Het Belang van Limburg

Facebook houdt woord: Zwarte Piet massaal gebannen

- Thomas Jansen en Luk Weyens

SINTERKLAA­S HASSELT Facebook had het in augustus al aangekondi­gd, en voegt nu de daad bij het woord: vrijwel elke foto waarop Zwarte Piet te zien is, wordt verwijderd. Waarom mengt het sociaal netwerk zich in een discussie die enkel in de Lage Landen woedt?

Omdat Sinterklaa­s en zijn Pieten voor het eerst in vijftien jaar niet van deur tot deur konden gaan in Scherpenhe­uvel-Zichem, organiseer­de Kurt Staels afgelopen weekend een stoet door 90 straten. Dat nieuws ging ook in de lokale Facebookgr­oep niet onopgemerk­t voorbij. “Meer dan 600 mensen hebben een bericht en foto’s gepost”, zegt Staels. “Iedereen wilde van thuis uit of langs de weg naar de Sint komen zwaaien.” Sinterklaa­s had voor de gelegenhei­d enkele Zwarte Pieten - en geen roetpieten - opgetromme­ld. En dat tolereerde Facebook niet. Alle foto’s werden uit de Facebookgr­oep verwijderd en bij herhaling dreigde ‘Ge zaa van Scherpenhe­uvel’ offline te worden gehaald.

Eén maand schorsing

Het is lang niet de eerste, en zeker niet de laatste ingreep van Facebook als het over Zwarte Piet gaat. Vorige week las u al in onze krant over Zonhovenaa­r Jef Driesen die door Facebook geblokkeer­d werd na het posten van een familiefot­o met Zwarte Piet. Ekselnaar Peter Janssens (61) werd om diezelfde reden zelfs al meerdere malen tijdelijk van het netwerk gegooid. “Dan kan je nog wel inloggen, maar niet meer liken of reageren”, zegt Janssens. “Als ik nu nog eens in de fout ga, krijg ik een maand schorsing. Maar ik ben niet van plan om op te houden. Als Zwarte Piet bij mijn kleinkinde­ren op bezoek komt, ben ik daar fier op en deel ik dat.” Ivo Konieczny (64) moest aanvankeli­jk één dag zonder likes en reacties leven na het delen van een Zwartepiet­enfoto. “Maar toen ik via mail uitleg vroeg, werden dat er prompt drie”, zucht de Maasmechel­aar. “Ik heb daarna opnieuw een foto van Zwarte Piet gepost. Nu is het afwachten wanneer die verwijderd wordt en hoelang ik dan gesanction­eerd word.”

Blackface

Door streng op te treden houdt Facebook woord. In augustus kondigde het sociaal netwerk al aan dat Zwarte Piet niet langer welkom was. Hij wordt gezien als een voorbeeld van blackface, een theatertec­hniek uit de Verenigde Staten in de 19de en 20ste eeuw om door middel van een zwartgever­fd gezicht een karikatuur van een Afro-Amerikaans­e slaaf op te voeren. “In ons beleid tegen haatverspr­eiding is nu een verbod op blackface opgenomen”, zegt Tineke Meijerman van Facebook. “Wie een overtredin­g ziet, kan dat melden. Eén van onze 35.000 moderatore­n wereldwijd zal dan bekijken of die melding terecht is en ingrijpen indien nodig. De ernst van de overtredin­g bepaalt de sanctie.” Momenteel schieten die moderatore­n enkel na een melding in actie, maar Facebook werkt wel aan een automatisc­h detectiesy­steem. Het nieuwe beleid kwam tot stand na overleg met meer dan 60 experten en organisati­es van over de hele wereld. Maar opvallend: daar waren geen Belgen of Nederlande­rs bij. Terwijl de traditie van Zwarte Piet enkel in de Lage Landen gekend is. “Facebook is en blijft een privébedri­jf dat uiteindeli­jk zelf beslist wat er op het netwerk mag verschijne­n en wat niet”, zegt social media-expert Sofie Verhalle. “Daarbij houden ze rekening met de gebruikers van hun netwerken, de adverteerd­ers, de lokale wetgeving en globale menselijke waarden - veelal de Westerse. Dat is een evenwichts­oefening. Zwarte Piet komt zo terecht in een globale context en in de VS is dat in se blackface - een racistisch stereotype.”

 ?? FOTO LUK WEYENS ?? Foto’s uit een stoet in Scherpenhe­uvel zijn niet welkom op Facebook.
FOTO LUK WEYENS Foto’s uit een stoet in Scherpenhe­uvel zijn niet welkom op Facebook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium