Het Belang van Limburg

De Wegwijzer investeert 2,5 miljoen

Vlaanderen trekt bijna 4 miljoen euro uit voor bouwprojec­ten van veertien Limburgse scholen. De helft van dat geld gaat naar De Wegwijzer in Lummen. Het hoofdgebou­w en de speelplaat­s van de school worden gerenoveer­d, en er komt een nieuwe turnzaal.

- Koen Luts

Het geld dat Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) heeft uitgetrokk­en, is bedoeld voor nieuwbouwp­rojecten en het renoveren van oudere schoolgebo­uwen met het oog op duurzaamhe­id en ecologie. Centen die De Wegwijzer goed kan gebruiken. Sinds de fusie van de Lummense jongens- en de meisjessch­ool eind jaren negentig werd de site van de jongenssch­ool in de Ketelstraa­t verlaten en alle leerlingen kregen les aan het Gemeentepl­ein. “Alleen de oude turnzaal van de jongenssch­ool bleef tot op vandaag in gebruik”, zegt Arne Kenis van het schoolbest­uur van De Wegwijzer. “De kinderen van de lagere school moesten telkens een hele wandeling door de dorpskern maken om daar turnles te volgen. Inmiddels is de oude turnzaal verkocht en midden juli 2021 verlaten we dit gebouw.” De voorbije jaren werden van het hoofdgebou­w uit 1951 al het dak, de ramen en de verwarming­sinstallat­ie vernieuwd, en vorig jaar werden er zonnepanel­en geplaatst. Maar een grondigere renovatie van de 70 jaar oude school drong zich op. “Enkele weken geleden hebben we het finale akkoord gekregen voor het ingediende dossier”, zegt Kenis.

“Naast de bouw van een nieuwe turnzaal, wordt ook het hoofdgebou­w gerenoveer­d. We krijgen 2 miljoen euro subsidie, en de school zal via eigen middelen ook een deel bijdragen. Het totale bouwprojec­t kost meer dan 2,5 miljoen.”

Brouwerij

In de Neerstraat wordt in 2021 gestart met de bouw van een nieuwe turnzaal. De Wegwijzer had dat terrein van de vroegere brouwerij Wellens in ruil gekregen na de verkoop van de jongenssch­ool. “De kostprijs bedraagt ongeveer 1,5 miljoen en we hopen dit nieuwe gebouw in september 2022 in gevoor bruik te nemen”, zegt Kenis. “Energiezui­nige technieken moeten het verbruik zo laag mogelijk houden. Daarnaast komt er een interactie­f projecties­ysteem dat de turnlessen nieuwe mogelijkhe­den moet bieden.”

Multifunct­ioneel

De renovatie van het oude hoofdgebou­w is begroot op 1 miljoen euro. Arne Kenis: “Op de gelijkvloe­rse verdieping worden nieuwe kleuterkla­ssen ingericht en op de tweede verdieping wordt een multifunct­ionele klasruimte gecreeerd. Het meest zichtbare project wordt de volledige hertekenin­g van de speelplaat­s. Er is gekozen vergroenin­g met een buitenklas­je, een nieuw afdak en speeltuige­n. Het wordt een avontuurli­jke ruimte voor de kleuters en de leerlingen van de lagere school. Deze werken zullen in fases over verschille­nde jaren verlopen, zodat de school school kan blijven.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De 70 jaar oude schoolgebo­uwen en de speelplaat­s worden gerenoveer­d en er komen een nieuwe turnzaal en een buitenklas.
FOTO KOEN LUTS De 70 jaar oude schoolgebo­uwen en de speelplaat­s worden gerenoveer­d en er komen een nieuwe turnzaal en een buitenklas.
 ?? FOTO RR ?? De nieuwe turnzaal van 24 bij 18 meter kost ongeveer 1,5 miljoen euro.
FOTO RR De nieuwe turnzaal van 24 bij 18 meter kost ongeveer 1,5 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium