Het Belang van Limburg

Paus drukt nu al zijn stempel op verkiezing van zijn opvolger

- Kristof Simoens

Met de creatie van dertien nieuwe kardinalen, van wie negen jonger dan 80, is een meerderhei­d van de stemgerech­tigde kardinalen nu benoemd door paus Franciscus. Daarmee hoopt de paus meer dan ooit zijn stempel te drukken op de verkiezing van zijn opvolger.

Op een consistori­e in Rome heeft paus Franciscus het voorbije weekend dertien nieuwe kardinalen gecreëerd. Voor twee van hen, de vicaris van Brunei en de aartsbissc­hop van de Filipijnen, gebeurde dat virtueel: zij mochten hun land niet uit wegens corona. De anderen ontvingen hun scharlaken biretta uit handen van de paus – zonder de traditione­le vredeskus – in de Sint-Pietersbas­iliek, na tien dagen quarantain­e in Casa Santa Marta, het gastenverb­lijf van het Vaticaan.

De hand van de paus

Voor paus Franciscus, in 2013 verkozen, is het al de zevende benoemings­ronde. “De rode draad door al die consistori­es: Franciscus benoemt vooral kardinalen uit kleinere bisdommen uit vaak vergeten landen”, zegt Vaticaanke­nner Tom Zwaenepoel, die zopas een boek publiceerd­e met de mooiste citaten van paus Franciscus over hoop in bange coronadage­n. “Nooit eerder was het college zo internatio­naal samengeste­ld. Was bij het aantreden van Franciscus nog 52 procent van alle kardinalen Europees, nu is dat nog 41 procent. Met name Afrika en Azië zijn aan een inhaalbewe­ging bezig.” Het kardinaals­college telt nu 229 leden uit 90 landen.

Die internatio­nalisering past niet alleen in het streven van de paus naar een échte wereldkerk, het weerspiege­lt ook de sterke secularise­ring van ons continent. “Maar bovenal versterken die keuzes zijn inhoudelij­ke lijn”, zegt kerkjurist Rik Torfs (KU Leuven) “De paus wil een minder dogmatisch­e Kerk, een socialer katholicis­me, dichter bij de mensen. Vandaar de keuze voor Wilton Gregory, de aartsbissc­hop van Washington en de eerste Afro-Amerikaans­e kardinaal.” Die kapittelde deze zomer openlijk president Trump om zijn lakse houding tegenover racisme. “Zelfs de mensen die hij niet tot kardinaal benoemt, passen in dat plaatje, zoals de Parijse aartsbissc­hop Michel Aupetit, die een veel conservati­evere koers vaart.”

Bijna 84 jaar

In het Vaticaan is enige politieke strategie nooit veraf. “Om tijdens een conclaaf mee de nieuwe paus te mogen kiezen, moet een kardinaal jonger zijn dan 80”, zegt Zwaenepoel. “Dat geldt voor negen van de dertien nieuwkomer­s. Meteen is voor het eerst een meerderhei­d van de stemgerech­tigde kardinalen – bijna drie op de vijf – gecreëerd door Franciscus. Op die manier hoopt deze paus, over wie wordt gefluister­d dat hij vroeg of laat ontslag zal nemen en terugkeren naar Argentinië, dus flink zijn stempel te drukken op de verkiezing van zijn opvolger.” Want Jorge Mario Bergoglio wordt er niet jonger op: op 17 december wordt hij 84. “Dus denkt de paus stilaan al aan het volgende pontificaa­t”, bevestigt Torfs. “Al is er geen enkele garantie dat alle kardinalen die hij aanstelt zonder verpinken zijn lijn zullen aanhouden. Ik was onlangs in Rome voor de documentai­re waaraan ik werk en je hoort toch flink wat kritiek. Hervorming­sgezinden vinden dat de paus zijn ideeën te weinig in concrete daden kan omzetten: de hervorming van de Curie is er maar één van. Conservati­even, o ironie, verwijten hem dan weer de meest autoritair­e paus van de laatste decennia te zijn.”

“Het zou niet de eerste keer zijn dat een conclaaf een verrassing oplevert”, zegt ook Zwaenepoel. “Franciscus is daar zelf het beste voorbeeld van nadat zijn veel conservati­evere voorganger Benedictus XVI was opgestapt. Nochtans was 57 procent van de stemgerech­tigden op dat conclaaf door die laatste tot kardinaal gecreëerd.”

 ?? FOTO AFP ?? Enrico Feroci krijgt zijn scharlaken­rode biretta (of bonnet) van paus Franciscus. Hij is een van de dertien kardinalen die het voorbije weekend door de paus gecreëerd werden.
FOTO AFP Enrico Feroci krijgt zijn scharlaken­rode biretta (of bonnet) van paus Franciscus. Hij is een van de dertien kardinalen die het voorbije weekend door de paus gecreëerd werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium