Het Belang van Limburg

Partijen voeren druk op om nu al te versoepele­n

- Arnout Gyssels en Matthias Vanderaspo­ilden

CORONAMAAT­REGELEN

BRUSSEL Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) moest gisteren een hele dag in het verweer. Zijn uitspraak dat de niet-essentiële winkels dicht moesten voor het “schokeffec­t” schoot bij veel partijen in het verkeerde keelgat. Meer nog, zij willen nu al verder versoepele­n.

Frank Vandenbrou­cke moest gisteren zwaar in de verdedigin­g. Verschille­nde partijen hekelen zijn uitspraak in Terzake vorige vrijdag dat de sluiting van de winkels vooral voor het “schokeffec­t” was. “Den blok moest erop”, zei de minister. De winkels zelf waren niet de bron van besmetting­en, vulde hij gisteren aan, wel het verkeer ernaartoe. Vandenbrou­cke is de verpersoon­lijking van de strenge lijn. Dat hij in nesten raakt, is koren op de molen voor partijen die wél willen versoepele­n. Vooral MR, dat overspoeld wordt door klachten van zelfstandi­gen. De Franstalig­e liberalen verwijten de sp.a’er niet de volledige waarheid mee te geven op het Overlegcom­ité. “Hij zal tekst en uitleg moeten geven in de kern”, klinkt het. “Want dit kan niet.”

Ook voor de kerstperio­de zou er volgens MR wat meer “menselijkh­eid” getoond mogen worden. “Voor alleenstaa­nden of nieuw samensteld­e gezinnen. Zelfs experts zeggen dat zoiets wel zou moeten lukken.”

MR staat niet alleen. Ook PS en CD&V wilden verder gaan in de versoepeli­ngen voor Kerstmis en oudejaarsa­vond. De strijd is nog niet gestreden.

Jambon

De uitspraak van Vandenbrou­cke vrijdag in Terzake leek rimpelloos te passeren tot N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn woorden oppikte. “Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezon­dheid zich baseerden op ratio en wetenschap”, tweet hij. “Niet dus. Als je middenstan­ders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregele­n wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken.” Zijn hele partij volgde zijn voorbeeld. Dat N-VA daarmee de Vlaamse regering onder de bus gooide om de federale te treffen, was geen punt. Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) zat immers mee aan tafel op het Overlegcom­ité. En daar wordt alles bij consensus beslist.

Rapporten

Uiteindeli­jk zag Vandenbrou­cke zich genoodzaak­t om de rapporten van de experts vrij te geven. Die deden een maand geleden twee suggesties: het verbieden van alle niet-essentiële verplaatsi­ngen en het sluiten van niet-essentiële winkels en/of het instellen van een perimeter van 5 of 10 km voor verplaatsi­ngen (zoals in Frankrijk). Het Overlegcom­ité hakte daarop de knoop door.

Over twee weken is het weer aan hen. “Maar te snel versoepele­n heeft ons net in deze shit gestort”, schaarde sp.a-voorzitter Conner Rousseau zich gisteren nog eens nadrukkeli­jk achter zijn minister.

 ?? FOTO AP ?? Frank Vandenbrou­cke lag gisteren de hele dag onder vuur na zijn uitspraak vorige vrijdag dat de winkels dicht moesten voor het “schokeffec­t”.
FOTO AP Frank Vandenbrou­cke lag gisteren de hele dag onder vuur na zijn uitspraak vorige vrijdag dat de winkels dicht moesten voor het “schokeffec­t”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium