Het Belang van Limburg

De taal, het Belgische virus

- Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n Christophe Deborsu

De nieuwe staatssecr­etaris voor Digitalise­ring Mathieu Michel (MR) kreeg onlangs een vraag van Kamerlid Michael Freilich (N-VA) over de sociale media. Hij antwoordde in het Nederlands, maar de hm’s volgden de hm’s snel op, het werd onverstaan­baar, met tot gevolg hilariteit op diezelfde sociale media. Ondertoon van de boodschapp­en: “Hoe kan het dat de zoon van een leerkracht Nederlands – het eerste beroep van Louis Michel – en de broer van een goed tweetalige ex-premier zo tekortschi­et?” Michel woont overigens nog steeds in het familienes­t Geldenaken, pal aan de taalgrens.

Een dag later licht de Luikse Sarah Schlitz (Ecolo), nieuwe staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen, haar beleid uitsluiten­d in het Frans toe. Ze brengt wel een tolk mee, maar in gebarentaa­l – die overigens niet dezelfde is in het Frans en in het Nederlands. Pijnlijk voor iemand die de gelijkheid van alle Belgen promoot. In zijn wekelijkse column in Le Soir, schrijft VRT-journalist Ivan De Vadder: “Zo motiveert men de jonge Franstalig­en niet om Nederlands te leren.” Ivan onderlijnt wel een gunstige evolutie: ook in de Franstalig­e media passeert dit negeren van de eerste taal van het land niet meer. Het klopt: RTL, RTBF en alle kranten hebben Schlitz en Michel kritische vragen gesteld. Ik keek zelf verrast op toen Sarah Schlitz (33) me zei dat ze vier uur Nederlands per week kreeg tijdens haar hele humaniora. Het bewijst hoe slecht uw taal wordt onderwezen aan mijn kant van de taalgrens. Het is nu zelfs erger dan toen de Ecolo’ster op school zat. Tot 2010 koos de helft van de Waalse leerlingen het Nederlands als eerste vreemde taal, de andere helft Engels. Nu is het quasi twee derde voor het Engels en slechts 37 procent voor het Nederlands. Waarom was 2010 een keerpunt? Omdat de N-VA toen voor het eerst doorbrak. Ik hoor sindsdien veel ouders zeggen: “Waarom zouden we onze kinderen een taal opleggen die weldra haar nut verliest als het land splitst?”

Welnu: hoe is het dan gesteld met de kennis van het Frans van de Vlaamse ministers? Voor Meryame Kitir (sp.a) moet het nog blijken, maar een Limburgse vertrouw ik 100 procent. Excellenti­es à la Alexander De Croo (Open Vld), Frank Vandenbrou­cke (sp.a), Annelies Verlinden (CD&V) en Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) doen het uitstekend. Dus, ja: qua tweetaligh­eid doen Vlamingen het nog steeds beter. Vandaar de oproep van Jean-Marc Nollet (Ecolo), partijvoor­zitter van Sarah Schlitz: “Het Nederlands moet meer plaats krijgen in het Franstalig­e onderwijs.” De bevoegde minister Caroline Désir (PS) wil dit al langer onderzoeke­n. Dit verhaal kent (misschien) een goed afloop. Zoals de Coronacris­is. Aië! Ik had me voorgenome­n deze keer niet over het virus te schrijven. Mislukt.

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris voor Digitalise­ring Mathieu Michel (MR).
FOTO BELGA Staatssecr­etaris voor Digitalise­ring Mathieu Michel (MR).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium