij kunnen elk moment een aanvraag tot goedkeurin­g indienen bij het EMA.

In het Verenigd Koninkrijk hebben Pfizer en AstraZenec­a dat al gedaan. De Britten hopen zelfs op een goedkeurin­g deze week. Dan zouden ze maandag 7 december beginnen met inenten.

VACCIN

 ?? FOTO AFP ?? Volgens Moderna is hun coronavacc­in 94,1 procent doeltreffe­nd bij het voorkomen van een infectie.
FOTO AFP Volgens Moderna is hun coronavacc­in 94,1 procent doeltreffe­nd bij het voorkomen van een infectie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium