Het Belang van Limburg

De negen wetten van spitsentra­iner Luc Nilis

-

“Bij PSV was ik al een beetje de

spitsentra­iner van Ronaldo”

Luc Nilis

Spitsentra­iner Anderlecht

Luc Nilis (53) arriveerde maandag in alle vroegte op Anderlecht. Op de eerste dag van zijn stage maakte de spitsentra­iner kennis met Kompany en de spelers, waarna hij de oefenmatch tegen RWDM (4-1) bekeek. Wij stelden de negen wetten van Nilis op op basis van anekdotes. “Ik belde Ronaldo en hij regelde mij tickets voor Real.”

1 Blijf bij je eerste gedacht

Eens je op zoek gaat naar beelden van Luc Nilis blijf je kijken. Zo veel mooie goals. Uren ben je zoet. De allermoois­te is misschien de hakbal achter het steunbeen tegen Utrecht. Zoek maar op. “Een aanvaller moet altijd bij zijn eerste gedacht blijven”, zei Nilis recent in de MIDMID-podcast. “Ik duwde die bal te ver voor me en kon niet meer scoren met een sliding of door terug te kappen. Het eerste wat door mijn hoofd schoot, was een hakje. Ik kon mezelf pootje lappen, maar stond daar niet bij stil. Tegen de spitsen die ik train zeg ik: ‘Volg je eerste ingeving’. Bij PSV zei ik tegen Bergwijn (nu bij Tottenham, nvdr.): ‘Waarom verander je hier van idee?’ Hij was verbaasd dat ik dat doorhad.”

2

Ken je ploegmaats door en door

Nilis speelde zeven jaar bij Anderlecht, zes jaar bij PSV. Bij paarswit klikte het goed met Marc Degryse, bij PSV met Wim Jonk, maar ook met Ruud Van Nistelrooi­j en ‘de Braziliaan­se Ronaldo’. Die noemde hem “zijn beste ploegmaat ooit”. Nilis: “Ik speelde zo lang in één team dat ploegmaats mij perfect kenden. Elke looplijn, elke aanname. Dat is het probleem in het huidige voetbal: om de haverklap verandert het elftal. Met Ronaldo klikte het meteen toen hij arriveerde vanuit Brazilië. Ik gaf hem assists en legde uit waar hij moest lopen. Toen was ik al een beetje zijn spitsentra­iner, ja. Aanvankeli­jk sliepen we in dezelfde kamer, maar hij snurkte zo luid dat ik er de dokter bijhaalde. Hij was ongelofeli­jk: even snel met als zonder bal, en hij deed nog overstapje­s. Van Nistelrooi­j stond meer voor agressivit­eit en killersmen­taliteit. Ronaldo was wereldtop. Ooit stuurde ik hem een bericht en hij bracht me tickets voor Real Madrid.”

3 Durf plezier te maken

Nilis maakte 127 goals voor Anderlecht en 110 voor PSV. Toch voelde hij zich beter in Nederland. “Bij Anderlecht was het moeilijk om je ware gezicht te tonen. De mooiste tijden waren de ritten naar Brussel. De Limburgers Peter Maes, Philip Haagdoren, Marc Emmers en ik pikten Boffin, Versavel en Van Bakel op… Samen in een busje. Maes was chauffeur en eens de muziek aanging, was er geen houden aan. Als Peter besliste om in Leuven op café te gaan, moest iedereen mee. Geweldig, maar op de club was ik achterdoch­tig. Dat was helemaal anders bij PSV, waar iedereen vrijuit zijn gedacht zei, ook de jonkies. Als je bij Anderlecht als broekventj­e op de massagetaf­el ging liggen, gooide Vercautere­n je eraf.”

4 Wees tweevoetig

Nilis is de enige Belg die in één match in Camp Nou zowel met links als met rechts scoorde. In 1996 met PSV, tegen het Barcelona van Figo en Guardiola: 2-2. De eerste was een afgeweken vrije trap, de tweede een knal. Dat tweevoetig zijn werd hem bijgebrach­t door zijn vader Roger Nilis, ex-speler van STVV, die hem dagelijks liet trainen tegen een muur. “Mijn pa was daar fel mee bezig. Ook met mijn zoon Arne, maar dat was vooral omdat wij daar om vroegen. Weldra word ik voor het eerst opa: Bompa Luc. (lacht) Ik zal mijn kleinzoon niet pushen. Spelers moeten daar zelf voor openstaan.”

5 Kijk altijd naar de bal

Het handelsmer­k van Nilis was zijn traptechni­ek. Talrijk zijn de perfecte vrije trappen. “Vanop elke positie buiten de box moet je weten welke curve je de bal moet geven. Oefen daar elke dag honderd keer op. Het moet in je hoofd zitten, want dan kun je naar de bal blijven kijken. Dan zet je je voet goed naast de bal, is je lichaam in balans en vertrekt de bal vanonder jou. Bij PSV vroeg Memphis Depay (nu Lyon, nvdr.) soms raad. Na enkele tips ging het dikwijls beter. Bij mij lukte zo’n vrije trap 9 op 10 keer. Het is leuk als het dan ook bij anderen lukt.”

6 Blijf dicht bij de goal

Bij de Rode Duivels kreeg Nilis veel kritiek. In 56 interlands scoorde hij maar 10 keer. “Laat me nu bij de Duivels spelen met de passes van De Bruyne… Maar in die tijd voetbalde de nationale ploeg ver van de goal. Daarom rendeerde ik niet. Vaak zeg ik nu tegen de aanvallers: ‘Blijf zo hoog mogelijk, want dicht bij de goal ben je het gevaarlijk­st’. Luuk de Jong (nu Sevilla, nvdr.) pikte dat goed op bij PSV. Bij de nationale ploeg raakte ik gefrustree­rd. Toen Van Himst mij op het WK wisselde na een assist tegen Marokko, gooide ik mijn shirt naar hem.”

7 Wees eergevoeli­g

Nilis heeft een groot eergevoel. Bij PSV liep het mis toen Eric Gerets er trainer werd. Eerst vond Gerets dat Nilis niet voldeed als kapitein. Daarna zette hij hem op de bank. “In de Europese kwalificat­iematchen tegen FC Zimbru speelden we in Moldavië 0-0 gelijk. Thuis wilde Gerets me na 72 minuten laten opwarmen. Ik zei: ‘Je brengt me nu in of je pakt maar iemand anders’. Ik viel in en vijf minuten later trapte ik een vrije trap in de winkelhaak. Daarna gaf ik de corner waarop Ooijer scoorde. Kicken. Gerets kwam bij mij, maar ik zei: ‘Wegwezen jij’. Finaal vertrok ik ook bij PSV, nadat Gerets me als stand-in bleef gebruiken.”

8 Gebruik de media

Nilis gaf nooit veel interviews. Nu zou hij zich beschikbaa­rder opstellen. “Degryse zei me vaak: ‘Spreek eens met die of die journalist’. Ik had geen slechte relatie met de media. Ik had geen relatie met de media.”

Eén keer kwam de pers de goalgetter wel van pas. Toen hij van Anderlecht naar PSV ging, wilde trainer Aad de Mos hem graag, alleen was technisch manager Frank Arnesen erg sceptisch. Daarop belde De Mos naar journalist Carl Huybrechts om een compilatie te maken van Nilisgoals om Arnesen te overtuigen. De deal was snel beklonken.

9 Vecht terug uit de diepste krochten

Een gruwelijke beenbreuk bij Aston Villa maakte een einde aan Nilis’ carrière. De grootste strijd vocht hij evenwel uit na zijn loopbaan, tegen een gokverslav­ing. Dat Anderlecht hem eerst op proef laat komen, heeft ook daarmee te maken. Nilis is echter clean. “Ik ben ruim een jaar gokvrij”, besloot hij in de podcast. “Daarvoor ging ik naar een ontwenning­skliniek in Zuid-Afrika. Na het voetbal miste ik de kick van het scoren en dan zoek je de adrenaline elders. Ik deed het niet eens voor het geld. Gelukkig maakte ik nooit schulden, maar ik joeg er véél geld door. Eerst gaf ik niet toe dat ik verslaafd was. De confrontat­ie in Zuid-Afrika was heel zwaar. Gelukkig is die drang gewist. Nu doe ik nooit meer mee aan een weddenscha­p - zelfs niet voor 1 euro - en ik word elke dag sterker.”

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Nog voor zeven uur kwam Nilis maandag aan voor zijn eerste stagedag als spitsentra­iner bij paars-wit.
FOTO OLIVIER MATTHYS Nog voor zeven uur kwam Nilis maandag aan voor zijn eerste stagedag als spitsentra­iner bij paars-wit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium