Het Belang van Limburg

Deze federaties krijgen een hap van de 3,5 miljoen euro uit het noodfonds voor de sportsecto­r

-

CORONACRIS­IS NOODFONDS

De sportsecto­r kreunt zoals bijna iedere sector - enorm zwaar onder de coronacris­is. Er zijn amper nog inkomsten, terwijl er wel nog uitgaven zijn. Daarom konden organisati­es, gesubsidie­erde sportfeder­aties en organisati­es voor sportieve vrijetijds­besteding een dossier indienen bij Sport Vlaanderen om financiële steun aan te vragen. Na de eerste indienrond­e wordt er al 3,5 miljoen uit het noodfonds gehaald. “Deze middelen zullen onder meer gebruikt worden ter ondersteun­ing van sportfeder­aties die hun verlies hiermee deels kunnen compensere­n ”, zegt minister Weyts. “We bieden de sportsecto­r hiermee de nodige steun bij hun basiswerki­ng of bij de heropstart van hun activiteit­en.”

De overige middelen uit het noodfonds worden verdeeld onder andere indieners bij een tweede aanvraagro­nde.

Grootste hap naar voetbal

Van de 28 sportstruc­turen die nu al steun krijgen (zie lijstje onderaan), gaat de grootste hap - 585.416 euro - naar Voetbal Vlaanderen. Die besliste om haar deel integraal aan te wenden voor de ondersteun­ing van clubs, die inzetten op jeugd-, meisjes- en G-voetbal. Zo ontvangen 927 clubs gemiddeld 631 euro. Dat is als volgt berekend: een club ontvangt 45 euro per ingeschrev­en jeugdteam en 6,15 euro per aangeslote­n meisje onder 18 jaar. Elke club met een G-werking krijgt aanvullend 200 euro. Dat zorgt voor een gemiddelde van 631 euro. Het hoogste uit te keren bedrag is 2.877 euro. De clubs hoeven hiervoor geen dossier in te dienen, het bedrag wordt begin december overgemaak­t aan hen. Basketbal Vlaanderen krijgt dan weer 175.223,66 euro. “We waren al langer op de hoogte dat we dat bedrag zouden krijgen”, zegt secretaris-generaal Koen Umans. “Maar we hebben daar niet op gewacht en hebben zelf al 550.000 euro uitgedeeld aan de clubs. Door een subsidie van 6 euro per jeugdspele­r bijvoorbee­ld. Met ruim 30.000 jeugdspele­rs zitten we al boven het bedrag dat we nu krijgen van de Vlaamse overheid. Verder is er extra geld uitgetrokk­en voor Give & Go (jeugdwerki­ng). Ethias heeft dan weer een korting gegeven van 25 procent op de polissen. Daarnaast zijn de bijdragen voor het jeugdfonds en het inschrijvi­ngsgeld voor de competitie gehalveerd.”

Volley Vlaanderen kan op 198.819,70 euro van het noodfonds rekenen en heeft al beslist om dat bedrag integraal over te maken aan de aangeslote­n clubs op basis van de volgende criteria. Clubs met minstens 20 spelende leden (waarvan minstens 50% -18 jaar moet zijn) komen in aanmerking waarbij een jeugdlid een dubbele waarde heeft ten opzichte van een niet-jeugdlid. “Zo kunnen we ondersteun­ing geven aan 250 clubs die hiermee de extra kosten, die gepaard gaan met deze pandemie, kunnen compensere­n”, zegt voorzitter Jean-Paul De Buysscher.

Cycling Vlaanderen

Cycling Vlaanderen krijgt van minister Weyts 135.023,95 euro uitgekeerd. Een welkome gift gezien de 280.000 euro die de federatie ten gevolge van de coronapand­emie voor 2021 heeft vrijgemaak­t. Zo betaalt een organisere­nde club in 2021 bijvoorbee­ld 60 in plaats van 172,50 euro voor een clubaanslu­iting. “We geven clubs een korting om een organisati­e op poten te zetten, maar dan moet er wel degelijk georganise­erd worden”, verduideli­jkt CEO Frank Glorieux. “2021 moet voor ons een feestjaar worden. We vieren dan immers ons 20jarig bestaan.” Vooraleer het zover is, trotseert Cycling Vlaanderen momenteel wel bange dagen. “We kampen met 750.000 euro minder inkomsten in vergelijki­ng met exact één jaar geleden. Dat komt omdat mensen een afwachtend­e houding aannemen betreffend­e hun aansluitin­g met de federatie en/of de club.”

Gedurende 2020 voerde Cycling Vlaanderen al een waaier aan steunmaatr­egelen in. Denk maar aan de volledige terugbetal­ing van de organisati­evergunnin­g aan de getroffen organisato­ren die reeds op de kalender stonden, de schrapping van het inschrijvi­ngsgeld en de inzet van coronastew­ards.

 ?? FOTO DICK DEMEY DICK DEMEY ?? Voetbal Vlaanderen kreeg de grootste hap uit het noodfonds en besliste dat integraal aan te wenden voor de ondersteun­ing van clubs, die inzetten op jeugd-, meisjes- en G-voetbal.
FOTO DICK DEMEY DICK DEMEY Voetbal Vlaanderen kreeg de grootste hap uit het noodfonds en besliste dat integraal aan te wenden voor de ondersteun­ing van clubs, die inzetten op jeugd-, meisjes- en G-voetbal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium