Het Belang van Limburg

Islamitisc­he school vecht weigering erkenning aan

-

De vzw Lectio die van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geen erkenning krijgt om in Genk een islamitisc­he school in te richten, vecht die beslissing aan bij de Raad van State.

Minister Weyts weigerde eind augustus aan vzw Lectio om een erkenning te geven voor de secundaire school die de vereniging in Genk wil inrichten. De school zou zich vooral richten op islamitisc­he jongeren. Lectio wil de weigering nu laten vernietige­n door de Raad van State. “Mijn weigering is gebaseerd op duidelijke adviezen”, reageert Weyts. “Er zijn onvoldoend­e garanties dat deze school de Grondwet en de internatio­nale mensen- en kinderrech­ten zal eerbiedige­n. We kunnen echt niet voorzichti­g genoeg zijn als het gaat om het onderwijs van kinderen.”

We vroegen de school gisteren om een reactie maar kregen niemand te pakken. Vorige keer heette de school Selam college, intussen is dat omgedoopt tot Plura C. Professor pedagogisc­he wetenschap­pen Orhan Agirdag (KU Leuven) heeft eerder in onze krant het initiatief van Lectio verdedigd. Gemeenscha­ppen die zelf scholen oprichten zijn bezig met emancipati­e en zullen hun uiterste best doen om er een succes van te maken, was kort samengevat zijn uitleg. Hij verwees naar de islamitisc­he school in Maastricht die bij de beste scholen van Nederland wordt gerekend. Bovendien is vrijheid van onderwijs ingeschrev­en in de Grondwet. “Goed dat ze niet te snel opgeven, dit laat zien dat ze het menen”, zegt Agirdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium