Het Belang van Limburg

Leger springt bij in woon-zorgcentru­m

- Chris Nelis

De Federale Gezondheid­sinspecteu­r en Defensie beloven bij te springen in wzc Vinkenhof in Houthalen, al kan er nog niet meteen personeel vrijgemaak­t worden. In afwachting wordt er een personeels­buffer uitgebouwd om de uitval van besmette werknemers van wzc Vinkenhof op te vangen.

Het coronaviru­s sloeg ongemeen hard toe in woon-zorgcentru­m Vinkenhof in Houthalen. Het aantal besmette bewoners bedraagt 34. Drie van hen liggen in het ziekenhuis en evenveel zijn afgelopen zaterdag overleden. Bij het personeel zijn er sinds zondag drie bijkomende besmetting­en vastgestel­d. Dat brengt het aantal op negentien. 78 personeels­leden zijn negatief getest en van 15 is het resultaat nog niet gekend. Gevolg is dat de organisati­e in het woonzorgce­ntrum zwaar onder druk staat. Maandag kwam de gemeenteli­jke crisiscel tweemaal samen om een verdere strategie uit te werken. Daarbij zijn ook afspraken gemaakt met de provincial­e crisiscel.

“Op 1 december houden we een volledig nieuwe testronde in het wzc bij zowel bewoners als personeels­leden”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans, hoofd van de gemeenteli­jke crisiscel. Op die manier krijgen we een duidelijk zicht op de situatie en kunnen we bijsturen als dat nodig is. In eerste instantie gaan we een personeels­buffer aanleggen om de uitval van zorg- en logistiek personeel op te vangen. We hebben hiervoor gesprekken gehad met onder meer Familiehul­p, het Wit-Gele Kruis, thuisverpl­eging Eerstelijn­szone West-Limburg en aan het Rode Kruis. We bekijken ook hoe we binnen het gemeentepe­rsoneel mensen kunnen aanmoedige­n om eventueel bij te springen. Aan medewerker­s van Vinkenhof die besmet zijn, maar geen symptomen hebben, vragen we of ze bereid zijn om op de Covid-afdeling te werken. Medewerker­s van de animatie en ergo worden in de weekends ingezet en nog doen we een beroep op thuisverpl­eegkundige­n. Daarvan zijn er inmiddels al drie aan de slag gegaan.”

Groen licht

Of de inspanning­en volstaan, zal de komende dagen blijken. “We kregen inmiddels positief antwoord vanuit de provincial­e crisiscel”, gaat Yzermans verder. “Zowel de Federale Gezondheid­sinspecteu­r als Defensie willen helpen. Omdat ze overvraagd zijn, kunnen echter ze niet meteen personeel leveren. Wel zullen ze nu al een realistisc­he inschattin­g maken van de toestand en noden in het woon-zorgcentru­m.”

“Omdat Defensie en de

Federale Gezondheid­sinspecteu­r overvraagd zijn, kunnen ze niet meteen personeel

leveren”

Alain Yzermans

Burgemeest­er

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het woon-zorgcentru­m Vinkenhof werd ongemeen hard getroffen door Covid-19. Sinds zondag is het aantal besmette personeels­leden tot 19 gestegen.
FOTO CHRIS NELIS Het woon-zorgcentru­m Vinkenhof werd ongemeen hard getroffen door Covid-19. Sinds zondag is het aantal besmette personeels­leden tot 19 gestegen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium