Het Belang van Limburg

Vlaams minister Demir niet geïnformee­rd over uitbreidin­g mergelgroe­ve Eben-Emael

- Eddy Vandoren

Terwijl half Riemst wakker ligt van de wijziging van het Waalse gewestplan met daaraan gekoppeld de uitbreidin­g van de CBR-mergelgroe­ve in Eben-Emael, laat bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) weten dat zij niet eens geïnformee­rd werd over de plannen.

Vlaams parlements­lid Steven Coenegrach­ts (Open Vld) vroeg omgevingsm­inister Demir onder meer naar haar evaluatie van de uitbreidin­gsplannen, naar haar visie op een eventuele uitbreidin­g van de mergelontg­inning op Vlaams grondgebie­d en naar haar kijk op een Vlaams-Waals overleg hierover. “Er is geen aanleiding om over dit dossier contact op te nemen met mijn Waalse collega”, antwoordde Demir. Coenegrach­ts is verbaasd en teleurgest­eld over het antwoord: “Er is in onze regio behoorlijk wat commotie over de plannen waardoor de groeve Romont in EbenEmael, net tegen de grens met Riemst, uitgebreid kan worden. De minister heeft momenteel vanuit Wallonië nog geen enkele vraag tot advies of informatie ontvangen over de uitbreidin­gsplannen van CBR.”

Het departemen­t Omgeving volgt de stand van zaken niet op, omdat de groeve in Wallonië ligt, aldus de minister. “Vlaanderen is ook niet op de hoogte van concrete uitbreidin­gsplannen van CBR en een mogelijke behoefte aan de latere ontginning van turfkrijt op Vlaams grondgebie­d. Die plannen moeten hoe dan ook worden getoetst aan het Vlaamse Oppervlakt­edelfstoff­enbeleid, maar dat is op dit ogenblik niet aan de orde”, stelt de minister. Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) bevestigt dat hij de minister over de mergelprob­lematiek ook meerdere vragen heeft gesteld. Hij hoopt hoe dan ook op steun van Vlaanderen, mocht dat nodig zijn. “In de eerste plaats moeten we nu inzetten op goede afspraken met CBR zelf”, besluit Vos.

 ?? FOTO EVA ?? De groeve ligt vlak tegen de Vlaamse grens.
FOTO EVA De groeve ligt vlak tegen de Vlaamse grens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium