Het Belang van Limburg

Kucam riskeert tien jaar cel voor mensensmok­kel en oplichting

- Yves Delepeleir­e

HUMANITAIR VISUM MECHELEN “U heeft zich op de kap van uw gemeenscha­p verrijkt”, zei de openbaar aanklager gisteren op het proces tegen N-VA’er Melikan Kucam. Het openbaar ministerie vorderde tien jaar cel.

Een half miljoen euro: dat is volgens het openbaar ministerie het minimale voordeel dat Kucam zou hebben vergaard met zijn handel in humanitair­e visa. Het kabinet van de toenmalige staatssecr­etaris Theo

Francken (N-VA) had Kucam, gemeentera­adslid voor de N-VA en voorganger van de Assyrische gemeenscha­p in Mechelen, aangeduid als tussenpers­oon om lijsten in te dienen met namen van Syrische christenen die een humanitair visum konden krijgen. “U heeft zich op de kap van uw gemeenscha­p verrijkt en het vertrouwen van de staatssecr­etaris beschaamd. Een reddingsac­tie voor de meest kwetsbaren is een reddingsac­tie voor de meest bemiddelde­n geworden”, richtte de openbaar aanklager zich tot Kucam.

Voor mensensmok­kel, passieve omkoping en zijn functie als leidinggev­ende van een criminele organisati­e vorderde het openbaar ministerie tien jaar cel, 2.500 euro boete per slachtoffe­r van mensensmok­kel, en een levenslang­e ontzetting uit zijn politieke rechten. Voor zijn zoon werd zes jaar gevraagd, voor zijn vrouw Birsen Y. vijf jaar plus 18 maanden voor verboden wapenbezit. Voor andere beklaagden werden celstraffe­n tot twee jaar geëist. De advocaten van Kucam vragen de vrijspraak. Volgens het parket wist Kucam dat sommige Syriërs niet in België zouden blijven en maakte hij zich zo schuldig aan mensensmok­kel. Uit getuigenis­sen en afgetapte gesprekken moet ook blijken dat hij daarvoor duizenden euro’s per persoon heeft gevraagd. Kucam heeft dat altijd ontkend, maar toen het onderzoek al gevorderd was, herinnerde hij zich volgens de openbaar aanklager plots dat hij een boetesyste­em had ingevoerd dat in de gemeenscha­p algemeen bekend zou zijn geweest: wie naar het buitenland ging, moest 5.000 à 10.000 euro betalen aan de kerk. Zowel Francken als de slachtoffe­rs hebben aangegeven geen weet te hebben van zo’n systeem.

 ?? FOTO BELGA ?? Kucam ontkent dat hij grof geld vroeg aan Syrische christenen in ruil voor een humanitair visum.
FOTO BELGA Kucam ontkent dat hij grof geld vroeg aan Syrische christenen in ruil voor een humanitair visum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium