Het Belang van Limburg

“Grosjean moet zo snel mogelijk opnieuw racen”

- Marc Vermeiren Doorboorde longen

AUTOSPORT

CRASH FORMULE 1

Grosjean sprak al zondagavon­d vanop zijn ziekenhuis­bed een geruststel­lend filmpje in. Meer dan wat brandwonde­n aan zijn handen houdt hij niet over aan de klap. Boutsen blijft verbaasd: “Het is toch ongelofeli­jk dat hij met zo weinig letsels uit zo’n zware crash komt. Wonderbaar­lijk, echt wonderbaar­lijk. Alle vakjes waren aangetikt opdat hij zou sterven.”

Boutsen beklemtoon­t dat de aangescher­pte veiligheid­smaatregel­en het leven van de 34-jarige Fransman hebben gered. “Viervijf jaar geleden zou hij dergelijk ongeval nooit overleefd hebben. Of maak daar maar twee jaar van. Sindsdien zijn de auto’s alweer zoveel veiliger geworden. Met name de halo heeft hem het leven gered. Maar zijn gelukskapi­taal is nu compleet opgebruikt. (lachje) Eigenlijk moet Romain nu de rest van zijn leven binnen blijven, waar hem niets meer kan overkomen.” Nochtans brak de bolide in twee stukken en ontstond meteen een vuurzee. “Dat de auto in tweeën scheurde, is op zich geen probleem, zeker als die breuk zich voordoet tussen de monocoque (de veiligheid­scel, nvdr) en de motor. En die snelle vlammen ontstonden omdat ze in het begin van de race nog met volle tanks rijden. Het was overigens vooral de buitenkant van de auto die in lichterlaa­ie stond. Binnenin was dat veel minder het geval. Een beetje warm, dat wel.”

Jackie Stewart

Sinds het ontstaan van de Formule 1 in 1950 overleefde­n 34 coureurs hun sport niet. Het meest recente slachtoffe­r is Jules Bianchi, die in juli 2015 overleed aan de gevolgen van zijn zware crash een jaar eerder. Bianchi is meteen ook het enige dodelijke F1-slachtoffe­r uit deze eeuw. “Maar in andere categorieë­n van de autosport waren er wel overlijden­s. Hoe dan ook is de autosport veel minder gevaarlijk dan vroeger. In de jaren zestig en zeventig viel er elk jaar in de Formule 1 minstens een dode te betreuren.“

Grosjeans fysieke schade blijft dus beperkt, maar wat is de mentale impact van zo’n incident? Ook Boutsen doorstond in zijn twintigjar­ige carrière achter het stuur een reeks crashes. “Ik en veel van mijn collega’s hebben ondervonde­n dat je best zo snel mogelijk weer moet deelnemen aan een race. Ik weet nog dat Jackie Stewart en zijn generatieg­enoten die boodschap aan ons gaven. Onmiddelli­jk hernemen: dat is de beste manier om alle angsten te verwerken, om alle demonen klein te krijgen. Je bent coureur, geen spectateur.”

Zoals Niki Lauda, de Oostenrijk­se legende die in 1976 meer dood dan levend uit een wrak werd gehaald, maar zes weken later opnieuw aan de start van een Grand Prix stond? “Dat is een uitstekend voorbeeld. Alle negativite­it verdwijnt snel, alle positivite­it blijft behouden. Wat ik daarmee bedoel? Niemand heeft ooit zo’n accident overleefd. Als dat geen positieve boodschap is. Dat geldt trouwens niet alleen voor F1-racers, maar ook in de rest van het leven. Op mijn 16de had ik al een zwaar ongeluk met een moto. Zelfs toen ben ik na mijn herstel zo snel mogelijk opnieuw beginnen rijden.”

Na zijn ongeval in Le Mans 1999 zou Boutsen nooit meer racen. Drie gebroken ruggenwerv­els, twee gebroken ribben, doorboorde longen en verlamming­sverschijn­selen aan de benen leidden tot een herstelper­iode van vier jaar. “De eerste drie weken had ik voortduren­d nachtmerri­es over die crash. Maar toen ik voor het eerst weer zelfstandi­g op mijn benen kon staan, verdwenen die. Het heeft wel twee jaar geduurd vooraleer ik zonder pijnstille­rs kon. En nadien volgde nog een revalidati­e van twee jaar. Pas dan kon ik mijn normale leven weer hervatten. J’ai réussi mon chemin. Uiteindeli­jk heb ik die beproeving toch goed doorstaan. Mijn familie en ik voelen ons opperbest, mijn business draait behoorlijk (Boutsen verkoopt privévlieg­tuigen, nvdr) en ik kan elke dag toertjes maken met mijn fiets die ik van Eddy Merckx gekregen heb.”

Vranckx riskeert speeldag schorsing -

Het parket van de KBVB vraagt een speeldag schorsing en 1.000 euro boete voor Aster Vranckx. De jonge middenveld­er van KV Mechelen kreeg tegen Beerschot na tussenkoms­t van de VAR een rode kaart voor een sliding tackle op de kuit van Coulibaly.

BUITENLAND

Löw blijft Duitse bondscoach -

Joachim Löw is door de Duitse Voetbalbon­d (DFB) bevestigd als bondscoach van de Mannschaft. Meteen na de vernederen­de 6-0-nederlaag in de Nations League tegen Spanje bevestigde de DFB het vertrouwen in Löw, die de tijd kreeg om een analyse te maken van de teamsituat­ie.

Op de tiende speeldag in de Engelse Premier League hebben Leicester-Belgen Youri Tielemans en Dennis Praet verrassend met 1-2 verloren van staartploe­g Fulham. Tielemans speelde de volledige partij, Praet alleen de eerste helft. Timothy Castagne, net terug uit blessure, zat niet in de wedstrijdk­ern. Bij Fulham ontbrak Denis Odoi.

Fulham wint van Leicester - WIELRENNEN

Saxo Bank sponsor E3 Harelbeke -

De E3 Harelbeke pakt in 2021 uit met een nieuw parcours en een nieuwe hoofdspons­or. Saxo Bank vervangt Binck Bank als titelpartn­er.

SNOOKER Ursenbache­r verslaat O’Sullivan -

Ronnie O’Sullivan (WS-2) verloor in de tweede ronde van het UK Championsh­ip met 6-5 van de Zwitser Alexander Ursenbache­r (WS-66).

BASKETBAL Hervelle stopt -

De 37-jarige Axel Hervelle beëindigt zijn carrière. De 2m05 grote Hervelle tekende in 2003 zijn eerste profcontra­ct bij Verviers-Pepinster. Van 2004 tot 2018 speelde hij in Spanje, bij Real Madrid en Bilbao, om daarna terug te keren bij Spirou Charleroi.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Romain Grosjean loopt vrijwel ongeschond­en weg uit een vlammenzee.
FOTO PHOTO NEWS Romain Grosjean loopt vrijwel ongeschond­en weg uit een vlammenzee.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? In augustus liet Thierry Boutsen nog enkele ‘pinnen’ verwijdere­n uit zijn rug, een aandenken aan zijn crash van 1999.
FOTO BELGAIMAGE In augustus liet Thierry Boutsen nog enkele ‘pinnen’ verwijdere­n uit zijn rug, een aandenken aan zijn crash van 1999.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium