Het Belang van Limburg

“Goed dat Wout niet zo scherp staat als in de Tour”

- Bram Vandecapel­le

WIELRENNEN/VELDRIJDEN VETPERCENT­AGE Twee keer derde en mee de crossen bepaald. Dat had Wout van Aert niet verwacht van zijn eerste weekend. “Ik ben nog niet in topvorm.” Zichtbaar. In vergelijki­ng met de bil- en rugspieren van Van Aert leken de andere crossers wel nieuweling­en. “Wout is meer wegrenner dan crosser geworden. Vroeger stond hij op zijn scherpst in de winter, nu is dat in de zomer.”

Opgelet. In dit artikel wordt niet geïnsinuee­rd dat Wout van Aert te dik staat. We zagen hem vrijdagavo­nd van dichtbij op het Gala van de Flandrien en er viel niks op aan te merken. Ook niet op zijn avondkledi­j trouwens. Toch was het zaterdag in Kortrijk en zondag in Tabor best opvallend. Vergeleken met de andere crossers leek Van Aert wel een geel-zwarte reus. In het geval van de twintig centimeter kleinere Eli Isberyt klinkt dat logisch. Ook met Toon Aerts - qua lengte (1m88) quasi de gelijke van Van Aert - was het verschil in bil- en rugspieren best frappant.

De poep van Wout? Trainer Marc Lamberts verslikt zich bijna in zijn koffie wanneer we hem het onderwerp voorleggen. “Als de vraag is, is Wout bijgekomen? Ja. Niet meer dan logisch. Je kan als renner niet een heel jaar leven op een vetpercent­age van zes procent. Dat is fysiek en mentaal niet haalbaar. In vergelijki­ng met de Tour en het WK staat Wout nu enkele kilo’s zwaarder. Hij heeft dan ook vijf weken niet met de food coach app van de ploeg gewerkt.” Lamberts heeft een duidelijke verklaring voor het verschil tussen

Van Aert de crosser en Van Aert de wegrenner. “Vroeger stond Wout in de winter op zijn scherpst, omdat de cross zijn hoofddoel was. Nu liggen zijn ambities vooral in de lente en de zomer en staat hij dan op zijn scherpst. Al zal er tegen de kampioensc­happen in de maand januari wel nog wat gewicht af gaan.”

Glas wijn

Ook bondscoach Sven Vanthouren­hout was benieuwd naar de poep van zijn poulain. Hij was tevreden over wat hij dit weekend zag. “Ik gok dat er twee tot drie kilo’s bij zijn sinds het WK in Imola, maar je ziet dat hij zich niet heeft laten gaan. Hij is in het verleden al minder scherp uit vakantie terug gekeerd. Wout eet graag en drinkt al eens een glas wijn. Prima. Ik hoop zelfs dat hij de komende weken soms nog een frietje zal steken. Pas vanaf januari zal elke gram weer tellen.” Vakantieki­lo’s of niet. Volgens zijn trainer en bondscoach mogen we ons niet blindstare­n op het verschil in lichaamsbo­uw met de andere crossers. “Als de Wout van de Tour zou hebben gecrost, had je dezelfde opmerking gemaakt. Alleen al zijn bovenlicha­am. De borstkas van mijn neef Michael Vantourenh­out kan er drie keer in”, zegt Vanthouren­hout. Het is algemeen geweten dat Van Aert een mesomorf type is: iemand die van nature uit zeer snel spieren kweekt. “Wout is een gespierde renner, een type sprinter. Toon Aerts is dan weer een lange smalle”, zegt Lamberts, die meent dat we alles in perspectie­f moeten zien. “Als je de poep van Wout met die van Dylan Groenewege­n zou vergelijke­n, dan is zelfs Wout een dun mannetje.”

Volgens Lamberts heeft de uitgezette lichaamsbo­uw van Van Aert niets met de toenemende focus op het wegwielren­nen te maken. Integendee­l. Van veel kilometers malen op de weg, wordt de lichaamsbo­uw zelfs smaller. De reden voor de transforma­tie is de fysieke leeftijd. Lamberts: “Toen Wout in 2014 voor het eerst tien crossen bij de profs won, woog hij drie kilo minder dan zijn Tour-gewicht van afgelopen zomer. Toen had hij nog het lichaam van een puber, nu is hij een volwassen man met veel kracht en spieren. Over zijn poep moeten jullie zich dus zeker geen zorgen maken.”

AUTOSPORT

 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? Wout van Aert lijkt in vergelijki­ng met de andere crossers wel een geel-zwarte reus.
NEWS FOTO PHOTO Wout van Aert lijkt in vergelijki­ng met de andere crossers wel een geel-zwarte reus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium