Het Belang van Limburg

Zoon van Anthony Kumpen boekt eerste kartzege in Italië

- Marc Cornelisse­n

AUTOSPORT

KARTING De appel valt niet ver van de boom. Opa Paul Kumpen heeft menig titel in de autosport gewonnen, papa Anthony Kumpen is recordhoud­er op Circuit Zolder en nu zet Henri-Constant de familietra­ditie voort. In Italië boekte hij - amper 7 jaar oud! zijn eerste kartzege.

Zeven jaar is HenriConst­ant Kumpen. In België kan je dan nog geen kampioensc­happen rijden, maar in Italië wel. Daarom ging Anthony Kumpen in zee met babyRace, een Italiaans team dat zich toelegt op de begeleidin­g van de jongste pilootjes. Vorig jaar was er al een testwedstr­ijd. Dit seizoen viel grotendeel­s in duigen, maar nu kon er dan toch geracet worden.

Vader Anthony Kumpen: “We hadden met babyRace eigenlijk zes wedstrijde­n gepland in ‘Entry Level’, de klasse voor 6- tot 8-jarigen, maar door corona was dit pas de eerste die kon doorgaan. Henri reed in de kwalificat­ies de derde tijd en won de eerste race. In de tweede verloor hij een plaats in de start. Hij was wat verward door een gele vlag en doordat ze hem in Italiaans Engels waren komen zeggen dat er twee opwarmrond­es kwamen in plaats van één. Die andere jongen ging eerder op het gas en nam de leiding. Henri heeft even geweend omdat hij ‘maar’ tweede was, maar het weekend is buiten verkarten. wachting goed verlopen. Italië blijft hét kartland, waar piloten uit de hele wereld komen karten. In dat gezelschap had hij de snelheid om te winnen, hij miste alleen wat ervaring. Hij was de tweede jongste op de grid.”

Profession­eel niveau

Kumpen staat, ondanks al zijn race-ervaring, versteld van het profession­ele niveau op deze leeftijd. “Henri heeft drie motoren, drie verschille­nde uitlaten en drie bandentype­s moeten testen. Dat is wel heel veel informatie voor een 7-jarige. Hij reed zes sessies per dag, van telkens een kwartier. Maar in die drie kwartier pauze moest hij elke keer de data bespreken en werd de volgende sessie voorbereid. We moesten ’s morgens om half zeven opstaan en waren op het circuit tot zeven uur ’s avonds. Hij viel haast in slaap in zijn bord spaghetti. Het is echt intensief voor zo’n kleine kinderen.”

Wat zijn nu de volgende stappen? Kumpen: “Volgend jaar rijden we nog een seizoen in Entry Level in Italië, zodat hij wat extra voorbereid­ing heeft voor hij in België kampioensc­happen kan rijden. Dit jaar is er misschien nog een wedstrijd in Genk waaraan hij mag meedoen. Mijn regel is: Henri moet drie keer komen vragen om te gaan rijden. Twee keer zeg ik neen, de derde keer gaan we. Hij moet het graag doen, de honger moet er zijn.”

Max Verstappen

Anthony is een neef van Sophie Kumpen, de mama van Max Verstappen. Hij weet hoe Jos Verstappen zijn zoon Max opgeleid heeft in de karting.

“Jos heeft met Max alles op autosport gezet, zij gingen élke week Dat vind ik op deze leeftijd niet aangewezen. Zes à acht wedstrijde­n per jaar vind ik genoeg. Het moet speels blijven. Max heeft een fantastisc­h verhaal geschreven en iedereen kijkt daar naar op. Maar je moet beseffen dat hij een uitzonderl­ijk geval is. Zelfs als je zo goed bent als hij, ben je niet zeker dat je er geraakt. Ik wil dus niet alles op autosport zetten. Henri fietst ook graag. Misschien wil hij dat wel doen? Maar op dit moment staat zijn hoofd natuurlijk naar autosport. De trofee die hij zondag gewonnen heeft, laat hij niet meer los. Op de luchthaven kwamen ze hem vragen waarom hij met een helm en die trofee rondliep. Toen vond hij het nóg toffer.”

PAARDENSPO­RT

HANDBAL

 ?? RR
FOTO ?? Henri-Constant Kumpen met vader Anthony. De eerste zege in de autosport is binnen.
RR FOTO Henri-Constant Kumpen met vader Anthony. De eerste zege in de autosport is binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium